Ενας Ναξιώτης διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου ψαροντουτφεκά της Ελλάδας
Στo Πόρτο Χέλι διεξάγεται το 49ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2020, με διοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.).
Μπορεί να το γνωρίζουν οι φανατικοί φίλοι των καταδύσεων στις Κυκλάδες αλλά φέτος θα υπάρχει συμμετοχή από τη Νάξο και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές για να …χτυπήσει πρωτιά…
Πρόκειται για τον Τάσο Γκάρτσεβιτς ο οποίος είναι μέλος του Σ.Φ.Υ.Κ. ΓΛΑΥΚΟΣ και είναι από τους εξελίξιμους δύτες του πολύ συναρπαστικού αυτού σπορ…
Ο Τάσος Γκάρτσεβιτς μας συστήθηκε πριν 2 χρόνια ως ο μικρότερος αθλητής, 27 χρόνων. Κατάγεται από Νάξο και έχει ρίζες από Σερβία. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα υποβρύχιας αλιείας πέρυσι στη Καλαμάτα ενώ επίσης έχει βρεθεί σαν βοηθός αθλητή του Βαγγέλη Κωτσάκη στην Κροατία. Πολλά υποσχόμενος αγωνιζόμενος, πολλοί θεωρούν ότι σύντομα θα φιγουράρει σε υψηλές θέσεις, κάνοντας την αρχή στον αγώνα της Λήμνου 2019 κατακτώντας τη 4η θέση.
Τεράστιο ενδιαφέρον έχει και φέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου, το οποίο αποτελεί τον ύψιστο αγωνιστικό θεσμό για το υποβρύχιο ψάρεμα – ψαροτούφεκο στη χώρα μας. Διεξάγεται μια φορά κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας. Φέτος συμμετέχουν 21 αθλητές από όλη την Ελλάδα.
Λίγα λόγια για τον θεσμό
Ο αγώνας χαρακτηρίζεται ατομικός, αφού οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους. Στον αγώνα οι αθλητές καταδύονται με κράτημα αναπνοής (αθλητική υποβρύχια αλιεία) χρησιμοποιώντας ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό, όπως Στολή υγρού τύπου, μάσκα, αναπνευστήρα, πέδιλα και ψαροτούφεκο το οποίο οπλίζουν με την μυϊκή τους δύναμη και απαραιτήτως, πλωτήρας σήμανσης (κοινώς σημαδούρα ). Υπάρχει στον αγώνα ειδικός κανονισμός σχετικός με την αλιεία ψαριών, με επιτρεπόμενα και απαγορευμένα είδη. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η αλιεία ενός μόνο ροφού ανά ημέρα από κάθε αθλητή, με ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος πέντε κιλών. Από τα λοιπά είδη αλιεύονται ψάρια από 400 γραμμάρια και άνω και μέχρι δέκα τεμάχια ανά είδος. Απαγορεύονται τα μαλάκια, τα καρχαριοειδή και ο τόνος.
Για κάθε έγκυρο ψάρι που πιάνει ο αθλητής, βαθμολογείται μέσα από ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης αγώνων. Το σύνολο των δυο αγωνιστικών ημερών δίνει την τελική βαθμολογία για τον κάθε αθλητή. Ο αθλητής με την μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδος
Έχει διάρκεια δυο αγωνιστικές ημέρες, από πέντε ώρες ημερησίως. Κάθε αγωνιστική ημέρα διεξάγεται σε διαφορετική θαλάσσια περιοχή, η οποία ονομάζεται Τράπεζα Αγώνα. Οι Τράπεζες του αγώνα έχουν όρια, αρχή και τέλος, γεγονός που προβλέπεται από ειδική άδεια. Η οποία παρέχεται κατόπιν αιτήσεως του διοργανωτή ομίλου από την Νομαρχία και το Τμήμα Εποπτείας Αλιείας που είναι και αρμόδιο για γνωμοδότηση και αδειοδότηση.
Η διοργάνωση και η επιλογή της περιοχής
Την διοργάνωση του αγώνα έχει αναλάβει φέτος ο Νίκος Καμπάνης, γνωστός για την προσφορά του στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο τόσο σαν αρχηγός ομάδας αλλά και έφορος της ΕΟΥΔΑ. Επιπλέον στο Πόρτο Χέλι, έχει την υποστήριξη του Γιάννη Σιδέρη, 9 φορές Πρωταθλητή Ελλάδος.
Μάλιστα ο Γιάννης θα διεκδικήσει σε αυτό το πρωτάθλημα το δέκατο Πανελλήνιο τίτλο!
Αλυτάρχης του αγώνα θα είναι ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Πρωταθλητής Ελλάδος 1998, όπως άλλωστε και στο περσινό πρωτάθλημα στη Λήμνο.
Πόρτο Χέλι, ένας δύσκολος ψαρότοπος
Όσοι έχουν κατέβει στο Πόρτο Χέλι για αναγνώριση μιλούν για ένα δύσκολο μέρος από άποψη ψαριών, τα οποία μετακινούνται συνεχώς, τόσο τα μαύρα όσο και τα άσπρα ψάρια. Οι βυθοί είναι ως επί το πλείστων λασποβυθοί με ιδιαίτερα θολά νερά. Τα μαύρα ψάρια κινούνται νευρικά ακόμα και σε βάθη των -40 μέτρων.
Ποιοι συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου – Πόρτο Χέλι 2020
Μεταξύ των αγωνιζόμενων εκτός του νεαρού Τάσου υπάρχουν αθλητές με παγκόσμιους τίτλους και διακρίσεις όπως ο Γιάννης Σιδέρης (δεύτερος στον κόσμο), ο Γεράσιμος Καββαδίας (τρίτος στον κόσμο), ο Μανώλης Περιστέρης (πολυνίκης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις), ο Κώστας Μακρής, ο Τάσης Περούλης κλπ.
Ο αγώνας, το ζύγισμα και οι απονομές θα είναι και φέτος μία γιορτή του ψαροτούφεκου δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι η υποβρύχια αλιεία αποτελεί δικαίωμα όλων. Πόσο μάλιστα όταν η χώρα μας πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την πρωτιά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας στη Σύρο.
πηγή: boatfishing.gr