Νίκος Καραμάνης (Αστυνόμος Β’ – Διοικητής Α.Τ. Νάξου): «Είχαμε μια απόπειρα απάτης… Θα πρέπει να καταγγέλλεται σε εμάς εδώ… Να μην είναι τόσο ευκολόπιστος ο κόσμος…»
Για τους ΜΙΚΡΟ/ΜΕΓΑΛΟ – ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ που με διάφορους τρόπους (συνήθως μέσω τηλεφώνου) αποσπούν διάφορα ποσά από επιχειρηματίες, Αστυνόμος Β’, Νίκος Καραμάνης, Διοικητής του Α.Τ Νάξου, μιλά σήμερα στον «Κυκλαδίτη». Και παροτρύνει τον κόσμο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων… «να μην είναι ευκολόπιστος»
Να, τι μας δήλωσε ο κ. Καραμάνης:
Αυτές οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών με σκοπό το παράνομα κέρδος γίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Στην, προ ετών, περίπτωση με θύμα κάποιον συμπολίτη μας ιδιοκτήτη βενζινάδικου, τον κ. Σάββα, είχε γίνει προανάκριση. Σ’ αυτή την περίπτωση, και μέσα από στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέσα από την διαδικασία της
προανάκρισης, προέκυψε αυτός που κατείχε τον λογαριασμό στον οποίο μπήκαν τα χρήματα.
Βρέθηκε, έγινε δικαστήριο. Πλην όμως εκδόθηκε απόφαση αθωωτική. Και έγινε αυτό, “λόγω αμφιβολιών”, όπως είπε το δικαστήριο.
Δήλωσε ο φερόμενος ως δράστης ότι, “ναι μεν είναι δικός μου ο λογαριασμός, αλλά δεν γνωρίζω ποιος έβαλε τα χρήματα μέσα”.
“Υπάρχει πρόσφορο έδαφος”…
Τώρα πάμε στα τελευταία συμβάντα. Να επισημάνω όμως προκαταβολικά τα εξής:
Το συγκεκριμένο φαινόμενο, η συγκεκριμένη απάτη δηλαδή, έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση. Και η απάντηση στο ερώτημα «γιατί συμβαίνει αυτό;», είναι: γιατί απλούστατα υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Οι απατεώνες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν.
Τηλεφωνούν αυτοί οι επιτήδειοι στον κόσμο, συνομιλούν με κάποιους ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανυποψίαστοι και ευκολόπιστοι, τους αποσπούν κάποια στοιχεία και κάνουν την “δουλειά” τους.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, άλλος παίρνει τηλέφωνο, σε άλλον ανήκει ο λογαριασμός και άλλος καμιά φορά αποκομίζει, χρησιμοποιώντας μια τραπεζική κάρτα ανάληψης, το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Όμως, για να μη πω όλοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα όλοι αυτοί οι απατεώνες, συλλαμβάνονται.
“Να κάνει καταγγελία σε εμάς, εδώ”… / Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη…
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι ο παθών να προχωρά σε σχετική καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Συνήθως αυτοί οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν υπέργηρους ανθρώπους, ανθρώπους που έχουν διάφορες εξαρτήσεις, αρκετοί από αυτούς είναι αλκοολικοί, τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό με το οποίο ανοίγουν ένα λογαριασμό στην τράπεζα, βγάζουν κάρτα και την κάρτα αυτή τη δίνουν στον “επιτήδειο” ο οποίος πιάνει δουλειά.
Κάπως έτσι, φτάνουμε στα απανωτά τηλεφωνήματα και στο γνωστό παραμύθι.
Γιάννη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη (η διαδικασία):
Όταν λοιπόν ο δράστης συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, σχηματίζεται σε βάρος του μια δικογραφία. Επειδή όμως η δικογραφία στο στάδιο αυτό δεν είναι ακόμη ώριμη… δεν έχουν συγκεντρωθεί δηλαδή όλα τα απαραίτητα στοιχεία (απαραίτητες αναγνωρίσεις κ.λπ.)…, ο δράστης μπορεί να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, να παραπεμφθεί στον ανακριτή, να τους βάλει περιοριστικούς όρους (όπως: ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δίνει το “παρών” στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, χρηματική εγγύηση κ.λπ.) και να αφεθεί ελεύθερος. Και, βέβαια, στη συνέχεια να διαταχθεί κύρια ανάκριση.
Να διευκρινίσω ότι στην αρχή μιας τέτοιας υπόθεσης η προανάκριση γίνεται από την αστυνομία δηλαδή και μετά αναλαμβάνει η εισαγγελική αρχή για τα περαιτέρω. Στην περίπτωση δε που πρόκειται για κακούργημα, τότε ο δράστης παραπέμπεται στον ανακριτή.
Αν πρόκειται για πλημμέλημα η υπόθεση και η δικογραφία είναι ολοκληρωμένη η υπόθεση ή εισάγεται απ’ ευθείας σε δίκη ή διατάσσεται περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση για μεγαλύτερη διερεύνηση της αξιόποινης πράξης.
53 οι δράστες, 1 ο συντονιστής που ήταν έγκλειστος στις φυλακές…
Στην περίπτωση που ένα τέτοιο συμβάν “ακουμπά” σε δύο/τρείς/τέσσερεις/πέντε/έξι ή και περισσότερες περιοχές μια Υπηρεσία αναλαμβάνει την εξιχνίαση του εγκλήματος… το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, παραδείγματος χάριν.
Και μιλάω για έγκλημα, διότι οι πολλές απάτες σε πολλές περιοχές με πρωταγωνιστή τον ίδιο απατεώνα που αποσπά μικρά ποσά, το τελικό/συνολικό χρηματικό όφελος για τον συγκεκριμένο “επιτήδειο” είναι συνήθως μεγάλο. Στην περίπτωση αυτή, η απάτη συνιστά έγκλημα: το συνολικό ποσό δηλαδή της απάτης “ακουμπά” τις σχετικές κείμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που περιγράφουν μια εγκληματική πράξη.
Έχει συμβεί έγκλειστος στις φυλακές να είναι ο συντονιστής πενήντα τέτοιων αξιόποινων περιστατικών σε σχεδόν ισάριθμες περιοχές της χώρας!
Μια τέτοια υπόθεση είχαμε πέρσι ή πρόπερσι, αν δεν κάνω λάθος. Ήταν οι δράστες, σας πληροφορώ, 53!!! Και ο συντονιστής ήταν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Και ήταν Έλληνας.
“Δεν έπεισε τα θύματά του”
Εδώ, στο νησί μας, προ ημερών, είχαμε μια απόπειρα.
Ο δράστης δεν κατάφερε όμως να πείσει τα υποψήφια θύματά του, τους φουρνάρηδες, δηλαδή. Το παραμύθι του, δεν “πούλησε”. Έχουμε στην περίπτωση αυτή την τελευταία με τους ιδιοκτήτες φούρνων στο νησί μας, απόπειρα απάτης. Δεν ήρθε όμως κανείς από αυτούς που παρ’ ολίγο να πέσουν θύματα του απατεώνα να κάνει επίσημη και έγγραφη καταγγελία της συγκεκριμένης απόπειρας. Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης του οποίου το όνομα χρησιμοποίησε ο δράστης, για να εμφανιστεί στα υποψήφια θύματά του ως «αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης” μας κατήγγειλε το γεγονός.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι κάθε τέτοια απόπειρα θα πρέπει να καταγγέλλεται σε εμάς εδώ, στο Αστυνομικό Τμήμα. Και ακόμη κάνω έκκληση στον κόσμο να μην είναι τόσο ευκολόπιστος. Γιατί, αυτό το τελευταίο είναι που εκμεταλλεύεται κάθε “επιτήδειος”.
Σε εμάς θα πρέπει να γίνεται η σχετική καταγγελία: μια αναφορά εγκλήματος, σύμφωνα με τον νόμο.
Ο «Αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης» που δεν ήταν ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης…
Στις 31 Οκτωβρίου από τις στήλες του «Κυκλαδίτη», σημειώναμε τα ακόλουθα:
Δεν φάγανε το … παραμύθι, 4 φουρνάρηδες… Ν. Βαθρακοκοίλης: «Ευτυχώς κανένας δεν έφαγε το παραμύθι του απατεώνα. Μιλάμε για απάτη μεγάλη…»
Δεν έπεσαν στην παγίδα ενός απατεώνα ο οποίος, κατά το τελευταίο διάστημα, εμφανιζόταν σαν αντιδήμαρχος, προκειμένου να τους βάλει στο χέρι αποσπώντας τους χρήματα, οκτώ τουλάχιστον επιχειρηματίες της Νάξου.
Χτες και προχτές άγνωστος τηλεφώνησε σε τέσσερα αρτοποιεία, συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες τους, τους είπε ότι είναι ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νίκος Βαθρακοκοίλης και τους ζήτησε να ζυμώσουν ψωμί για να κάνει, λέει, δωρεές σε νοικοκυριά που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Το τηλέφωνο, σε διαφορετικούς χρόνους, χτύπησε στα αρτοποιεία Χουζούρη, στην Κόρωνο και Πολυκρέτη, Λιόφαγου και στο αρτοποιείο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, πλησίον της ΔΟΥ Νάξου, στην Χώρα. Ευτυχώς για τους επιχειρηματίες αυτούς, ουδείς «έφαγε» το … παραμύθι του … δήθεν Νίκου Βαθρακοκοίλη;;;!!!
Όπως και χτες έγραψε ο Κυκλαδίτης.γρ, ο Νίκος Χουζούρης που συνομίλησε με την ηλεκτρονική εφημερίδα μας, ήταν αυτός που «ξετύλιξε» στο πλατύ κοινό του νησιού της Νάξου την (ο Θεός να την κάνει) καλοστημένη παγίδα του επιτήδειου λωποδύτη.
Είπε (θυμίζουμε) ο Ν. Χουζούρης:
«Μου τηλεφωνεί ένας άγνωστος, φαινόταν ο αριθμός και τον έχω κρατήσει, και μου λέει ότι είναι ο αντιδήμαρχος ο Βαθρακοκοίλης και ότι θέλει να κάνει μια παραγγελία. Εγώ τον ξέρω τον αντιδήμαρχο, γιατί πηγαίναμε μαζί σχολείο και ήμουν σίγουρος ότι δεν ήταν εκείνος.
Μου είπε ότι θέλει να κάνει μια μεγάλη παραγγελία ψωμιά για να τα κάνει δωρεές.
Μάλιστα, επειδή η παραγγελία ήταν αρκετά μεγάλη, μου είπε ότι θέλει να την κάνει τμηματικά. Αλλά θα πληρωθώ, μου διευκρίνισε, τοις μετρητοίς μέσω τραπέζης και μου ζήτησε τον αριθμό λογαριασμού μου.
Τον ρώτησα αν είναι ο Νίκος Βαθρακοκοίλης και του ζήτησα να μου πει πού, σε ποιο δήμο είναι αντιδήμαρχος και σε ποιο τομέα. Εκεί, έκανε πίσω, και μου τα γύρισε, λέγοντας ότι είναι αντιδήμαρχος Σπάρτης του νομού Λακωνίας και κάτι άλλα που δεν κατάλαβα και έκλεισε το τηλέφωνο.
Αμέσως επικοινώνησα με τον ίδιο τον Νίκο Βαθρακοκοίλη λέγοντάς του για το τηλεφώνημα και με ενημέρωσε ότι δεν ήμουν ο μόνος και σε άλλους εμφανίστηκε στο τηλέφωνο σαν αντιδήμαρχος Βαθρακοκοίλης, προσπαθώντας να αποσπάσει χρήματα με αυτόν τον τρόπο… Μάλιστα μου είπε ότι έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστου…»
Ν. Βαθρακοκοίλης: «Χτες ήταν η σειρά των φουρνάρηδων… Ευτυχώς κανένας δεν έφαγε το παραμύθι του απατεώνα…»
Ο Κυκλαδίτης.γρ, ήλθε χτες σε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νίκο Βαθρακοκοίλη, για να τον ακούσει να υποστηρίζει ότι… «Το ‘χουνε κάποιοι κάνει και παλαιότερα αυτό το πράγμα. Το έκανε πρόσφατα ο ίδιος.
Σήμερα (σ.σ. χτες) ήταν η σειρά των αρτοποιών του νησιού μας. Τέσσερεις φούρνοι μπήκαν στο στόχαστρο αυτού του άγνωστου που δεν ξέρουμε από πού κάθε φορά τηλεφωνούσε στους επιχειρηματίες του νησιού.
Παλαιότερα, είχε έλθει σε επικοινωνία, προκειμένου να τους ξεγελάσει και να τους αποσπάσει χρήματα κάνοντας παραγγελίες, με ιδιοκτήτες μαντρών οικοδομικών υλικών, οπωροπαντοπωλείων και άλλους.
Χτες, όπως σας προανέφερα, ήταν οι σειρά των φουρνάρηδων.
Το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου γνωρίζει αρκετά καλά αυτή την …μαφιόζικη πρακτική αυτουνού του απατεώνα. Το έχουν ενημερώσει αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν κάνει μηνύσεις.
Εγώ, μόλις με ενημέρωσε ο παλιός συμμαθητής μου Νίκος Χουζούρης, ενημέρωσα τον δικηγόρο μου και πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα όπου κατήγγειλα το γεγονός και στη συνέχεια υπέβαλα μήνυση κατ’ αγνώστων.
Μόλις περάσει το σαββατοκύριακο και από το γραφείο μου στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως αντιδήμαρχος (γιατί αυτός ο “άγνωστος” εμφανιζόταν σαν αντιδήμαρχος του δήμου μας), θα εκδώσω ανακοίνωση για να προφυλάξω τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας από τα … νύχια αυτού του “κυρίου” που πουλά παραμύθι σε επιχειρηματίες με σκοπό το κέρδος σε βάρος τους, προφασιζόμενος ότι θέλει ως Νίκος Βαθρακοκοίλης να κάνει μια παραγγελία για να κάνει δήθεν μια δωρεά σε οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Να επαναλάβω κι εγώ με τη σειρά μου (ο κ. Χουζούρης, σας ανέλυσε όλη την καλοστημένη πλεκτάνη, όπως διάβασα στο site σας), ότι κάνοντας την παραγγελία, ζητούσε από τον φούρναρη έναν λογαριασμό τραπέζης για να του βάλει τα αναλογούντα στην παραγγελία χρήματα. Στο καπάκι, και αφού έπαιρνε τον λογαριασμό, τους τηλεφωνούσε ξανά για να τους πει ότι (αυτή ήταν η τακτική του, εξ όσων γνωρίζω)… “αντί 700 ευρώ που έπρεπε να καταθέσω στον λογαριασμό, έκανα λάθος και κατέθεσα 7.700, γι’ αυτό θέλω την διαφορά πίσω, καταστρέφομαι, δηλ. το ποσό των 7.000”.
Να σας πω ακόμη ότι ο δικηγόρος μου έχει κρατήσει όλους τους αριθμούς τηλεφώνων του δράστη. Ένας από αυτούς δείχνει ότι ο λωποδύτης αυτός κάποια στιγμή τηλεφώνησε από τον νομό Πέλλας και κάποιοι άλλοι φωτογραφίζουν κάποιες άλλες περιοχές της χώρας μας. Κάποια από τα τηλέφωνα έβγαζαν στο κινητό την ένδειξη “άγνωστος αριθμός”. Μιλάμε για απάτη μεγάλη».
Και σε άλλες περιοχές… Όχι μόνο στην Νάξο… Το περιστατικό στην Κάλυμνο…
Απατεώνας χρησιμοποίησε το όνομα του Αντιδημάρχου Η. Τσέρου και εξαπάτησε επιχειρηματία της Καλύμνου αποσπώντας του το ποσό των 6.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Kalymnos-news.gr ο περιστατικό αυτό συνέβη χθες Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 όταν άγνωστος τηλεφώνησε σε επιχειρηματία του νησιού στις 11.00 το πρωί δηλώνοντας ότι είναι ο Αντιδήμαρχος Καλυμνίων, Ηλίας Τσέρος.
Του ζήτησε προσφορά για αγορά συγκεκριμένου είδους αξίας 980 ευρώ καθώς και τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του καταθέσει τα χρήματα.
Ο άγνωστος απατεώνας επικοινώνησε ξανά με τον επιχειρηματίας και είπε ότι εκ παραδρομής κατατέθηκαν 9.800 ευρώ παραπάνω. Μάλιστα έστειλε και πλαστό παραστατικό κατάθεσης του ποσού και ζήτησε να του επιστραφούν τα επιπλέον χρήματα σε λογαριασμό που έδωσε στη σύζυγο του επιχειρηματία.
Από τον επιχειρηματία κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα ΜΠΑΤΖΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ το ποσό των 6.000 ευρώ μέσω e-banking που υπήρχε στο λογαριασμό του, καθόσον δεν υπήρχαν περισσότερα για αν καλύψει όλο το ποσό.
Στις 3.00 το απόγευμα σε επικοινωνία του επιχειρηματία με το γραφείο του Αντιδημάρχου, Ηλία Τσέρου, που δήλωσαν άγνοια για το την παραγγελία ενώ στη συνέχεια σε έλεγχο στον κοινό λογαριασμό του επιχειρηματία και της συζύγου του διαπιστώθηκε ότι κανένα ποσό δεν είχε κατατεθεί.
Το περιστατικό καταγγέλθηκε από τον Επιχειρηματία και τη σύζυγο του στο Α.Τ Καλυμνίων
Το Α.Τ Καλυμνίων ενημερώνει τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού να είναι προσεχτικοί σε παρόμοια τηλεφωνήματα που κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας διάφορα ονόματα τους εξαπατούν αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά.