Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμου» 2021: Από την Κρήτη και τη Ρόδο έως τη Νάξο και τη Φλώρινα
Σε δύο ώριµους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νάξος και η Ρόδος, θα έλεγε κανείς ότι ένας επιχειρηματίας δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για να προσελκύσει πελάτες.
Σε δύο ώριµους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νάξος και η Ρόδος, θα έλεγε κανείς ότι ένας επιχειρηματίας δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για να προσελκύσει πελάτες. Γι’ αυτό κι έχει ιδιαίτερη αξία που εκεί συναντάμε δύο εστιατόρια που εργάζονται συστηματικά, σεμνά και στοχευμένα, μακριά από την πεπατημένη. Πρόκειται για την «Αξιώτισσα» στο Καστράκι της Νάξου και την «Παράγκα» στα Απόλλωνα της Ρόδου.
Με εξίσου θαυμαστό τρόπο βάζουν τον τόπο στα πιάτα τους και στην «Αξιώτισσα», που άνοιξε πριν από 21 χρόνια, πριν γίνει μόδα η έννοια της τοπικής κουζίνας. Χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από το νησί, έχουν τον δικό τους μικρό κήπο, παροτρύνουν φίλους καλλιεργητές να φυτεύουν παλιές ποικιλίες και συνεργάζονται με βιοκαλλιεργητές όταν η δική τους παραγωγή δεν αρκεί. Παράγουν και το δικό τους κρασί, στο μικρό οινοποιείο κάτω από το εστιατόριο.
Αγονη γραμμή
Από τη Νάξο στην Ηρακλειά φτάνεις με τον «Σκοπελίτη», το πλοίο που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια να εξυπηρετεί την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων. Η «Αρακλειά» του σεφ Γιάννη Γαβαλά είναι ένα case study για το πώς ένας τόπος μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός χάρη σε ένα εστιατόριο.