Μια πολυαναμένόμενη από πολλούς στη Νάξο ταινία, προβάλει από αύριο το Cine Naxos.
Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ “Αδαμ που Εί;”
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ κράτησαν σχεδόν τέσσερα χρόνια: από την Άνοιξη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Από το υλικό 80 ωρών μονταρίσθηκε ντοκιμαντέρ 80 λεπτών.
Η Μονή Δοχειαρείου έχει πολλούς και ισχυρούς δεσμούς με την Παροναξία καθώς πολλοί Ναξιώτες και Παριανοί την επισκέπτονται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα την εορτή των Ταξιαρχών (με το παλιό ημερολόγιο), στις 21 Νοεμβρίου.
Ο λόγος; Ο πρόσφατα κοιμηθείς ηγούμενος της Μονής Λογγοβάρδας γέροντας Χρυσόστομος ήταν από τους πλέον σεβάσμιους ιερωμένους στη Μονή και κάθε χρόνο διοργάνωνε Προσκυνηματικά ταξίδια στην Μονή Δοχειαρείου με συμμετέχοντες πλήθος πιστών από τα νησιά μας.
«Η εργασία πάνω στην ταινία δεν ήταν καθόλου εύκολη· όμως ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε κατά τα γυρίσματα με το χιόνι στην κορυφή του Άθωνα. Αλλά με τη βοήθεια του Θεού τα καταφέραμε», ανέφερε ο Ουκρανός σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο.
Το ντοκιμαντέρ «Ἀδάμ, ποῦ εἶ;», που γυρίστηκε στη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και αποτύπωσε τα τελευταία λόγια του Καθηγουμένου της Γέροντα Γρηγορίου Ζούμη από τη Νάουσα Πάρου, απρόσμενα απέκτησε για τους δημιουργούς του ένα επιπρόσθετο νόημα.
Η ταινία γυρίστηκε για τον ίδιο το θεατή, στον οποίο και απευθύνεται η αγιογραφική ερώτηση του τίτλου του.
Η ταινία κέρδισε το Grand Prix του Κινηματογράφου Κιέβου «Ποκρόφ 2019» και συμμετείχε στο πρόγραμμα των Φεστιβάλ της Ταλλίνης και της Κρακοβίας.
Ο καθηγούμενος ιεράς μονής στο Άγιο Όρος, καθώς πλησιάζει προς το τέλος της ζωής του, συλλογίζεται για τη φυσική και πνευματική εργασία, για τον πόνο που προκαλεί η παραμέληση και για τις απαραίτητες συνθήκες για να υπάρξει κανείς ειρηνικά στον επίγειο, και κάποτε, και στον ουράνιο παράδεισο.
Ο καθηγούμενος όσο και όλη η κοινότητα της ορθόδοξης Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος παίρνουν πάνω τους τις δυσκολίες, τη σκληρή εργασία και τις κακουχίες στο όνομα του Χριστού και των ιδεωδών του μοναχικού βίου. Η ζωή τους είναι μια πραγματικά συγκινητική δέηση του ανθρώπου και της φύσης προς τον Θεό, κάτι που δεν αφήνει τον θεατή αδιάφορο.