Αδημονούν και ευελπιστούν οι Κυκλαδίτες επιχειρηματίες της εστίασης , εν όψει ΔΕΘ…

Εστίαση: Τραπεζάκια έξω με αποστάσεις και έως τις 11 μ.μ.

Μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου. Πάντως, τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν θεωρητικά έως τις 11 μ.μ. και στην ουσία η ευθύνη βαρύνει τον πελάτη εάν θα παραβεί ή όχι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε αναστολή δραστηριότητας θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά ως μπαρ, καθώς και οι επιχειρήσεις catering.

Οι όροι επαναλειτουργίας της εστίασης θεωρούνται από τον κλάδο ελαστικότεροι. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

• Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

• Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

• Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

• Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.

• Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.

• Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

• Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.

• Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.

• Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

• Τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Η επανεκκίνηση της εστίασης αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) 56.10 (δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης) και από τους ακόλουθους ΚΑΔ: 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο), 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια), 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας), 56.30.10.04 (υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο). Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το Taxis από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν από την 1η Μαρτίου 2020. Δεν θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 5621 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) και 5630 (υπηρεσίες παροχής ποτών) και τους οκταψήφιους των δύο παραπάνω ΚΑΔ.

Πηγή: kathimerini.gr

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο