Κυκλάδες: 6 στα 10 εξοχικά είναι Airbnb
Οι Κυκλάδες μαζί με την Αττική και την Κρήτη συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα.
Στον αντίποδα, σχεδόν στο…μηδέν είναι το μερίδιο της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, η Περιφέρεια Ιονίων νήσων είναι η μοναδική, μετά το τοπ 3, που συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό καταλύματων τύπου «Airbnb» επί του συνόλου στη χώρα μας.
Από τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης προκύπτει ότι για την περίοδο που περιλαμβάνει και το καλοκαίρι- ρεκόρ του 2019 (Ιούλιος 2019- Ιούνιος 2020) ο αριθμός των κλινών στα καταλύματα που μισθώνονται βραχυχρόνια σε τουρίστες ήταν στις 854 χιλιάδες, όσες δηλαδή και οι αντίστοιχες κλίνες στα ξενοδοχεία στο τέλος της περασμένης χρονιάς, που ήταν συνολικά 856 χιλιάδες, επί συνόλου, κοντά 10.000 ξενοδοχειακών μονάδων.
Εξού και η διαπίστωση από πλευράς του INSETE ότι πλέον «η συγκεκριμένη δραστηριότητα κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο και όχι συμπληρωματικά, για λίγο επιπλέον εισόδημα» όπως ξεκίνησε αρχικά από τους ιδιοκτήτες, με τους τουριστικούς φορείς πλέον να θεωρούν απαραίτητο «να υπάρξει ρύθμιση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως μέρος του συνολικού τουριστικού προϊόντος».
Επισημαίνεται εδώ ότι ο αριθμός 179 χιλ. ακίνητα με 854 χιλ. κλίνες προκύπτει δεδομένου ότι έχουν ληφθεί υπόψιν μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway έστω και μια μέρα την περίοδο Ιουλίου 2019-Ιουνίου 2020.
Συνεπώς τα μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα το σύνολο των 179 χιλιάδων ακινήτων.
Από το σύνολο λοιπόν των 854 χιλ. κλινών, στην Κρήτη που είναι και η …πρωταθλήτρια Ελλάδος αντιστοιχούν πάνω από 149 χιλιάδες κλίνες επί του συνόλου και ακολουθούν οι Κυκλάδες με 148 χιλ. και η Αττική με 141,5 χιλ. κλίνες. Εντυπωσιακή είναι η αντίθεση στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, όπου στις Κυκλάδες τα ποσοστά σε καταλύματα και κλίνες είναι 17% επί των συνολικών, ενώ στα Δωδεκάνησα αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερα, κοντά στο 5% επί των συνολικών.
Μεγάλο μέρος των προσφερόμενων καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση προέρχεται από το απόθεμα εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών. Κι ενώ πανελλαδικά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 13%, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο.
Στις Κυκλάδες ο αριθμός καταλυμάτων που προσφέρεται στις πλατφόρμες που καταγράφει η AirDNA, η γνωστή εταιρεία αναλύσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση διεθνώς, αντιστοιχεί στο 59% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών εκεί. Αντίστοιχα, στο Ιόνιο 56%, στα Δωδεκάνησα 39% και στην Κρήτη 36%.
Καταταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι έπαιξε αφενός η ανάπτυξη του τουρισμού μετά το 2012 ενώ εξελισσόταν μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα και αφετέρου η αύξηση της φορολογίας ακινήτων.
Οι Ελληνες οικοδεσπότες (hosts) έχουν γίνει πλέον σαφώς πιο έμπειροι όπως επίσης αποκαλύπτει η μελέτη του Insete. Πανελλαδικά ποσοστό 19% των Ελλήνων hosts ανήκουν στην κατηγορία των Superhost, είναι δηλαδή στην κατηγορία των εμπειρων οικοδεσποτών που παρέχουν εξαιρετικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους, πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει η Airbnb, και εμφανίζονται στην πλατφόρμα με ειδικό διακριτικό σήμα.
Οι πιο έμπειροι οικοδεσπότες εμφανίζονται και πάλι σε Κυκλάδες, Αττική και Κρήτη, όπου το ποσοστό των Superhosts ξεπερνά το 20%, και συγκεκριμένα το 24% για τις Κυκλάδες, το 23% στην Αττική και 22% στην Κρήτη. Αντίθετα, το πιο χαμηλό ποσοστό (11%) των Superhosts καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα.