Νάξος – Παιδική Χαρά «Έλλης»: Περιμένοντας την … επένδυση!
Η Δημοτική Κοινότητα Νάξου δικαιούται και λαμβάνει από την (συνολική) επιχορήγηση που ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων απορροφά από τα προγράμματα «Φιλό-Δημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, σημαντικό κονδύλι. Η εν λόγω δημοτική κοινότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κυκλαδίτη» προγραμματίζει ετούτη την εποχή να αναπλάσει την Παιδική Χαρά «Έλλης», καθιστώντας την ασφαλή και λειτουργική. Το τελευταίο τούτο, ασφαλώς και δύναται να το επιτύχει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Δ.Κ Νάξου είναι διατεθειμένη να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ για την ανάπλαση της (εικονιζόμενης) εν λόγω Παιδικής Χαράς.
Να σημειωθεί ότι το (μέγα) ζητούμενο για την Παιδική χαρά Έλλης – εκτός από αυτό που αφορά στην ανάπλασή της – είναι η προστασία της. Είναι η φύλαξή της. Και αυτό γιατί, η εν λόγω Παιδική Χαρά, από καιρού εις καιρόν, γίνεται …παιχνίδι στα χέρια αλητήριων, ημεδαπών και αλλοδαπών που (συνηθίζουν να) τα κάνουν όλα εκεί μέσα γυαλιά καρφιά.
Υπάρχει τρόπος να προστατευθεί η Παιδική Χαρά; Ποιος θα την προστατέψει; Η Δημοτική Κοινότητα Νάξου; Το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου; Η Δημοτική Αστυνομία; Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών; Προφανώς και υπάρχει.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τις διασταυρωμένες πληροφορίες που αφορούν στο «αύριο» της εικονιζόμενης Παιδικής Χαράς, 1) ένα σεβαστό ποσό θα επενδυθεί εκεί μέσα όπου κάποιοι αλητήριοι, κατά καιρούς κάνουν ό,τι θέλουν και γουστάρουν.
Η Παιδική Χαρά της Έλλης, ως έχει και βρίσκεται σήμερα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ξέφραγο αμπέλι.
Εκεί μέσα, πολλοί είναι οι ανεύθυνοι και επικίνδυνα επιπόλαιοι που πετάνε τα απορρίμματά τους (για να τα ξεφορτωθούν)…
Εκεί μέσα, συχνάζουν, σχεδόν κάθε βράδυ, ντόπιοι και αλλοδαποί νεανίες και «κάνουν τα δικά τους»… Εκεί μέσα, καθημερινά, συναθροίζονται κάποιοι θερμοκέφαλοι που σμπαραλιάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους…
Εκεί μέσα, διαδραματίζονται σκηνικά που καθιστούν την Παιδική Χαρά ανοίκεια και απωθητική σε μικρούς και μεγάλους.
«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για αυτή τη Παιδική Χαρά. Θα ξαναγίνει ελκυστική για τους μικρούς μας φίλους. Θα ξαναγίνει πιο λειτουργική από κάθε άλλη φορά. Και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεργαζόμαστε για το θέμα της ανάπλασης. Και βέβαια θα έχουμε πλήρη κάλυψη από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμους μας. Θα καταστεί ασφαλής η πιο μεγάλη Παιδική Χαρά της Χώρας. Είναι θέμα χρόνου. Υπάρχει σχεδιασμός που θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας», δηλώνει στον «Κυκλαδίτη» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, Μάκης Μαυρογιάννης.
Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι ο σχεδιασμός μιας Παιδικής Χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, κάδοι ανακυκλώσεως για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κ.λπ.), όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο. Στην παιδική χαρά, πρέπει επίσης:
α) η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στην βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών,
β) να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών δραστηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών,
γ) να προβλέπεται σε κάθε παιδική χαρά μία θέση τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσεως κάθε οργάνου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπονται θέσεις ΑμεΑ και,
δ) να λαμβάνονται πρόσφορα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η όχληση των περιοίκων.
Με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι η Παιδική Χαρά είναι χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών. Γι’ αυτό τον λόγο τα όργανα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και τοποθετημένα έτσι ώστε τα παιδιά να χαίρονται με ασφάλεια το παιχνίδι τους.
Η σωστή συντήρηση και έλεγχος των οργάνων είναι απαραίτητος για να λειτουργούν άψογα και να αντέξουν στον χρόνο.
Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της Παιδικής Χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από την δημοτική αστυνομία (αν υπάρχει) ή άλλους υπαλλήλους του δήμου ή της κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φυλάξεως, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτόν, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Με βάση την σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της Παιδικής Χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και την συχνότητα χρήσεως του εξοπλισμού. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην Παιδική Χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της Παιδικής Χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποιήσεώς της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της Παιδικής Χαράς.