Μετεκλογική …απόβαση ελεγκτών για φοροδιαφυγή στα νησιά
Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή κυρίως του ΦΠΑ και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα
“Απόβαση” σε νησιά αλλά και σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα επιχειρήσουν και φέτος εφοριακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή κυρίως του ΦΠΑ και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.
Οι ελεγκτές θα εφοδιαστούν με 5.000 laptop και με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣLive που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ μέσα στον Ιούνιο θα κάνουν επιτόπιους και εξπρές φορο-ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις και να έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ του επαγγελματία.
Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών όπως και το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο Taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων, ενώ θα κοινοποιούνται σε πραγματικό χρόνο στους ελεγχόμενους τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.
Με τα tablets ανά χείρας οι ελεγκτές:
Θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός .
Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
Θα εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Οι ποινές για τους παραβάτες είναι εξοντωτικές, καθώς ξεκινούν από ένα μικρό πρόστιμο, για μη έκδοση απόδειξης και κλιμακώνονται μέχρι και το πολυήμερο λουκέτο. Μάλιστα, στις περιπτώσεις χρήσης βίας από τους επιχειρηματίες και εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και τρία έτη.
Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές βάζουν «λουκέτο» άμεσα για 48 ώρες.
Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος. Οι ποινές διαφοροποιούνται στην περίπτωση όπου η φορολογική νομοθεσία ορίζει πως για μη έκδοση αποδείξεων ή παρεμπόδιση ελέγχων επιβάλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπεται για παράδειγμα για φροντιστήρια, φαρμακεία, γραφεία τελετών, ξενοδοχεία κ.λπ.
Πηγή imerisia.gr