Χαμόγελα σε Νάξο, Πάρο αλλά και σε Μύκονο και Κέα-Κύθνο για το νέο Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και Προστασίας
Τελικά παρά το μπαράζ κρουσμάτων στη Νάξο, ο Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και Προστασίας την κατέγραψε στις κίτρινες περιοχές και έτσι δεν θα έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας, μάσκες και τα άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν στις περιοχές με επίπεδο 3 και 4. Με χαμόγελα υποδέχθηκαν το νέο χάρτη και στη Μύκονο που έπεσε στο κίτρινο επίπεδο αφού είδαν τα κρούσματα να μειώνονται όπως και την Πάρο-Αντίπαρο αλλά και στην Κέα – Κύθνο που έγιναν πράσινες παρά τα σποραδικά θετικά στον κορωνοϊο περιστατικά….
Κατά τα άλλα οι πράσινες περιοχές παρέμειναν έτσι και μόνη πορτοκαλί περιοχή παρέμεινε η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, δηλαδή τα νησιά Σαντορίνη, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος και Φολέγανδρος…
Να σας ενημερώσουμε όσοι θέλετε να ταξιδέψετε στην πρωτεύουσα και αλλού ότι σε νέα δεδομένα λειτουργεί από σήμερα ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την νόσο Covid-19 έπειτα από την επικαιροποίησή του.
Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης), πριν από 14 μέρες ήταν 25.
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), πριν από 14 μέρες ήταν 23.
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.
Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή τους θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.
Στο επίπεδο 2 κατεβαίνουν (από το επίπεδο 3) Αχαΐα, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Πέλλα, Λέσβος και Σάμος. Το ίδιο ισχύει και τα νησιά Αττικής (εκτός της Σαλαμίνας) παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής είναι και παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο 3.
Από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1 “πέφτουν” Γρεβενά, Λακωνία και Πάρος, ενώ στο ίδιο επίπεδο κατεβαίνουν και Ζάκυνθος, Κέα-Κύθνος, οι οποίες ήταν στο επίπεδο 3.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), συνολικά δηλαδή για 26 περιφερειακές ενότητες, από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Ακόμη, από τις 24 Οκτωβρίου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Η μάσκα θα μπορεί να αφαιρείται μόνο στους χώρους εστίασης και μόνο όταν οι πελάτες κάθονται στο τραπέζι.
Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κεφαλληνία, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Πάρος, Ρέθυμνο, Σποράδες (εκτός Σκιάθου), Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, , Λέσβος, Μαγνησία, Μύκονος, Νάξος, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Σάμος, Σκιάθος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος, Νήσοι Αττικής (εκτός Σαλαμίνας).
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Σέρρες, Τρίκαλα και η Σαλαμίνα.
Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.
Πώς χρωματίζεται ο χάρτης
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους.
Ο χάρτης επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Αυτά είναι τα μέτρα για το επίπεδο 3
1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.
3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.
6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.