Εκδήλωση για τους δύο σπουδαίους Έλληνες με Ναξιακή καταγωγή, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη
Μία σημαντική λογοτεχνική εκδήλωση για δύο Ναξιακής καταγωγής σπουδαίους Έλληνες, τον ποινικολόγο, καθηγητή Δικαίου Γιώργο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Χώρα της Νάξου.
Η έκδοση δύο πρόσφατων βιβλίων, του πρώην υπουργού και τελευταίου προέδρου του κρατικού ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, έγιναν η αφορμή να γιορταστούν από τον Δήμο Νάξου και τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» σε ειδική λογοτεχνική εκδήλωση, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου-Αλέξανδρου Μαγκάκη και τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη. Δύο μεγάλες προσωπικότητες του τόπου, ναξιακής καταγωγής, εκ των οποίων μάλιστα ο πρώτος δώρισε στο Δήμο Νάξου τα βιβλία της βιβλιοθήκης του, η οποία μετά την κατασκευή της ονομάστηκε «Βιβλιοθήκη Γ.-Α. Μαγκάκη».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ο οποίος εξήγγειλε ότι μέσα στη χρονιά θα επαναλειτουργήσει αναβαθμισμένη και προσβάσιμη από όλους η βιβλιοθήκη του μεγάλου Ακαδημαϊκού ΓΑ Μαγκάκη την οποία χάρισε ολόκληρη πριν αρκετά χρόνια… Κύριοι ομιλητές ήταν ο καθηγητής Nεότερης Iστορίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Γιώργος Γεωργής, ο ποινικολόγος ποιητής Τάκης Σπηλιάκος και ο συγγραφέας των βιβλίων Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος μίλησει με θέμα «Σεφέρης, Μαγκάκης κοινές ρίζες και αξίες».
Στην εκδήλωση απήγγειλε ποιήματα του Σεφέρη και κείμενο του Μαγκάκη η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο νομικός-οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος.
Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Γιώργου- Αλέξανδρου Μαγκάκη καταγόταν από τη Νάξο (η μητέρα του από τη Νιό), ενώ όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης (Μέρες Β) η οικογένεια της μητέρας του καταγόταν από τη Νάξο και ο πατέρας του από τη Σμύρνη.
Τα βιβλία του Γιώργου Ανωμερίτη τα οποία κυκλοφόρησαν πέρυσι, έχουν τον τίτλο:
1. «ΑΜΥΝΟΜΑΙ γι’ αυτό γράφω», το οποίο παρουσιάζει το λογοτεχνικό έργο του Γ.-Α. Μαγκάκη .
2. «Ο μαθητής της Σχολής Αρώνη Σμύρνης Γιώργος Σεφεριάδης», το οποίο παρουσιάζει την παιδική ζωή του Γ. Σεφέρη στα Βουρλά των οποίων το 81% των Ελλήνων κατοίκων το 1860 καταγόταν από τη Νάξο. (αρχεία Λαδά –ΓΑΚ) και τη μαθητική πρόοδο του στην περίφημη Σχολή Αρώνη 1852-1922 της οποίας ο ιδρυτής καταγόταν επίσης από τη Νάξο.