1821-2021: Δήμαρχος Τζιαρντίνι ντι Νάξος «Οι Σικελοί κρατούν άσβηστο το πνεύμα της αδελφότητας με την Ελλάδα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

1821-2021: Δήμαρχος Τζιαρντίνι ντι Νάξος «Οι Σικελοί κρατούν άσβηστο το πνεύμα της αδελφότητας με την Ελλάδα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκίνηση και θαυμασμό προκαλούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποίησαν δήμοι της Σικελίας, μαθητές Λυκείων και Κοινότητες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι 147 ήρωες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων

«Οι147 Ιταλοί έφυγαν από την πατρίδα τους για να βοηθήσουν τους Ελληνες και να πολεμήσουν για ένα κοινό ιδεώδες, την ελευθερία. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της γιορτής, όλοι οι λαοί πρέπει να ενωθούν ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης», ανέφερε στο ethnos.gr η Στέλλα Καλησπεράτου που είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.

sikeloi_filellines_poy_polemisan_stin_ellada.jpg
Το πάνθεον των Ιταλών φιλελλήνων που συμμετείχαν στην Ελληνική επανάσταση του 1821

«Μεταξύ των 147 αγωνιστών ταυτοποιήθηκαν πέντε ήρωες. Είναι κάτι που συγκλονίζει τους Ιταλούς αλλά και εμάς τους Έλληνες και φυσικά φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς και τους “δένει” ακόμα πιο πολύ. Είναι μία άγνωστη πτυχή της ελληνικής επανάστασης και κάνει τους Ιταλούς να αισθάνονται υπερήφανοι διότι νιώθουν πλέον συμμέτοχοι σε όλο αυτό το θαύμα της ελληνικής επανάστασης απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία», τόνισε η Στέλλα Καλησπεράτου.

Η Νάξος Τζιαρντίνι και το μήνυμα του δημάρχου

Οι εκπλήξεις από την Σικελία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο δήμαρχος της παραλιακής πόλης της Σικελίας Τζιαρντίνι Νάξος που υπήρξε η πρώτη ελληνική αποικία το 734 π.Χ. και αδελφοποιημένος Δήμος με τη Νάξο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση βιντεοσκοπώντας το μήνυμα του. Εκανε αναφορές σε ήρωες της ελληνικής επανάστασης, της ελληνικής γλώσσας και της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη νότια Ιταλία. «Οι Σικελοί κρατούν άσβηστο το πνεύμα της αδελφότητας με την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο πρώτος πολίτης της πόλης Τζιόρτζιο Στρακούτσι. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Naxos Legge-FestivalΦούλβια Τοσκάνο.

Ο πρόξενος επί τιμή Αρτούρο Μπιζάρο

Ξεχωριστή σημασία είχε η εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο της Κατάνια όπου  δήμαρχος Σάλβο Πολιέζε υποδέχτηκε στο γραφείο του τον πρόξενο της Ελλάδας επί τιμή Αρτούρο Μπιζάρο (η μητέρα του είναι Ελληνίδα), την πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Στέλλα Καλησπεράτου παρουσία και της επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μπάρμπαρα Μιραμπέλα. Εκεί αποκαλύφθηκαν και τα ονόματα των Φιλελλήνων Ιταλών που πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση προκαλώντας την έκπληξη του δημάρχου ο οποίος αναφέρθηκε στις ελληνικές ρίζες της Σικελίας, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε μία μεγάλη ελληνική σημαία η οποία στη συνέχεια κόσμησε τον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου της Κατάνια. Αλλωστε τη Κατάνια σύμφωνα με τους ιστορικούς ιδρύθηκε από εποίκους από την Χαλκίδα τον 8ο αιώνα π.Χ.

dimarheio_catania_-_barbara_mirabella-arturo_bizzaro-_salvo_pogliese_-_stella_kalisperatou.jpg
Από δεξιά η Στέλλα Καλησπεράτου, ο Σάλβο Πολιέζε, ο Αρτούρο Μπιζάρο και η Μπάρμπαρα Μ

 

167666667_475466780562421_6901150010921906946_n.jpg
Η εφημερίδα La Sicily είχε βασικό της θέμα τους εορτασμούς για την Ελληνική Επανάσταση

Συγκίνηση από τα παιδιά του Λυκείου Καργκάλο στις Συρακούσες

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Λύκειο Λύκειο του Καργκάλο στις Συρακούσες. Τα παιδιά υποδέχτηκαν την Στέλλα Καλησπεράτου με ιδιαίτερη θέρμη, με ελληνικές σημαίες και με μεγάλα πανό που έγραφαν «Ελευθερία ή Θάνατος». Η διευθύντρια Μαρία Γκράτσια Φικάρα και οι καθηγητές Πάολο Μαντέλα, Έλιο Καπούτσιο, Κονσουέλα Ρογκάσι και Πιερτζόρτζιο Ρούσο έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στην ελληνοιταλική αδελφότητα και στην Ελληνική Επανάσταση. Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν όταν έγινε αναφορά στην ελληνική επανάσταση με τα παιδιά του Λυκείου να γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες της επανάστασης και πολλούς από τους ήρωες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

liceo_gargallo_siracusa_1.jpg
Τα παιδιά του Λυκείου Καργκάλο με ελληνικές σημαίες και πανό «Ελευθερία ή Θάνατος»

Είχαν ζωγραφίσει τη γαλανόλευκη στο πρόσωπο τους

Μία ακόμα συγκινητική υποδοχή έζησε η Στέλλα Καλησπεράτου κατά την επίσκεψη της στο Κλασικό Λύκειο Σπενταλιέρι στην Κατάνια. «Με υποδέχτηκαν έχοντας ζωγραφίσει τις ελληνικές σημαίες στο κούτελο τους. Ηταν ενθουσιασμένα τα παιδιά από την έμπνευση αυτής της κορυφαίας ιστορικής στιγμής για το ελληνικό έθνος και όπως μου έλεγαν βαθιά μέσα τους έχουν κομμάτια από την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό. Ειδικά τα παιδιά που πηγαίνουν στα κλασσικά Λύκεια μαθαίνουν πολύ ιστορία και αρχαία ελληνικά και υπάρχει μεγάλος θαυμασμός για την Ελλάδα. Θα μου επιτρέψετε να πω πως κάνουν περισσότερες ώρες αρχαία ελληνικά από τα ελληνόπουλα. Διαβάζουν ιστορία, έχουν βαθιά εκτίμηση και πολλές γνώσεις. Αυτό ακριβώς θέλουμε να συντηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές και αυτός είναι και ο σκοπός του Ινστιτούτου μας», είπε η Στέλλα Καλησπεράτου.

liceo_spedalieri_catania.jpg
Τα παιδιά του Λυκείου Καργκάλο είχαν ζωγραφίσει την γαλανόλευκη στο πρόωπο τους

 Το Λύκειο του Ατσιρεάλε

Δυναμική παρουσία είχε και το κλασικό Γυμνάσιο Gulli & Pennisi του Ατσιρεάλε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας – Σικελίας γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τίμησε το πνεύμα φιλίας μεταξύ οι Σικελών και Ελλήνων καθώς και τον αγώνα 147 Ιταλών που ενίσχυσαν τις ελληνικές δυνάμεις στην απελευθέρωση.

liceo_gulli_pennisi_acireale.jpg

Η Ίσπικα στα μπλε

Ο δήμαρχος της Ίσπικας Λορέντσο Λεοντίνι έδωσε εντολή να κυματίσει η γαλανόλευκη πλάι στην ιταλική σημαία και στην τοπική σημαία ενώ στο μήνυμα του τόνισε πως «η αλληλεγγύη, η αδελφότητα, οι κοινές αξίες και η αγάπη για την ελευθερία μεταξύ Ελλήνων και Σικελών είναι οι ισχυρότεροι δεσμοί στα βάθη των αιώνων.

dimarheio_ispica_3.jpg
Το δημαρχείο της Ίσπικα στη νοτιοανατολική Σικελία

Θερμή αναφορά στο μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης έκανε ο Φιλέλληνας Καθηγητής Νίνο Τζιάνι. Η Ίσπικα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό ορεινό σημείο της Σικελίας.

Το μήνυμα του δημάρχου της Ίσπικας:

 

dimarheio_ispica_1.jpg
Το δημαρχείο της Ίσπικα στη νοτιοανατολική Σικελία

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή»

Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση από το Σαν Αλέσιο Σικούλο στα παράλια της Σικελίας που επίσης υπήρξε αποικία Ελλήνων από την Χαλκίδα τον 8ο αιώνα π.Χ. Μάλιστα εκδόθηκε ανακοίνωση και ψήφισμα με δίστιχο από τον ύμνο της επανάστασης στα ελληνικά, ιταλικά και στα γκρεκοιταλικά.

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωής

παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

dimarheio_sant_alessio_siculo.jpg

πηγη: ΕΘΝΟΣ

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο