ΑΔΜΗΕ: Προχωράει το πιλοτικό έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Νάξo
Ένα πιλοτικό έργο αποθήκευσης στη Νάξο με συστήματα συσσωρευτών βρίσκεται υπό επεξεργασία από τον ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα, πέραν των διακηρύξεων, την πρόθεση του να διαδραματίσει ρόλο στο βαθμό που του αναλογεί ως διαχειριστή.
Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού συσσωρευτών στον Υποσταθμό της Νάξου, μεγέθους 5 έως 10 MW και χωρητικότητας αποθήκευσης 20 έως 40 MWh, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή Ιωάννης Μάργαρης κατά την παρέμβασή του στο πρόσφατο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.
Αναλυτικότερα, ο σταθμός αυτός θα υποκαταστήσει μέρος της αναγκαίας ισχύος εφεδρείας στις Βόρειες Κυκλάδες με οικονομικά βέλτιστο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό «crash test» για τον ΑΔΜΗΕ στην προσπάθεια του να καταλήξει στον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης συστημάτων συσσωρευτών, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.
Μάλιστα το εν λόγω έργο αποθήκευσης αποκτά πρόσθετη σημασία και βαρύτητα, αν συνυπολογίσουμε την πρόσφατη διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, στο πλαίσιο της Β’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, και μέσα στα επόμενα χρόνια και την διασύνδεση της Σαντορίνης.
Υπό διαδικασία ωρίμανσης βρίσκονται, επίσης, και άλλες προτάσεις του ΑΔΜΗΕ για Μονάδες Αποθήκευσης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και στα νησιά που διασυνδέονται με το ΕΣΜΗΕ. Για αυτές, όπως υπογράμμισε ο κύριος Μάργαρης, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με σημαντικές εταιρείες του κλάδου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΟΙ αποθηκευτικοί σταθμοί μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στο Σύστημα Μεταφοράς, καθώς συμβάλλουν στην ευελιξία και αποδοτικότερη εκμετάλλευση του Συστήματος ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ. Να σημειωθεί ακόμη, ότι συνεισφέρουν στην επάρκεια ισχύος των διασυνδέσεων νησιωτικών συστημάτων με περιορισμένη ικανότητα στη διασύνδεση και παρέχουν εφεδρεία εκτάκτων αναγκών στα πλήρως διασυνδεδεμένα νησιά.