ΑΛΥΚΟ: Η πολιτεία "έκλεισε τα αφτιά της" στο "περί παραχωρήσεως" αίτημα τού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΑΛΥΚΟ: Η πολιτεία “έκλεισε τα αφτιά της” στο “περί παραχωρήσεως” αίτημα τού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε κάθε περίπτωση οι διατυπωμένες απόψεις – θέσεις/επιχειρήματα της Γενικής Δ/νσεως Δασών Κυκλάδων, του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου, σε ό,τι αφορά στο “περί παραχωρήσεως της δημοσίας εκτάσεως της παραθαλάσσιας περιοχής του Αλυκού στον ημέτερο δήμο αίτημα (άνοιξη 2013) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”, ενδιαφέρουσες – δεν οδήγησαν όμως στο επιδιωκόμενο από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αποτέλεσμα.

Όπως και χθες σημειώσαμε, μετά και την διατυπωθείσα και στοιχειοθετημένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου «απάντηση», η υπόθεση Αλυκό μπήκε στο «ψυγείο» από το φθινόπωρο εκείνου του έτους.

Θυμίζουμε (για την ιστορία) πώς είχε το χαρακτηριστικότερο απόσπασμα της απαντητικής επιστολής (εγγράφου) της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου:

«Θεωρούμε ότι η παραχώρηση της έκτασης δεν είναι εφικτή με την κείμενη νομοθεσία, ο δε σκοπός ανάδειξης και προστασίας της έκτασης μπορεί να εξυπηρετηθεί με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νάξου με το ΥΠΕΚΑ».

Ανέκρουσε πρύμναν

Προφανώς και ανέκρουσε πρύμναν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, από την στιγμή που διάβασε το από 12.11.2013 έγγραφο της «Αποκεντρωμένης», αφού:

α. Δεν μπόρεσε να εντάξει στα περιουσιακά του στοιχεία την περιοχή του Αλυκού.

β. Δεν επιδίωξε ποτέ να υιοθετήσει και να «τρέξει» την «περί αναδείξεως και προστασίας» της (επίμαχης) εκτάσεως του Αλυκού, σχετική πρόταση της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου (με την διαδικασία της συνάψεως προγραμματικής συμβάσεως του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

Οι έγγραφες απαντήσεις που έλαβε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Στην τελευταία αναφορά μας στην υπόθεση Αλυκού, φέραμε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας το «περί παραχωρήσεως» έγγραφο αίτημα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στην σημερινή τρίτη (και τελευταία αναφορά μας), δημοσιοποιούμε τα έγγραφα που έφτασαν στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2013 από την Γενική Δ/νση Δασών Κυκλάδων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

1. Γενική Δ/νση Δασών Κυκλάδων

11.10.2013

Προς: 1.ΥΠΕΚΑ (Δ/νση Προστασίας Δασών και Φ. Περιβάλλοντος – Τμήμα Αλλαγής Χρήσης Δασ. Γαιών, 2. Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου).

Κοιν: Γραφ. Γεν. Γραμματέα – Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών υποθέσεων – Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.

Θέμα: Παροχή στοιχείων για το αίτημα του Δήμου Νάξου παραχώρησης δημόσιας Δασικής έκτασης 650 στρ. στη θέση «Αλυκό» Ν. Νάξου.

Σχετ.: 1. Το αρ. πρ. 135000/4150/28.8.2013 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, 2. Το αρ. πρ. οικ.2777/26.8.2013 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, 3. Η υπ’ αρ. 160/2001 οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κυκλάδων, 4. Η υπ’ αρ. 301/2004 απόφαση  του Εφετείου Αιγαίου, 5. Η υπ’ αρ 1417/2010 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σε συνέχεια των  (1) και (2) σχετικών, με τα οποία ζητάτε στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτήρα έκτασης 650 στρεμμάτων περίπου, που βρίσκεται στη θέση «Αλυκό» της ν. Νάξου σας πληροφορούμε τα παρακάτω:

Όσον αφορά  στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ως άνω έκτασης:

Με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων στις οποίες αρχικός  διάδικος ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, (έχουν εκδοθεί οι ως άνω 3, 4, και 5 σχετικές αποφάσεις) η εν λόγω έκταση είναι δημόσια.

Όσον αφορά στο χαρακτήρα της:

Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού από την υπηρεσία  μας, πλειάδα εγγράφων και πραγματογνωμοσυνών τόσο κατά την εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης όσο και από τον πρόσφατο φωτοερμηνευτικό έλεγχο αρμοδίων υπαλλήλων της υπηρεσίας μας προκύπτει  αδιαμφησβήτητα ο δασικός χαρακτήρας της (αρθρ.1 και 2 του ν.998/79, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Η κυρίαρχη φυόμενη βλάστηση αποτελείται  από juniperus oxyceedrus, juniperus phoenicea, Pistacia lentiscus, Erica verticilata, Calytome villasa και λοιπή φρυγανώδη βλάστηση, με  πυκνότητα (0,4-0,8) και δασοκάλυψη περίπου 85%. Ως προς τις κατηγορίες  του αρ.ν.998/79, η εν λόγω έκταση ανήκει ως προς την ωφελιμότητα στις παρ. 1α & 1δ και ως προς τη θέση στις παρ.2β και 2δ. Εν κατακλείδι, πρόκειται για έκταση εξαιρετικής σημασίας για το φυσικό περιβάλλον της νήσου Νάξου των Κυκλάδων, γενικότερα.

Όσον αφορά στο αίτημα του Δήμου Νάξου για παραχώρηση:ΑΛΥΚΟ: Η πολιτεία "έκλεισε τα αφτιά της" στο "περί παραχωρήσεως" αίτημα τού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Παρότι λόγω του μεγέθους όσο και της αισθητικής και βιολογικής αξίας της ως άνω έκτασης η εξέταση του αιτήματος παραχώρησης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας, άποψη μας είναι, ότι το αίτημα του Δήμου Νάξου είναι αόριστο. Η ένταξη του «Αλυκού» σε προγράμματα τύπου LIFE απαιτεί την ίδρυση ενός διαχειριστικού φορέα στην οποία ο Δήμος μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους που δεν απαιτείται παραχώρηση. Η εκτέλεση έργων, πέραν εξέτασης του επιτρεπτού των επεμβάσεων από πλευράς δασικής νομοθεσίας, αντιμετωπίζεται με τη σύναψη προγραμματικής  σύμβασης μεταξύ  του Υπουργείου και του ενδιαφερόμενου φορέα (Δήμου) και δεν απαιτεί επίσης παραχώρηση. Επίσης, μια εναλλακτική προσέγγιση είναι η εξέταση παραχώρησης τμήματος της έκτασης και όχι το σύνολό της.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εντολή Γ.Γ.Α.Δ.Αι: Η Δ/ντρια Δασών, Αλεξιάδου Άρτεμις – δασολόγος

2. Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Ειδική Γραμματεία Δασών – Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π. – Δ/νση Προστασίας Δασών και Φ.Π. – Τμήμα Αλλαγής Χρήσης Δασ. Γαιών)

30.10.2013

Προς: Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κοιν.: 1. Υπ. Οικονομικών – Γενική διεύθυνση Δημ. Περιουσίας και Εθν. Κληρονομιάς (Δ/νση Δημ. Περιουσίας – Τμήμα Α΄) και Κτηματική  Υπηρεσία Κυκλάδων. 2. Α.Δ. Αιγαίου (Γενική Δ/νση  Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Δ/νση Δασών Κυκλάδων)

Θέμα: Περί αιτήματος παραχώρησης δημόσιας εκτάσεως στην περιοχή Αλυκού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σχετ.: Α) Το αριθ. Δ10Α112227/2981ΕΞ2013/2-8-2013 έγγραφο της Δ/νσης Δημ. Περιουσίας. Β) Το αριθ. 5808/13-5-2013 έγγραφο του Δήμου Νάξου. Γ)  Το αριθ. 48809/3164/11-10-2013 έγγραφο της Δ/νσης  Δασών Ν. Κυκλάδων.

Κατόπιν των ανωτέρω (Α) και (Β) σχετικών, σας διαβιβάζουμε το (Γ) σχετικό, που προήλθε από ενημέρωσή μας για το εν θέματι ζήτημα και σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας συμφωνεί με τον χειρισμό του ζητήματος όπως προκύπτει  από τα διαλαμβανόμενα της τρίτης (3ης) παραγράφου του ως άνω εγγράφου.

Ο προϊστάμενος της Δ/νσης, Τρύφων Δασκαλάκης – δασολόγος

3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων – Διεύθυνση συντονισμού και Επιθεώρησης)

12.11.2013

Προς: ΥΠΕΚΑ – Ειδική Γραμμ. Δασών – Γ.Δ.Δ. και Δ.Π. – Διεύθυνση Προσ. Δασών και Δ.Π. (Τμήμα Β΄)

Κοιν.: 1. Δ/νση Δασών Κυκλάδων, 2. Δήμο Νάξου

Θέμα: Παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης.

Σχετ: Το με αριθμ. πρωτ. 48809/3164/14-10-2013 έγγραφο της Δ/σης Δασών Κυκλάδων

Συνέχεια του ανωτέρου σχετικού εγγράφου της Δ/νσης  Δασών Κυκλάδων, που αφορά την παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης  650 στρεμμάτων στη Θέση Αλυκό Νάξου στον Δήμο Νάξου, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με την άποψη της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων.

Θεωρούμε ότι η παραχώρηση της έκτασης δεν είναι εφικτή με την κείμενη νομοθεσία ο δε σκοπός ανάδειξης και προστασίας της έκτασης μπορεί να εξυπηρετηθεί με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νάξου με το  ΥΠΕΚΑ.

Ο Γενικός Διευθυντής, Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης – δασολόγος-περιβαλλοντολόγος

Ο μύκητας και οι κατεστραμμένοι κέδροι…

Εδώ και όχι μικρό χρονικό διάστημα, «λειώνουν» τα κεδροδάση Καστρακίου και Πυργακίου… Θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργού Μ. Βορίδη…

Το εικονιζόμενο κεδροδάσος (της περιοχής του Αλυκού), ως γνωστόν, έχει μπει σε περιπέτειες εδώ και κάμποσο καιρό. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ένας καταστροφικός – σπάνιος μύκητας (ο Phomopsis juniperovora), ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), έχει «χτυπήσει» τους κέδρους της περιοχής Καστρακίου και αυτής του Πυργακίου, που έχουν ήδη καταστραφεί.

Το δημιουργηθέν πρόβλημα το γνωρίζουν οι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που καλούν τους κατοίκους της περιοχής του Αλυκού στα οικόπεδα των οποίων υπάρχουν κατεστραμμένοι από τον μύκητα κέδροι να απευθυνθούν στο Δασονομείο Νάξου και στο τηλέφωνο 2285025089, προκειμένου να λάβουν τις ενδεικνυόμενες οδηγίες που αφορούν στην αντιμετώπιση του δημιουργηθέντος προβλήματος.

Τέλος, συγκλίνουσες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι κάτοικοι της εν λόγω ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της αρρώστιας/ασθένειας των κέδρων και να διασωθεί το φημισμένο κεδροδάσος, φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν την χωρίς χρονοτριβές παρέμβαση-συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων και του ιδίου του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού, Μάκη Βορίδη.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο