Απόβαση ανθρωπιάς από την Ομάδα Αιγαίου
Η πρωτόγνωρη πανδημία, στον κλοιό της οποίας παραμένουμε εγκλωβισμένοι τους τελευταίους οκτώ μήνες, έχει αμβλύνει τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ειδικά για τους κατοίκους των πιο απομονωμένων περιοχών που έχουν λάβει ισχυρή σύσταση να αυτοπεριοριστούν για να προστατευτούν από τη διασπορά του φονικού κορωνοϊού.
Στην προσπάθεια μείωσης των μετακινήσεων προς την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου κατάφεραν να μείνουν τα περισσότερα Covid-free, κάτι που ήταν απαραίτητο για την ασφαλή διαβίωση του τοπικού πληθυσμού, καθώς δεν υπάρχουν εκεί νοσοκομεία και οι δομές υγείας διαθέτουν τα βασικά.
Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια παράπλευρη απώλεια υπήρξε η επικοινωνία των νησιωτών με τον γιατρό τους, αφού σε αυτούς τους μικρούς και απομακρυσμένους τόπους δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί και απαιτείται οι νησιώτες να ταξιδέψουν για το ιατρικό ραντεβού, με συνέπεια τα χρόνια προβλήματα υγείας να υφίστανται σημαντική παραμέληση.
Έτσι, σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα η πανδημία, οι πρωτοβουλίες κοινωνικής ιατρικής, όπως ο διάπλους της Ομάδας Αιγαίου, είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, προκειμένου να ενώσουν τις τελείες που δίνουν ζωή στο Αιγαίο και παράλληλα να γεφυρώσουν τα χάσματα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους νησιώτες και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Φέτος, αυτό το τελείως διαφορετικό φθινόπωρο, διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο 26ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου με αυστηρά πρωτόκολλα και ειδικά μέτρα προστασίας, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες του Covid-19, προκειμένου να γίνουν ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς 14 δυσεύρετων ιατρικών ειδικοτήτων και rapid tests για την Covid-19 λοίμωξη στους Φούρνους, στη Θύμαινα, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στην Ίο, στη Σίκινο, στο Κουφονήσι, στην Πάτμο, στους Λειψούς, στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στη Σχοινούσα και στην Ηρακλειά.
Συνολικά, η αποστολή των εθελοντών και του ΕΟΔΥ χάραξε ρότα για 13 νησιά και πραγματοποίησε μικροβιολογικές και κλινικές εξετάσεις, που για να τις κάνουν οι νησιώτες πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλο τόπο με πλοίο ή αεροπλάνο.
Η εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ιατρονοσηλευτική ομάδα του ΕΟΔΥ, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και την Οργάνωση ΜΑΝΑ για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού και γυναικολογικού καρκίνου.
Σημαντικό πυλώνα της αποστολής στα νησιά αποτελεί η ενημέρωση των κατοίκων για την πρόληψη των ρευματοπαθειών μέσω της εκστρατείας της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το», διαδίδοντας το μήνυμα πως κάθε ξαφνικός και ανεξήγητος πόνος που δεν οφείλεται σε χτύπημα και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση πρέπει να μας στείλει για τσεκάπ στον ρευματολόγο. Και επειδή στα μικρά νησιά του Αιγαίου γιατρός τέτοιας ειδικότητας δεν υπάρχει, ο ρευματολόγος Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης, που συμμετείχε στην αποστολή της Ομάδας Αιγαίου, με την ευγενική υποστήριξη της Gilead Sciences κάλυψε ένα μεγάλο κενό, προσφέροντας συμβουλές και εξετάζοντας εκατοντάδες κατοίκους.
Η ειδικότητα του ρευματολόγου, παρότι δυσεύρετη σε απομακρυσμένους προορισμούς, που συνήθως διαθέτουν μόνο γενικό ή αγροτικό γιατρό, είναι από τις πλέον απαραίτητες, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα από τη σκληρή χειρωνακτική εργασία στα χωράφια, στις οικοδομές και στη θάλασσα. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι των μικρών και ακριτικών νησιών εργάζονται ως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες κι έχουν βαριά καταπονημένο μυοσκελετικό σύστημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους νεότερους που ασχολούνται με τα τουριστικά καταλύματα και κάνουν χειρωνακτικές εργασίες.
Μέσα σε 6 ημέρες οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου κάλυψαν τα κενά μηνών, χαρίζοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους νησιώτες που δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης σε μια εποχή που όλα είναι πρωτόγνωρα και ακόμα πιο δύσκολα.
Πηγή: lifo.gr