Δεκτές επιπλέον προτάσεις του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα για το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο
Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων συμπληρωματικών και διορθωτικών προς τις διατάξεις του νομοσχέδιου για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό κατά τις ομιλίες του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.
Το Υπουργείο έκανε δεκτές τις προτάσεις του κ. Φόρτωμα για την πιλοτική ίδρυση ενός γνωμοδοτικού οργάνου για την ταχύτερη εξέταση της έκδοσης αδειών και την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και για την εξέταση των πρωτοκολλημένων μελετών με τον ισχύον νομικό καθεστώς κατά την ημέρα κατάθεσης τους.
Μεταξύ αυτών που πρότεινε ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας και γίνονται πράξη είναι αναλυτικότερα:
- Η ίδρυση ενός διευρυμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με συμμετοχή εκπροσώπων και του Υπουργείου Πολιτισμού που θα λειτουργεί με διαδικασίες ONE STOP SHOP για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ένα διευρυμένο γνωμοδοτικό όργανο μιας στάσης. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι έχει συμφωνήσει με την Υπουργό Πολιτισμού Μενδώνη και θα μπει στο κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, η δημιουργία πιλοτικά σε πρώτη φάση τριών one stop shop επιτροπών, η μια στις Κυκλάδες, για εξέταση θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟ- YΠΕΝ. Θα λειτουργήσουν πιλοτικά και θα γενικευτεί η εφαρμογή τους στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό θα αρθούν σοβαρά προβλήματα στην έκδοση αδειών, επισκευών κτισμάτων, καθώς και άλλα φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται έντονα στις Κυκλάδες και ειδικά στους οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως ιστορικοί τόποι, όπως λόγου χάρη στην Ερμούπολη της Σύρου και στη Σαντορίνη.
- Επιπλέον, έγινε δεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος πρόταση του κ. Φόρτωμα, με την οποία οι μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί και πρωτοκολληθεί για έγκριση δόμησης, στο συμβούλιο αρχιτεκτονικής, στις αρχαιολογικές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες που απαιτούν πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη διαγράμματος δόμησης, καθώς και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να συνεχίσουν να εξετάζονται με τον ίδιο συντελεστή δόμησης και τους ίδιους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την ημέρα κατάθεσής τους.