Η μικρή άνοιξη μέσα στο χειμώνα και τα σενάρια για τη νέα κακοκαιρία...

Η μικρή άνοιξη μέσα στο χειμώνα και τα σενάρια για τη νέα κακοκαιρία…

Ο πολύ καλός και με εύστοχες προβλέψεις – κυρίως μακροπρόθεσμες – μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μέσω της σελίδας του στο facebook  δίνει τον καιρό των ερχόμενων εικοσιτετράωρων αλλά και κάνει σενάρια για τον καιρό του Μαρτίου με βάση τα ισχύοντα μετεωρολογικά μοντέλα…
Τι αναφέρει…:
Μετά το πολικό ψύχος που απασχόλησε τη χώρα μας και τον ισχυρό χιονιά που το συνόδευσε, η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας φαίνεται να κυλάει με ανοιξιάτικο ή σχεδόν ανοιξιάτικο καιρό. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη όπως φαίνεται και στον πρώτο μας χάρτη είναι ένα ατμοσφαιρικό βουνό (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) το οποίο θα εξαπλωθεί και θα καλύψει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και κυρίως της νότιας Ευρώπης αναγκάζοντας τις κακοκαιρίες (βροχές, χιόνια, καταιγίδες) να κινηθούν στην περιφέρεια αυτού απασχολώντας τμήματα της βόρειας Ευρώπης. Παρόλα αυτά τα ανατολικότερα τμήματα της χώρας μας θα βρεθούν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού του αντικυκλώνα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία διαφορά πίεσης εξαιτίας χαμηλότερων πιέσεων προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου γεγονός που θα δημιουργήσει έναν καιρό βορείου ρεύματος στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο στα μέσα της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ενίσχυση των βοριάδων σε αυτές τις περιοχές, τις τοπικές συννεφιές ή και τις λίγες ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως κοντά σε βουνά και προς τη βόρεια Κρήτη.
Γι’ αυτό και στον τίτλο μας κάνουμε λόγο για σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες μιας και δυτικότερα η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί με τον υδράργυρο να φλερτάρει και με τους 20°C. Σημειώστε όμως ότι αυτός ο τύπος καιρού ευνοεί τις θερμοκρασιακές αναστροφές που σημαίνει τη νύχτα και το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο ενώ εκεί που δεν θα επιδρά ο βοριάς (δυτική και βόρεια Ελλάδα) θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι ομίχλες.
ΠΙΘΑΝΟ ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ
Αυτή η “καλοσύνη” στον καιρό δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ μιας και οι δεξαμενές της ατμόσφαιρας πάνω από την Γηραιά ήπειρο έχουν γεμίσει με αρκετό ψύχος το οποίο σε κάθε περίπτωση καραδοκεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεχυθεί και να επηρεάσει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης για άλλη μια φορά τη φετινή χρονιά. Αυτό φαίνεται να λαμβάνει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με τη χώρα μας να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να γίνει ξανά αποδέκτης αυτού του ισχυρού ψυχρού κύματος. Παρακάτω αναλύουμε τρία πιθανά σενάρια σύμφωνα με τα Μετεωρολογικά μας μοντέλα.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων εμφανίζεται να καλύπτει την βόρεια Ευρώπη με τάσεις εξάπλωσης προς τα βορειοδυτικά τμήματα και οι οποίες υψηλές πιέσεις φαίνεται να συνδυάζονται με βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προς τη Μαύρη θάλασσα. Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) προς τη νότια Ευρώπη σχηματίζοντας ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τη χώρα μας με τα χιόνια για άλλη μία φορά να επηρεάζουν ακόμη και πεδινές περιοχές και τον υδράργυρο να προσεγγίζει ακόμη και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ιδιαίτερα προς τα βόρεια που σημαίνει ισχυρός παγετός πιθανόν και ολικός.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να μην εξαπλώνονται τόσο νότια με αποτέλεσμα οι πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί προς τα δυτικά τμήματα της Μεσογείου κι έτσι η χώρα μας θα επηρεαστεί με νοτιάδες, Αφρικανική σκόνη και βροχές ικανές να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα. Σε δεύτερο χρόνο θα μας έρθει το κρύο από τα βορειοδυτικά πολύ εξασθενημένο και με μικρή σχετικά χρονική διάρκεια.
ΣΕΝΑΡΙΟ 3
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να εξαπλώνονται πολύ νότια και να καλύπτουν τη δυτική – κεντρική Μεσόγειο. Αυτό θα ωθήσει τις πολικές αέριες μάζες προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σχηματίζοντας βαρομετρικό χαμηλό προς την Κύπρο οπότε η χώρα μας θα δεχτεί ξηρό κρύο και με σύντομη διάρκεια χωρίς κάτι το ανησυχητικό.
Μέχρι στιγμής όπως διαμορφώνονται τα προγνωστικά από το παγκόσμιο μοντέλο μας τα δύο πρώτα σενάρια εμφανίζουν τις περισσότερες πιθανότητες και γενικά μοιρασμένες με το τρίτο σενάριο να εμφανίζει τις πιο χαμηλές πιθανότητες επαλήθευσης.
Έτσι λοιπόν είναι πιθανό στο πρώτο μισό του Μαρτίου είτε να ταλαιπωρηθούμε από χιόνια και πολικό ψύχος, είτε από επικίνδυνες βροχές με κίνδυνο για πλημμύρες. Καθώς θα προχωρούν οι ημέρες θα δούμε προς τα που γέρνει η ζυγαριά, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ακραίο για να μην ζήσουμε τις καταστάσεις των τελευταίων ημερών με χιλιάδες συνανθρώπους μας να ταλαιπωρούνται.
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου με υγεία!

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο