Νάξος: Δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών και προφύλαξης του κοινού
Σύμφωνα με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, “ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2023, με ψεκασμούς σε περιοχές με λιμνάζοντα, στάσιμα ύδατα όπως λίμνες, χαντάκια, έλη, πηγάδια, αντλιοστάσια και σημεία με νερά μικρής ροής. Η καταπολέμηση των κουνουπιών, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει αποκλειστικά εφαρμογές προνυμφοκτονίας (στάδιο αβγού), με την χρήση εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκευασμάτων”.
Όπως υπογραμμίζει η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του ημετέρου δήμου, “ειδικότερα, η εφαρμογή του προγράμματος κουνουποκτονίας πραγματοποιείται σε περιοχές στον Άγιο Αρσένιο (λίμνες Αγ. Προκοπίου, λίμνες και ρέματα στο αεροδρόμιο κ.α.), σε λίμνες στις περιοχές Μικρή Βίγλα, Γλυφάδα, Αγιασσό και Καλαντό και σε λιμνάζοντα ύδατα στον Κυνίδαρο, στις Μέλανες, στο ρέμα Παρατρέχου στο Γαλανάδο, στις Εγγαρές (ΒΙΟΚΑ, Αμμίτη κ.α.), στο Χαλκί, στην Ποταμιά, στη Βίβλο, στην Κωμιακή, στον Απόλλωνα κ.α., καθώς και στο Κουφονήσι και στη Δονούσα.
Ωστόσο, η μείωση των κουνουπιών απαιτεί τη συνδρομή όλων, στον εντοπισμό και περιορισμό των σημείων που μπορούν τα κουνούπια να εναποθέσουν τα αυγά τους και σε ιδιωτικούς χώρους. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται από τους ιδιοκτήτες κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες), καθώς πριν την εκκένωσή τους είναι αναγκαία η εφαρμογή προνυμφοκτονίας, εφόσον οι πισίνες δεν ήταν καλυμμένες κατά τους μήνες που δεν χρησιμοποιούνταν.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εντομολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, παρακαλούνται όλοι όπως τηρούν τα μέτρα προστασίας που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ, για την αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους:
-
- Κάλυψη των υπαίθριων δεξαμενών συγκέντρωσης νερού, ή των πηγαδιών με κατάλληλα καλύμματα, ή διατήρηση εντός των υπαίθριων δεξαμενών κυρίως, μικρών ψαριών (Gambusia affinis). Τακτική αποστράγγιση των κατεστραμμένων δεξαμενών νερού ή των δεξαμενών που δεν χρησιμοποιούνται.
- Εκκένωση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) κατά τους μήνες που δεν χρησιμοποιούνται ή κάλυψή τους με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.
- Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να µη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού, µε κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
- Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που μπορεί να μαζεύουν νερό (μικρά δοχεία, παιδικά παιχνίδια, καρότσια, κ.λπ.)
- Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες µας τακτικά.
- Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και µη χρησιμοποιούμενων ελαστικών αυτοκινήτων.
- Καθαρισμός υδρορροών από τα φύλλα, ώστε να µην υπάρχει στάσιμο νερό.
- Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων µε κατάλληλες σήτες.
- Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
- Επισκευή στις βρύσες της αυλής µας που στάζουν.
- Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
- Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.
- Κάλυψη των βαρκών, ώστε να µην μαζεύουν νερό της βροχής.
- Χρησιμοποίηση συνθετικών λουλουδιών στα νεκροταφεία και όχι ανθοδοχείων µε νερό.
- Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο, για να µην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
- Πότισμα του κήπου και των γλαστρών κατά προτίμηση το πρωί.
- Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά στον Δήμο.
Συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια μείωσης των κουνουπιών.”