Κορωνοϊός στην Νάξο: Όχι άλλο νερό στον μύλο του “ράδιο-αρβύλα”. Προέχει η ατομική ευθύνη
Σε μια χρονική περίοδο που το κουτσομπολιό του «ράδιο αρβύλα» παντού στην χώρα, στις Κυκλάδες και στην Χώρα Νάξου ρίχνει καθημερινά όλο και πιο πολύ νερό στον μύλο της παραπληροφορήσεως σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, τρία είναι τα γεγονότα που ουδείς δύναται να αμφισβητήσει ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, κυριαρχούν. Και είναι αυτά:
1ον: Η ανεπαρκής πληροφόρηση του πολίτη από το επίσημο ελληνικό κράτος και τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του.
Η καθημερινή ενημέρωση επικεντρώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων που σημειώνονται στο κέντρο και στην ελληνική περιφέρεια. Νησιωτική και ηπειρωτική. Κάπου εκεί τελειώνουν όλα.
Αν αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι συναθροίζονται σε δρόμους, πλατείες και αλλού δεν μεταδίδουν την νόσο πώς γίνεται και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.
Ας μη κρυβόμαστε:
-Δεν είναι λίγα τα ανά την χώρα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι να μπουν στην διαδικασία διενέργειας του λεγόμενου γρήγορου τεστ ανιχνεύσεως κορωνοϊού ή του μοριακού ελέγχου.
-Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν και ταλαιπωρούνται από μικρά συμπτώματα (πυρετός, βήχας κ.λπ.), δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να υποβληθούν σε τεστ.
2ον: Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων παρατηρείται, καθημερινά. Και τούτο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα ο πολίτης ανησυχεί.
3ον: Έκκληση προς τους πολίτες για Ατομική Προφύλαξη και Κοινωνική Ευθύνη κάνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Η επιλογή του αυτή ορθή. Ορθότατη.
Τί κάνουν όμως αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, εκ των συμπολιτών μας;
Όποιος επιχειρήσει να κάνει ένα πέρασμα από τους χώρους μαζικής εστιάσεως, θα έχει την απάντηση.
Τι κι αν οι καταστηματάρχες μεριμνούν για την τήρηση των μέτρων (ασφαλείς αποστάσεις, χρήση μάσκας, αντισηπτικών κ.λπ.).
Δεν εννοούν να καταλάβουν όλοι όσοι βγαίνουν για να «χαλαρώσουν» σε μια καφετερία, σε ένα μεζεδοπωλείο ή σε ένα εστιατόριο ότι πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής ευθύνης προκειμένου να περιορίσουν την μετάδοση της νόσου, που πλήττει και πάλι (για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες), την Ευρώπη (και την χώρα μας).
Σε μια χρονική περίοδο που οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως και τα φροντιστήρια στην συντριπτική πλειονότητάς τους λειτουργούν κανονικά, ο νέος κορωνοϊός στοχοποιεί τους ανυποψίαστους μαθητές. Αυτό επιβεβαιώνουν οι καθημερινές όχι επίσημες αλλά σε μεγάλο βαθμό διασταυρωμένες πληροφορίες, που φτάνουν σε κάθε νοικοκυριό παντού στην χώρα μας.
Ναι, είναι αλήθεια. Πανθομολογείται αυτό.
Μπορεί από τον ΕΟΔΥ ή τα κατά τόπους θεσμοθετημένα υγειονομικά (θα λέγαμε) όργανα του κρατικού μηχανισμού να μη γίνεται αναφορά σε κρούσματα που παρατηρούνται στους κόλπους της μαθητικής κοινότητας, όμως – κατά γενική διαπίστωση – δεν είναι μικρός ο αριθμός των μαθητών οι οποίοι είναι μεν ασυμπτωματικοί, όμως η νόσος τους έχει προσβάλει.
Και είναι εδώ που έρχονται γονείς και κηδεμόνες που εκφράζουν με κάθε τρόπο την ανησυχία τους. Την δικαιολογημένη ανησυχία τους.
Οι διοικητές των κατά τόπους νοσοκομείων έχουν λάβει σαφή εντολή.
Το επίσημο ελληνικό κράτος δεν τους επιτρέπει να ανακοινώνουν οτιδήποτε σχετίζεται με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Αυτό το δικαίωμα έχει αποκλειστικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος όμως αποδεικνύεται σε έναν βαθμό ανεπαρκής να διαχειριστεί επαρκώς την ενημέρωση του απλού πολίτη. Διάχυτη η ανησυχία παντού. Και δικαιολογημένη σε απόλυτο βαθμό. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι από επίσημα χείλη, καθημερινά, γίνεται λόγος για την επιβολή lockdown σε περιοχές όπου τα κρούσματα ανά εικοσιτετράωρο πολλαπλασιάζονται;
Εδώ, είναι που επιβάλλεται η ανάληψη της (λεγόμενης) «ατομικής προφυλάξεως και κοινωνικής ευθύνης» να γίνει ο δεύτερος εαυτό μας.
Εμείς, είναι που θα πρέπει να απομονώσουμε στο μέτρο του δυνατού τον σαρωτικό νέο κορωνοϊό.
Εμείς, ας κάνουμε αυτό που πρέπει και επιβάλλεται.
Εμείς, ας επιδείξουμε την πρέπουσα συμπεριφορά!
Μπορεί, λόγω της ανεπαρκούς πληροφορήσεως, να μας βάζει από κάτω το «ράδιο αρβύλα» και μαζί η έντονη ανησυχία, ενίοτε και ο πανικός, όμως δεν μπορεί/γίνεται την ίδια ώρα να μη λαμβάνουμε/τηρούμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προφυλάξεως και κοινωνικής ευθύνης.
-Εάν δεν αλλάξουμε μυαλά, τα lockdown έρχονται. Και μαζί τους και η ανεργία και η πείνα…