Ειρήνη Γρατσία: Μια Ναξιώτισσα διασώζει ιστορικά κτήρια της Θράκης

Ειρήνη Γρατσία: Μια Ναξιώτισσα διασώζει ιστορικά κτήρια της Θράκης

Η γνωστή και στο νησί μας από τις δράσεις της, MΟnuΜENTA, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ασχολείται με την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 2006.

Μετά τα νησιά, επικαιροποίησε την παρουσία της στη Θράκη πρόσφατα, με δύο ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις της για κτιριακά συγκροτήματα της περιοχής μας: τον Γαλλικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και τα μεταλλεία της Κίρκης.

Βασικό εργαλείο για ανελλιπή ενημέρωση επί των δράσεών της είναι τo ομώνυμο ελεύθερης πρόσβασης ηλεκτρονικό περιοδικό, το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η MΟnuΜENTA έχει ενεργό παρεμβατικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες σε περιπτώσεις επικείμενης καταστροφής κτιρίων που συνυφαίνονται με την ιστορία τους και συναποτελούν την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, καθώς και ότι  υλοποιεί προγράμματα που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της αξίας του χώρου και της συνειδητοποίησής μας ότι αυτός εγγράφεται, όπως και οι άνθρωποι, από τα ιστορικά γεγονότα του καιρού τους,  με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και τη διάσωση  των μνημείων της νεότερης ιστορίας μας.

Για αυτές τις δράσεις, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί να διασωθεί το μνημειακό και κτιριακό απόθεμα τόσο της χώρας όσο και της περιοχής μας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών, η ψυχή δεν είναι άλλη από την Ναξιώτισσα αρχαιολόγο  Ειρήνη Γρατσία, η οποία είναι ιδρύτρια και συντονίστρια της MΟnuΜENTA.

Μάλιστα η κ. Γρατσία κατά την παρουσίαση των δράσεων αυτών στο ράδιο Παρατηρητής της Θράκης, αναφέρθηκε και στα αγαπημένα της Νησιά που δεν είναι άλλα από την πατρίδα της τη Νάξο όπου είπε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια καταγραφής κτηρίων στο νησί..

“Προσπαθούμε όσο μπορούμε να παρέχουμε και τεχνογνωσία, να συμβουλέψουμε πώς κανείς μπορεί να ενεργήσει, αλλά και να στηρίξουμε δράσεις. Στην Αθήνα καταγράψαμε όλη την αρχιτεκτονική της κληρονομιά, δηλαδή τα κτίρια που χτίστηκαν την περίοδο 1830-1940 και διατηρούνται στις 7 δημοτικές της κοινότητες, με ένα πρόγραμμα τεράστιας δυναμικής που υποστηρίχτηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Βλέποντας αυτό το πρόγραμμα στην εξέλιξή του, ήρθε μια ομάδα αρχιτεκτόνων από τη Θεσσαλονίκη και πλέον έχει καταγράψει όλη την πρώτη δημοτική ενότητα.

Στη συνέχεια ήρθε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Σκιάθου και ξεκίνησε εκεί η καταγραφή των κτιρίων της Σκιάθου. Το ίδιο έγινε στην Καλαμάτα, το ίδιο και στη Νάξο. Όμως πρέπει να υπάρχει ένας μικρός πυρήνας, έστω και δύο ατόμων που να θέλει να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο έργο και από τη δική μας πλευρά θα έχει όλη τη βοήθεια, πολλές φορές και οικονομική, δηλαδή να στηρίξουμε όλα αυτά τα χιλιάδες δελτία καταγραφής που χρειάζονται.

Εμείς αυτό με χαρά θα το κάνουμε και θα στηρίξουμε, για παράδειγμα, μια δράση καταγραφής των κτιρίων του 19ου και του 20ου αιώνα στην πόλη σας.”

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο