Ο λόγος που το Αλυκό Νάξου του κεδροδάσους και των αμμοθινών παραμένει απροστάτευτο και αναξιοποίητο… Έρευνα – Μέρος 1ον
Για έξι μήνες εν έτει 2013, η «υπόθεση Αλυκό Νάξου» έγινε … μπαλάκι του τένις;;;!!! ανάμεσα σε Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (13.5.2013), Γενική Δ/νση Δασών Κυκλάδων (11.10.2013), Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (30.10.2013) και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (12.11.2013).
Τον Μάιο εκείνου του έτους, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – δια του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη – απευθύνθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, αιτούμενος να του παραχωρηθεί η δημόσια έκταση της παραθαλάσσιας περιοχής του Αλυκού, για να έρθει στις 12 Νοεμβρίου του ιδίου έτους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και να απαντήσει: «Θεωρούμε ότι η παραχώρηση της έκτασης δεν είναι εφικτή με την κείμενη νομοθεσία, ο δε σκοπός ανάδειξης και προστασίας της έκτασης μπορεί να εξυπηρετηθεί με την σύναψη
προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νάξου με το ΥΠΕΚΑ». Έκτοτε, η – σύμφωνα με το σχετικό αίτημα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων -, προστασία και αξιοποίηση της περί ης ο λόγος περιοχής ουδέποτε κατέστη δυνατή, παρά το γεγονός ότι πλούσια ήταν η αλληλογραφία που αντήλλαξαν σε διάστημα έξι μηνών όλοι οι, στο ξεκίνημα της σημερινής έρευνάς μας, αναφερθέντες φορείς.
Το Αλυκό του φημισμένου κεδροδάσους
και των αμμοθινών που “λειώνει”…
ΣΤΙΣ 22 του τρέχοντος μηνός, μεταξύ άλλων από τούτη την στήλη, σημειώναμε:
Η εν λόγω περιοχή με τις καταπληκτικές μικρές και μεγαλύτερες παραλίες που βρίσκονται στην νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου – μετά τις παραλίες Καστράκι και Γλυφάδα -, η περιοχή με τις πολλές μικρές αμμουδιές και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά από το 2004 ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι με την τελεσίδικη απόφαση 301/2004 του Εφετείου Αιγαίου το Αλυκό κηρύχτηκε δημόσια δασική έκταση.
Ας σημειωθεί επίσης ότι, οριστικά και τελεσίδικα, το Γ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε το 2010 (με την με αρ. 1417 απόφαση) την από πρώτης Μαρτίου 2006 αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλαν οι καταπατητές εναντίον της αποφάσεως του Εφετείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του Kykladitis.gr, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει εντάξει στον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό του την αποστολή αιτήματος προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να του παραχωρηθεί ο χώρος όλος ώστε να μπορέσει στην δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου, εκεί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ημέτερος δήμος θα χαρακτηρίσει το Αλυκό «ως μία από τις πλέον νευραλγικές παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού μας». Ενώ, «θα κάνει και ιδιαίτερη μνεία στο κεδροδάσος και στις μοναδικού φυσικού κάλλους αμμοθίνες του».
“Θα πρέπει – υποστηρίζουν οι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – αφού μας παραχωρηθεί ο χώρος, να κατεδαφίσουμε τα κτήρια που υπάρχουν εκεί (τα γνωστά «βέλγικα») και ακολούθως να κάνουμε όλες οι απαραίτητες μελέτες ώστε να δημιουργήσουμε ένα καθ’ όλα νόμιμο, σύγχρονο και πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο”.
Ο μύκητας και οι κατεστραμμένοι κέδροι…
Το εικονιζόμενο κεδροδάσος, ως γνωστόν, έχει μπει σε περιπέτειες εδώ και κάμποσο καιρό. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ένας καταστροφικός – σπάνιος μύκητας (ο Phomopsis juniperovora), ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), έχει «χτυπήσει» τους κέδρους της περιοχής Καστρακίου και αυτής του Πυργακίου, που έχουν ήδη καταστραφεί.
