Τα "μασάει" τώρα η κυβέρνηση για το χρόνο εκταμίευσης του κεφαλαίου επανεκκίνησης...

(Ξένη Δημοσίευση) Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021. Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης. Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήν

Τα “μασάει” τώρα η κυβέρνηση για το χρόνο εκταμίευσης του κεφαλαίου επανεκκίνησης…

Σαν κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε την Παρασκευή στον τηλεοπτικό αέρα του Open η παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι το περίφημο κεφάλαιο επανεκκίνησης που ανακοινώθηκε την Πρωταπριλιά όχι μόνο δεν θα δοθεί στις επιχειρήσεις εστίασης πριν από την επαναλειτουργία τους, αλλά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμονή ως την εκταμίευση του προγράμματος ΕΣΠΑ να μην ξεπεράσει τελικά τους δύο μήνες! Όπως είπε -με αυστηρό, μάλιστα, ύφος- ο Άδωνις Γεωργιάδης, «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι τα χρήματα θα δοθούν πριν από το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Γνωρίζετε όλοι πόσο καθυστερούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Εμείς πάμε στην περίπτωση της εστίασης να τρέξουμε ένα πρόγραμμα που κανονικά θα ήθελε μέχρι και δύο χρόνια να το κάνουμε μέσα δύο μήνες».
Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο στην πρωταπριλιάτικη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όσο και την ακριβώς επόμενη μέρα, 2 Απριλίου, στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια της Βουλής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για το χρόνο πίστωσης των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων. «Η εκτίμησή μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Θα έχουν προφτάσει έτσι και οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι η σχετική πλατφόρμα δεν θα ανοίξει πριν από τις 10 Μαΐου.

Δέσμευση για τον Μάιο
Σε συνάντηση, πάντως, που είχε αργότερα την Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, «ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση οι εκταμιεύσεις προς τους δικαιούχους θα έχουν γίνει μέχρι και τις 30 Μαΐου», αποκαλύπτει ο Γιώργος Καββαθάς. «Κι αυτό επειδή είναι το πρώτο ΕΣΠΑ για το οποίο δεν θα απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ούτε, όμως και η κατάθεση επιχειρηματικού πλάνου ή μελέτης βιωσιμότητας. Αρκεί ο ΕΦΕΠΑΕ να διασταυρώσει τη μείωση του τζίρου για το 2020».

Πηγή: The COFΦEE MAGAZINE

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο