Το σχέδιο του Τζεφ Μπέζος: Έτσι η Amazon θα μετατρέψει τη Νάξο στο πιο «έξυπνο» νησί της χώρας
-Drones θα μεταφέρουν φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές, applications θα ενημερώνουν τα κότερα πού να δέσουν και οι κάδοι σκουπιδιών θα αδειάζουν μετά από ειδοποίηση
Αρχές Ιουλίου του 2021 ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, απολάμβανε τις διακοπές του στην Αντίπαρο μαζί με επιφανείς φίλους μετά των συζύγων τους. Μαζί με τον Αμερικανό ιδρυτή της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ήταν μεταξύ άλλων ο φιλέλληνας ηθοποιός Τομ Χανκς, ο δημοσιογράφος του CNN Άντερσον Κούπερ, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φύρστενμπεργκ και ο παραγωγός του Χόλιγουντ Μπάρι Ντίλερ που κάλεσε τον πρωθυπουργό εάν έχει τον χρόνο να «πεταχτεί» από την Πάρο που βρισκόταν, στο γειτονικό κυκλαδίτικο νησί, προκειμένου να δειπνήσουν όλοι μαζί.
Πράγματι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφκι «πετάχτηκαν» απέναντι και η βραδιά κύλησε με χαλαρή συζήτηση για το ελληνικό καλοκαίρι, τα νησιά, τη σύγχρονη εικόνα της χώρας μας, τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις και τα σχέδια προκειμένου να γυριστούν νέες ταινίες στον τόπο μας.
Η ιδέα που έριξε ο Τζεφ Μπέζος
Πάνω στη συζήτηση ο κ. Μπέζος ρίχνει την ιδέα στον πρωθυπουργό. «Πώς θα σας φαινόταν εάν επιχειρούσαμε να μετατρέψουμε ένα από τα κοσμοπολίτικα νησιά σας σε smart (σ.σ. «έξυπνο»); Θα μειώναμε την ενεργειακή και περιβαλλοντική του επιβάρυνση από τη δραστηριότητα κατοίκων και τουριστών, θα αναβαθμίζαμε σημαντικά την ποιότητα ζωής και θα τον μετατρέπαμε σε πόλο έλξης ψηφιακών νομάδων (δηλαδή ατόμων που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όπως είναι π.χ. οι συγγραφείς, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων, κ.λπ.)». Εκείνη τη βραδιά μπήκαν οι βάσεις προκειμένου η Amazon να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της.
Δοκιμαστικές πτήσεις drones για αποστολή φαρμάκων
Το νησί που επελέγη για να μετατραπεί στην παρούσα φάση σε smart island («έξυπνο νησί») είναι η Νάξος που εντός των επομένων μηνών θα αρχίσει να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα. Ήδη έχουν ξεκινήσει να πετάνε δοκιμαστικά πάνω από το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, με μόνιμο πληθυσμό 7.000 κατοίκων, μη επανδρωμένα αεροχήματα τύπου drones που προβλέπεται να μεταφέρουν γρήγορα και με ασφάλεια φάρμακα και βιολογικό υλικό σε απομακρυσμένες περιοχές τόσο στη Νάξο όσο και άλλα κοντινά νησιά (π.χ. στην Αμοργό, στη Σχοινούσα, στην Πάρο στη Δονούσα ή στην Ίο). Εάν για παράδειγμα ένας ασθενής χρειάζεται επείγουσα φαρμακευτική περίθαλψη, θα απογειώνεται το drone π.χ. από το νοσοκομείο και θα κατευθύνεται μέσα σε λίγα λεπτά στο σπίτι του ενδιαφερόμενου, ακόμη και εάν αυτό βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο βουνό. Στην παρούσα φάση πετάνε με χειροκίνητο έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Στο επόμενο στάδιο ο χειριστής θα παρακολουθεί το πτητικό μέσο εάν ακολουθεί απρόσκοπτα το προκαθορισμένο δρομολόγιο και αφού όλα βαίνουν καλώς, στην τελευταία φάση οποιοσδήποτε γιατρός ή νοσηλευτής θα τοποθετεί στο drone τα φάρμακα ή το βιολογικό υλικό (π.χ. μπουκάλα με αίμα) και θα δίνει την εντολή ώστε να φθάσει το πολύτιμο φορτίο στον προορισμό του.
Παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής
Παράλληλα στο νησί θα παρέχονται προηγμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής για κατοίκους και επισκέπτες. Θα μπορούν να γίνονται διαγνώσεις και εκτιμήσεις της κατάστασης του ασθενούς εξ αποστάσεως, να δίνονται οι απαιτούμενες οδηγίες, να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις χωρίς να χρειάζεται ο ιατρός να μεταβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές, να παρακολουθούνται με τον ίδιο τρόπο ασθενείς με μετεγχειρητική φάση και στο απώτερο μέλλον θα αντιμετωπίζονται ακόμη και πιο σύνθετες περιπτώσεις.
Μη επανδρωμένα αεροχήματα για τις ανάγκες του Λιμενικού
Εκτός από τις ιατρικές μονάδες όμως, θα διαθέτουν drones και οι λιμενικές αρχές της Νάξου. Διαφορετικού τύπου μη επανδρωμένα αεροχήματα που θα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονες κάμερες και πομπούς. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή της περιοχής θα στέλνει τέτοια drone βαρέως στρατιωτικού τύπου και δη ελληνικής κατασκευής, σε συμβάντα περιμετρικά του νησιού και σε απόσταση έως 12 χιλιόμετρα (άρα σίγουρα μέχρι και τις ακτές της Πάρου, του Κουφονησίου, της Κέρου, της Σχοινούσας και της Ηρακλειάς), ακόμη και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Έχουν τη δυνατότητα να πετάνε ακόμη και εάν οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 12 μποφόρ κάτι που σημαίνει ότι ξεπερνούν σε προδιαγραφές ακόμη και τα drones που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ σε περιπτώσεις κατοπτεύσεων. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη χρησιμότητα τέτοιου είδους συσκευών στις περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το λιμεναρχείο έχει πλήρη εικόνα του συμβάντος ώστε να στείλει ακολούθως όλα τα απαιτούμενα μέσα διασώζοντας ανθρώπινες ζωές.
Εφαρμογή στο κινητό
θα υποδεικνύει στα κότερα που θα δέσουν
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού που θα διαθέτουν μια υπερσύγχρονη από τεχνολογικής απόψεως μαρίνα για να δένουν τα μικρά σκάφη, τα μεγάλα κότερα και τα θηριώδη γιοτ. Μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα οι κυβερνήτες των σκαφών πριν καν προσεγγίσουν τη Νάξο θα γνωρίζουν σε ποιο σημείο υπάρχει διαθέσιμο μέρος να δέσουν, πόσο είναι το βάθος σε κάθε σημείο, πού μπορεί να υπάρχουν τυχόν σκόπελοι και ποιες είναι οι παροχές της μαρίνας (π.χ. νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο, κ.λπ.).
Αισθητήρες για τις θέσεις στάθμευσης οχημάτων
Αντίστοιχα θα υπάρχουν αισθητήρες που θα κάνουν ευκολότερο το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στη στεριά. Μέσω ενός κυκλώματος τύπου Internet of Things (σ.σ. έτσι ονομάζεται το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό και συνδεσιμότητα στο Ίντερνετ ώστε να γίνεται ανταλλαγή δεδομένων) θα προσδιορίζονται ποιες είναι οι θέσεις για ΑΜΕΑ, για το Λιμενικό Σώμα, για την ΕΛ.ΑΣ., για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς, καθώς και που μπορούν να σταθμεύουν κάτοικοι και τουρίστες. Μάλιστα εάν κάποιος παρκάρει το αυτοκίνητό του π.χ. σε θέση για άτομα με ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα ενημερώνει αυτόματα τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο στον παραβάτη.
Άδειασμα των κάδων σκουπιδιών με ειδοποίηση
Με τη χρήση ανάλογης τεχνολογίας θα γνωρίζουν οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Νάξου πότε γεμίζουν οι κάδοι απορριμμάτων προκειμένου να πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα να τους αδειάζουν. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως θα δούμε πολύ σύντομα μια άλλη Νάξο που θα αποτελέσει την αρχή ώστε να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια τα smart islands.
Το πείραμα της Αστυπάλαιας
Θυμίζουμε ότι το πρώτο εγχείρημα μετατροπής ενός ελληνικού νησιού σε «έξυπνο» πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια αλλά σε μικρότερη κλίμακα και παροχές. Εκεί, υποκαταστάθηκε ο υπάρχων στόλος οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εισήχθησαν καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας κατά παραγγελία και προωθήθηκε η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως είναι η αιολική και η ηλιακή. Επιπλέον, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας οδική υποδομή, εξαιρετική σήμανση και επαρκή δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να εγγυάται ασφαλή, καθαρά και χωρίς αποκλεισμούς μέσα μεταφοράς.
Αυτό αναμένεται να μας πάει και στο επόμενο στάδιο που είναι η αυτόνομη οδήγηση. Μέχρι το 2030 η Αστυπάλαια θα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων καθώς περίπου 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα υποκαταστήσουν τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί η υποδομή για επαρκή σημεία φόρτισης.
Η φυσική ομορφιά της Ελλάδας, ο καθαρός αέρας και οι θάλασσες, τα τοπία και η βιοποικολότητά της, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προσόντα της χώρας. Η προστασία όλων αυτών, μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Η καινοτομία και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες επίσης αποτελούν κεντρικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής που σταδιακά θα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.