Το δημιουργηθέν πρόβλημα το γνωρίζουν οι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που καλούν τους κατοίκους της περιοχής του Αλυκού στα οικόπεδα των οποίων υπάρχουν κατεστραμμένοι από τον μύκητα κέδροι να απευθυνθούν στο Δασονομείο Νάξου και στο τηλέφωνο 22850 25089, προκειμένου να λάβουν τις ενδεικνυόμενες οδηγίες που αφορούν στην αντιμετώπιση του δημιουργηθέντος προβλήματος.
Τέλος, συγκλίνουσες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι κάτοικοι της εν λόγω ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της αρρώστιας/ασθένειας των κέδρων και να διασωθεί το φημισμένο κεδροδάσος, φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν την χωρίς χρονοτριβές παρέμβαση-συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων και του ιδίου του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού, Μάκη Βορίδη.
Η αλληλογραφία του 2013: Το αίτημα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – “Το αίτημα είναι αόριστο…”
ΣΗΜΕΡΑ, φέρνουμε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας μέρος του αρχείου μας που αφορά στην εξάμηνης διάρκειας αλληλογραφία του 2013 (για την οποία σχετική αναφορά κάναμε νωρίτερα).
Η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της συγκεκριμένης αλληλογραφίας, σε τίτλους:
Νάξος, 13 Μαΐου 2013
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Γραφείο Δημάρχου)
Προς: Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Αίτηση παραχώρησης δημόσιας έκτασης Αλυκού Νάξου.
«Το Αλυκό των 650 στρεμμάτων, η δασοκάλυψη του οποίου καταλαμβάνει έκταση περίπου 550 στρεμμάτων»
«Δεν μπορεί να αφεθεί άλλο απροστάτευτη η περιοχή»
«Πιστεύουμε ότι η παραχώρηση της περιοχής του Αλυκού στο Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την προστασία και πολύπλευρη αξιοποίηση της περιοχής του Αλυκού»
11 Οκτωβρίου 2013
Γενική Δ/νση Δασών Κυκλάδων
Προς: 1.ΥΠΕΚΑ, 2. Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου).
«Η εν λόγω έκταση είναι δημόσια»
«Παρότι λόγω του μεγέθους όσο και της αισθητικής και βιολογικής αξίας της ως άνω έκτασης η εξέταση του αιτήματος παραχώρησης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας, άποψη μας είναι, ότι το αίτημα του Δήμου Νάξου είναι αόριστο»
«Η ένταξη του «Αλυκού» σε προγράμματα τύπου LIFE απαιτεί την ίδρυση ενός διαχειριστικού φορέα στην οποία ο Δήμος μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους που δεν απαιτείται παραχώρηση»
30-10-2013
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Προς: Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
«Παρότι λόγω του μεγέθους όσο και της αισθητικής και βιολογικής αξίας της ως άνω έκτασης η εξέταση του αιτήματος παραχώρησης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας, άποψη μας είναι, ότι το αίτημα του Δήμου Νάξου είναι αόριστο. Η ένταξη του «Αλυκού» σε προγράμματα τύπου LIFE απαιτεί την ίδρυση ενός διαχειριστικού φορέα στην οποία ο Δήμος μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους που δεν απαιτείται παραχώρηση».
12 Νοεμβρίου 2013
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
Προς: ΥΠΕΚΑ
Κοιν.: 1. Δ/νση Δασών Κυκλάδων, 2. Δήμο Νάξου
«Σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με την άποψη της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων»
«Θεωρούμε ότι η παραχώρηση της έκτασης δεν είναι εφικτή με την κείμενη νομοθεσία, ο δε σκοπός ανάδειξης και προστασίας της έκτασης μπορεί να εξυπηρετηθεί με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νάξου με το ΥΠΕΚΑ»