Επιτέλους! Ένας Ναξιώτης δίνει το όνομά του σε Λύκειο των Κυκλάδων
Η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα της Σίφνου αποφάσισαν να ονομάσουν το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις του νησιού σε Λύκειο: Νικόλαος Προμπονάς. Ο Ναξιώτης δάσκαλος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί της Σίφνου και η ονομασία δείχνει το μέγεθος του σεβασμού που του τρέφουν, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του…
Όπως αναφέρεται ανακοίνωση του Δήμου Σίφνου:
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΙΦΝΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΙΦΝΟΥ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ»
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. Β΄ 3748/07.09.2020 δημοσιεύτηκε η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μετονομασία του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Σίφνου σε ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΙΦΝΟΥ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ».
Με την απόφαση της Υφυπουργού υλοποιείται η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. 82/2020 – Α.Δ.Α.: Ψ9Θ9Ω1Τ-7ΒΥ), που εκδόθηκε στις 29.5.2020, μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του αείμνηστου Νικόλαου Γ. Προμπονά, και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον εξαίρετο εκπαιδευτικό, επιστήμονα, συγγραφέα και άνθρωπο, που αγάπησε τη Σίφνο και την υπηρέτησε πολύπλευρα επί σειρά ετών.
Η ανυπέρβλητη προσφορά του στην παιδεία και στην εκπαίδευση των νέων του νησιού μας και η ξεχωριστή συμβολή του στον εμπλουτισμό της σιφναϊκής βιβλιογραφίας, με τη συγγραφή και έκδοση σημαντικών μελετών για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλωσσική παράδοση του νησιού μας, ας κρατήσουν ζωντανό στη σκέψη και στην καρδιά όλων μας τον αγαπημένο μας «δάσκαλο».
Υποχρέωσή μας να αναδείξουμε το πολυσχιδές έργο του!
Σίφνος,12.09.2020
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Ο καθηγητής φιλόλογος και συγγραφέας Νικόλαος Προμπονάς διηύθυνε το Γυμνάσιο της Σίφνου για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα δίδαξε από την ίδρυση τους και στις τάξεις του Λυκείου μέχρι την συνταξιοδότηση του από την εκπαίδευση έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Βουρβουριά, οικισμό της κοινότητας Δαμαριώνα Νάξου και μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο της περιοχής σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να σταδιοδρομήσει στη συνέχεια ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.