Ιδού το νέο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Στην εκτίμηση ότι είναι η ώρα να ανοίξει ο διάλογος ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις για το νέο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της ΠΝΑι προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παναγιώτης Βενέρης, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Οι διευκρινίσεις του κ. Βενέρη ήρθαν ως επακόλουθο της συζήτησης που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, όπου ήταν εισηγητής για το θέμα «Γνωμοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για την Β1 φάση (οριστική μελέτη) του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» -το οποίο θα επανέλθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.
Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που βάζει κανονιστικούς όρους για τα νησιά και έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό και την ανάπτυξή τους, και πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο:
«Το Χωροταξικό Σχέδιο για την ΠΝΑι είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο εντάσσεται στο αναπτυξιακό πλαίσιο της Περιφέρειας αλλά και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, κατά ένα μέρος μετουσιώνονται και μέσα από τον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Το 1ο Σχέδιο είχε γίνει το 2003 και περιέγραφε τους άξονες ανάπτυξης –αν και δεν είχαν ληφθεί πολύ υπόψη -με συνέπεια να αγνοηθεί από τα σύνολο των παραγόντων. Προϊόντος του χρόνου, έφτασε η ώρα να αναθεωρηθεί. Η μελέτη ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ το 2013 ως αναθεώρηση του σχεδίου του 2003. Η α’ φάση ανατέθηκε σε ιδιώτες υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ για όλες τις περιφέρειες, ταυτόχρονα. Η α’ φάση παραδόθηκε το 2015 και ήρθε κατόπιν διαβούλευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε με αρκετές παρατηρήσεις για βελτίωση του περιεχομένου. Η β’ φάση έπρεπε να παραδοθεί το 2016, αλλά λόγω έλλειψης πόρων, καθυστέρησε με συνέπεια να κατατεθεί τελικά, το 2020. Εστάλη στους φορείς για γνωμοδότηση ενώ ο κύριος φορέας είναι η ΠΝΑι».
Ο κ. Βενέρης, διευκρίνισε πως η ΠΝΑι έκανε ό,τι ήταν δυνατό σε αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου το Σχέδιο αυτό να το γνωρίσουν οι φορείς, οι Δήμοι και κατόπιν να έρθει προς συζήτηση στο Π.Σ. όπου ξεκίνησε η πρώτη ανοικτή διαβούλευση.
Όπως ανέφερε: «Το Σχέδιο πληροί τις προδιαγραφές, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις σε κάποια σημεία. Το Σχέδιο εντάσσεται στο σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο και τομεακό –όπου εξειδικεύονται ανά τομέα και βέβαια αυτά εξειδικεύονται ανά περιφέρεια. Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της ΠΝΑι περιλαμβάνει όλους τους τομείς όπως: οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός, πρωτογενής & δευτερογενής τομέας, έργα, μεταφορές, μεταφορικά ισοδύναμα, υποστήριξη των πλαισίων στήριξης, ενώ περιλαμβάνει και κανονιστικούς όρους. Υπάρχουν κάποιες κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες κατά την δική μας άποψη ήταν καθ’ υπέρβαση της αρμοδιότητας του σχεδιασμού, αφού αφορούν αντικείμενα άλλων σχεδίων.
»Το Σχέδιο εντάσσει τα νησιά σε τρεις κατηγορίες: στα μικρότερα νησιά (με άξονες ανάπτυξης που είναι στραμμένοι προς την ήπια διαχείριση), στα μεσαία νησιά (μεταξύ ανάπτυξης και ήπιας διαχείρισης) και στα μεγάλα νησιά (άξονες ανάπτυξης με κατεύθυνση την προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες). Δίνεται ακόμη έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές όπως π.χ. ο Τουρισμός. Είναι ένα Σχέδιο ‘δεσμευτικό’ ως προς τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού καθώς και με τις δράσεις και τα έργα που θα γίνονται. Είναι τα Σχέδια τα οποία κατ’ εξοχήν λαμβάνει η Ε.Ε. σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΝΑι, διευκρίνισε πως το Σχέδιο θα είναι εφαρμόσιμο εφόσον επικαιροποιηθεί διότι γίνονται συνεχόμενες αλλαγές και ανατρέπονται πολλά ενώ όσον αφορά στην σχέση με τους Δασικούς Χάρτες, ανέφερε πως θα είναι και αυτό το θέμα μία προϋπόθεση για τον τελικό σχεδιασμό.
«Το Σχέδιο έχει κατεύθυνση προς την επόμενη δεκαετία. Αυτή τη φορά θα παρθεί πιο σοβαρά υπόψη. Το Σχέδιο αναβαθμίζει το δίκτυο πόλεων, τις πύλες εισόδου – εξόδου, τους λιμένες κ.ά.
Η ΠΝΑι συμμετέχει στην επίβλεψη και το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Π.Σ. εφόσον περάσει και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Από εκεί και πέρα, θα προωθηθεί μία ενιαία πρόταση προς το υπουργείο ώστε να εκδοθεί ΚΥΑ και να προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη», κατέληξε.
Πηγή:www.dimokratiki.gr