Πανελλαδικές: Άνοδος για τις σχολές μεγάλης ζήτησης... Οι εκτιμήσεις... Οι βαθμολογίες ανά επιστημονικό πεδίο...

Πανελλαδικές: Άνοδος για τις σχολές μεγάλης ζήτησης… Οι εκτιμήσεις… Οι βαθμολογίες ανά επιστημονικό πεδίο…

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μεγάλη αγωνία των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών.

Είναι επίσημο πλέον ότι την  Παρασκευή 9 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

 Αμέσως μετά την ανακοίνωση όλων των βαθμών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, σε γενικά και ειδικά μαθήματα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα φέτος θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.

Η διαμόρφωση της ΕΒΕ σε συνάρτηση με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υποψηφίων καθώς και με τις διαθέσιμες θέσεις ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα, θα καθορίσουν τελικά τις βάσεις εισαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων.

Οι εκτιμήσεις

Μεγάλη άνοδο των βάσεων, τόσο στις δημοφιλείς όσο και στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές δείχνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι Νομικές, Ιατρικές και τα Πολυτεχνεία, θα βρεθούν για μια ακόμη χρονιά στην κορυφή των βάσεων.

Συγκεκριμένα,  οι Ιατρικές σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανακτήσουν τα μόρια που έχασαν την περσινή χρονιά κι εκτιμάται θα φτάσουν στα 19.000 μόρια.

Επίσης, στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα 10.000 μόρια.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτο των Θετικών Επιστημών, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν σε πάνω από 8.000 μόρια με τα Πολυτεχνεία να έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για εισαγωγή.

Στα επίπεδα των 8.000 μορίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι σχολές του Οικονομίας και Πληροφορικής (4ο Επιστημονικό Πεδίο)

Άνοδο ή σχετική άνοδο εκτιμάται πως θα έχουν και οι περισσότερες σχολές χαμηλών προτιμήσεων σχολές όλων των πεδίων, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εισαγωγή τους σε αυτές.

Γιατί; Διότι, όπως επισημαίνουν αναλυτές κανείς πλέον δεν θα μπορεί να εισαχθεί με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 8.

Οι βαθμολογίες ανά επιστημονικό πεδίο

Φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά και για κάθε επιστημονικό πεδίο.Όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr οι βαθμολογίες των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο θα παίξει κομβικό ρόλο. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών) τα Αρχαία και η Ιστορία, που έχουν συντελεστή βαρύτητας, δεν προβλημάτισαν ιδιαιτέρως. Παράλληλα, στην Έκθεση και την Κοινωνιολογία τα θέματα μάλλον ήταν αναμενόμενα.Φαίνεται, λοιπόν, ότι και φέτος οι βάσεις θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, με μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις σχολές με ζήτηση.Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) η Φυσική ήταν απαιτητική, γεγονος που θα ανεβάσεις όσους έγραψαν καλά. Όσον αφορά τα Μαθηματικά και τη Χημεία τα πράγματα ήταν πιο πολύ στα επίπεδα που περίμεναν οι υποψήφιοι.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε αυτό το πεδίο υπήρχε μεγάλος αριθμός που έμπαινε με χαμηλότερους βαθμούς σε σχολές. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας), όπου γενικά υπάρχουν υψηλές επιδόσεις λόγω και των σχολών Ιατρικής, τα πράγματα μάλλον ήταν θετικά, με μια όμως βασική παράμετρο.

Στο μάθημα της Χημείας, πέρσι, σχεδόν ο ένας στους δύο (47%) έγραψε κάτω από τη βάση. Για φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια έκταση χαμηλών βαθμολογιών, οπότε μπορεί να επηρεαστούν ανοδικά οι σχολές με υψηλή ζήτηση.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) σημαντικό θεωρείται το μάθημα της Οικονομίας, αφού οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν την εξέταση αρκετά απαιτητική.

Κι εδώ θα παίξει το ρόλο της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, κάτι που γνωρίζουν οι υποψήφιοι.Έτσι, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το πεδίο.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο