Νάξος: Αλωνίζουν και πάλι οι μοβ τσούχτρες σε Βίντσι και Άι-Γιώργη…
Τσούχτρες να δουν τα μάτια σας! Πλημμύρισε από μέδουσες (τσούχτρες), η θάλασσα του Βίντσι και αυτή του Άι-Γιώργη επίσης, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα. Αναμενόμενο ήταν ο θαρραλέος κόσμος που, εκμεταλλευόμενος την καλοκαιρία των τελευταίων εικοσιτετραώρων, προγραμμάτισε μια φθινοπωρινή βουτιά, να αλλάξει απόφαση… πριν του αλλάξουν τα φώτα οι τσούχτρες με τα τσιμπήματά τους.
Τσίμπημα τσούχτρας
Οι εικοί υποστηρίζουν ότι λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας, μείωση των φυσικών εχθρών όπως δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί κ.λπ.) υπάρχει αυξημένη παρουσία από τσούχτρες (μέδουσες) στις ελληνικές θάλασσες. Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες, είναι η μέδουσα “Πελάγια” και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”. Από τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν έως και τα 5 μέτρα) και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο.
Πρόκειται για μια επώδυνη εμπειρία, αλλά αν γνωρίζετε τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνετε εγκαίρως, τότε δεν θα υποφέρετε για πολύ. Το τσίμπημα της τσούχτρας είναι συνήθως απρόσμενο αφού κατά κανόνα συμβαίνει καθώς κολυμπάμε στην θάλασσα, ενώ και το διάφανο ή πολύ ανοιχτό χρώμα που έχουν συνήθως οι τσούχτρες καθιστά δύσκολο το να τις δούμε εγκαίρως και να αποφύγουμε τν επαφή μαζί τους.
Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:
Η επιστημονική κοινότητα προτείνει, μεταξύ άλλων:
-Βγείτε αμέσως από το νερό
-Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.
-Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό γιατί θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμαπερισσότερο δηλητήριο.
-Οι τσούχτρες στα τροπικά νερά έχουν πολύ πιο τοξικό τσίμπημα. (Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η χρήση ξυδιού να επιδεινώσει τον πόνο).
-Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.
-Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.
-Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.