Λόγια πολλά και μεγάλα για τη Νησιωτικότητα... Στην πράξη όμως;

Λόγια πολλά και μεγάλα για τη Νησιωτικότητα… Στην πράξη όμως;

Διαβάζουμε πολλά και μεγάλα λόγια και πάλι για την Νησιωτικότητα μέσα στη βουλή. Συζητείται, βλέπετε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μιλα για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο.

Πόσα τέτοια δεν ακούσαμε από πολλούς και από πολλές πολιτικές αφετηρίες ορμώμενους;

Από το 1982 με την ίδρυση του Υπουργείου Αιγαίου, το 1999 με το Μετρό του Αιγαίου, το 2002 με τα σκάφη των ενδονησιωτικών, το 2004 με την συγχώνευση των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου για να υπάρξουν, έλεγαν, πόροι, το 2009 με το άρθρο 101 του Συντάγματος, το 2015 με τα συνέδρια για την ανάπτυξη του Αιγαίου παρουσία πλήθους υπουργών, το 2017 με το μεταφορικό ισοδύναμο και τώρα με το νόμο που έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο.

Τι περιμένουμε από αυτή τη νέα προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο (να το λέμε μήπως και το συνηθίσουμε) η οποία, όπως διαφημίζεται, θα διαφέρει από τις προηγούμενες γιατί έχει, όπως λένε, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία….

Για να δούμε τι λένε οι βουλευτές μας για αυτό το νόμο…

Ο Γ. Βρούτσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η Νησιωτική Πολιτική αποτελέι εθνικό καθήκον και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής τη βάζει σε πρώτη προτεραιότητα!”.

Ας τον δουμε και να τον ακούσουμε:

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής 27.01.2021 – YouTube

Για την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης που στοχεύει στη στήριξη και ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας εμπράκτως, με σχέδιο και στρατηγική,  μίλησε σήμερα ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την εφαρμογή ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φόρτωμας, ο πυρήνας του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελείται από: τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τη Γαλάζια Οικονομία, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των υποδομών των νησιωτικών περιοχών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η νησιωτικότητα με ένα συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε  τα τρία σημαντικά εργαλεία που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, το Πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας» και το «Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας», τα οποία θα χρηματοδοτήσουν λιμενικές υποδομές, θαλάσσιες ενδομεταφορές, έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, έργα διαχείρισης ενέργειας, ενώ θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, θέτοντας στέρεες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο της θαλάσσιας οικονομίας.

Όσον αφορά τα επιμέρους άρθρα του νομοσχέδιου, ο Βουλευτής Κυκλάδων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των Ανώτατων Εμπορικών Σχολών και της ΑΕΝ Σύρου, αλλά και την ενίσχυση των επιχειρήσεων δραστηριοποίησης ξύλινων σκαφών (καρνάγια και ταρσανάδες) οι οποίες λειτουργούν στη Σύρο, την Πάρο, την Φολέγανδρο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα την  σημασία του νησιωτικού χώρου. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία φέρνει μεταρρυθμιστικές τομές για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των νησιωτικών περιοχών.

Τόσα χρόνια η νησιωτικότητα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά σαν μια γεωγραφική έννοια. Σήμερα, αναδεικνύεται για πρώτη φορά η πραγματική της διάσταση, η οποία έπρεπε να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο. Τα νησιά στηρίζουν την εθνική μας οικονομία, τα νησιά ορίζουν τα σύνορά μας. Σε αυτά τα νησιά και σε αυτούς τους νησιώτες η Πολιτεία σήμερα ανταποδίδει αυτό που τους αξίζει», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φόρτωμας.

«Ο υπουργός Ναυτιλίας στην ομιλία του στη Βουλή είπε τη φράση: «Για πρώτη φορά καθιερώνεται θαλάσσια πολιτική και εθνική στρατηγική για τη νησιωτικότητα», πάνω από τριάντα φορές. Πραγματικά, αν δεν ήμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με θέμα τη θαλάσσια στρατηγική και τη νησιωτικότητα.

Όμως, όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος στη συνέχεια της ομιλίας του, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις τυμπανοκρουσίες του υπουργού: Η πρώτη πράξη που έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικής πολιτικής, όπως επίσης και να διακόψει τις νησιωτικές πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει κατ’ επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος, παράγραφος 2.

«Την πλέον εμβληματική μεταρρύθμιση, την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, ουσιαστικά την αντιπαλέψατε ως Αντιπολίτευση και την πολεμήσατε, ενώ από τότε που ήρθατε στην κυβέρνηση προσπαθείτε βαθμηδόν να την υποβαθμίσετε για να περάσει στη λήθη. Για ό,τι έργο έχει κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ή το μεταφορικό ισοδύναμο, δια της σιωπής προσπαθείτε να ξεχάσει ο κόσμος ακριβώς τη θετική επίδραση που είχαν αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ προσπαθεί συστηματικά να διαγράψει το θετικό έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επεκτάθηκε στα νησιά σε μια σειρά τομείς, με σημαντικά έργα όπως:

  • Βάση Αεροδιακομιδών στη Σύρο, ένα αίτημα δεκαετιών
  • Ίδρυση Νοσοκομείου της Σαντορίνης
  • Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αιγαίου, που ουσιαστικά αποτέλεσε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.
  • Η Ελλάδα ήταν η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που το 2018 υπέβαλε έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • Δημιουργία φορέων προστατευόμενων περιοχών για το περιβάλλον στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, τους οποίους η ΝΔ κατάργησε.
  • Στον πρωτογενή τομέα δημιουργήθηκε μια εξειδικευμένη πολιτική στην οικοτεχνία, με δυνατότητα διάθεσης σειράς τοπικών προϊόντων στις όμορες περιφερειακές ενότητες.
  • Εντάχθηκαν σειρά αθλητικών έργων σε πολλά νησιά.
  • Νομιμοποιήθηκαν λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις που θεωρούνταν παράνομα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο Νίκος Συρμαλένιος θύμισε στον υπουργό ότι η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει την ειδική διάταξη για τη νησιωτικότητα στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Δεν ψήφισε το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα που ανέφερε ότι ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ολόπλευρη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους.

Τοποθετούμενος στη συνέχεια επί του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ενώ στο Πρώτο Κεφάλαιο αναφέρεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας εποπτεύει μαζί με τους άλλους φορείς του δημοσίου -την Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιπά- τις πολιτικές νησιωτικότητας, στο άρθρο 2, όπου υπάρχουν οι ορισμοί για τη θαλάσσια στρατηγική και τη νησιωτικότητα, ο μόνος ορισμός που δεν υπάρχει είναι τι σημαίνει «νησιωτική ιδιαιτερότητα», παρότι ορίζεται σαφώς η έννοια στο Σύνταγμα του 2001 παράγραφος 2.

Στο θέμα των θαλάσσιων ενδομεταφορών, στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι υπάρχει ο άξονας των θαλάσσιων ενδομεταφορών, όμως το υπουργείο ξεχνά να αναφέρει τις συνδυασμένες μεταφορές, αφού πλέον οι μεταφορές δεν είναι μόνο θαλάσσιες, είναι και αεροπορικές μεταφορές. Επίσης, είναι και μεταφορές μέσω υδροπλάνων.

 

Στα άρθρα 4 και 5 γίνεται λόγος για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής με βάση το άρθρο 33 του ν. 4150/2013, ωστόσο αυτή η σύνθεση του Συμβουλίου έχει πλέον αλλάξει και έχει γίνει σχεδόν κυβερνητικό όργανο. Δεν είναι σαφές λοιπόν ποια σύνθεση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής προκρίνει το υπουργείο.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΝΕΑΡΧΟΣ κλπ στα σχετικά άρθρα απουσιάζει ο προϋπολογισμός και συνεπώς δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα φέρουν πρόσθετους πόρους. Αναφέρεται επίσης ότι το Ταμείο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας θα χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις μικροπιστώσεις (έργα και αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο η χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορά όλη την επιχειρηματικότητα της χώρας και όχι μόνο τη νησιωτικότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Συρμαλένιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί το τρίπτυχο «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος και δημόσιων πολιτικών, καταβαράθρωση της προστασίας του περιβάλλοντος».

 Για να δείτε τo βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στo παρακάτω link:

 https://youtu.be/x2uNcY_7ZVA

ΚΑι η μάχη για το ποιος έκανε πράξη τη νησιωτικότητα καλά κρατεί…

Το αν υπάρχει νικητής (και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε εμείς οι νησιώτες), θα δείξει…

Πάντως πολλά κεριά ανάψαμε, πολλά πυροτεχνήματα είδαμε, αυτό το να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα με τον κάτοικο της στεργιανής Ελλάδας δεν το είδαμε ακόμη…

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο