Η επίδραση του COVID-19 στον τουρισμό έπληξε και την ελληνική αγορά ακινήτων

Ερχεται τσουνάμι πλειστηριασμών με την κυβέρνηση να σιωπά, εκκωφαντικά!

Επανεκκίνησαν την Παρασκευή, οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης μετά από έξι μήνες που βρίσκονταν στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Η πρώτη φάση αφορά, λένε κύκλοι των τραπεζών με την κυβέρνηση να σιωπά εκκωφανιτκά, αυτούς τους οφειλέτες, δηλαδή, που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, εκμεταλλεύονται ευνοϊκές διατάξεις – Νόμος Κατσέλη παλαιότερα, μέτρα για την πανδημία τελευταία – προκειμένου να μην καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions.gr έχει ξεκινήσει να «φορτώνει» με ακίνητα που θα πάρουν τον δρόμο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν ως επί τω πλείστον επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα. Διέξοδο προσφέρουν, ωστόσο, οι πιστωτές στους κόκκινους δανειολήπτες που σπεύδουν να διακανονίσουν την οφειλή τους και να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους.

Τι ισχύει με την πρώτη κατοικία

Σημειώνεται ότι σε καθεστώς προστασίας βρίσκονται τα δάνεια πρώτης κατοικίας που έχουν περάσει από το φίλτρο της σχετικής πλατφόρμας για όσους οφειλέτες υπέβαλαν σχετική αίτηση. Επίσης από τον επόμενο μήνα θα μπει σε λειτουργία ο πτωχευτικός νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να προστατέψουν την κατοικία τους σύμφωνα με συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται.

Για τους κορονώπλητους, ισχύει η προστασία της Γέφυρας Ι έως το τέλος Μαΐου. Μετά, βλέπουμε;

Τσουνάμι πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο

Το μεγάλο «τσουνάμι» των πλειστηριασμών, και εκεί είναι το μυστικό, πάντως, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, όταν η οικονομία λέγεται ότι θα έχει επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία και το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει αναφορικά με τους πραγματικά «μη έχοντες».

Εκτίμηση στελεχών του τραπεζικού κλάδου είναι ότι μεγάλες περίοδοι μη καταβολών (moratoria) διαβρώνουν την κουλτούρα πληρωμής προς όφελος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Βέβαια το να γίνει εκτίμηση είτε αδύναμου οφειλέτη και στρατηγικού κακοπληρωτή είναι αρκετά ασαφές και ειδικά το πρώτο χρειάζεται όγκο γραφειοκρατίας που αν δεν ανταποκριθεί ο οφειλέτης, κατευθείαν χαρακτηρίζεται σαν “μη συνεργαζόμενος”, άρα…

Με πληροφορίες από την “Ημερησία”, φωτο αρχειου

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο