Πλήγμα για τον τουρισμό: Επίσημα παραμένει εκτός της βρετανικής «πράσινης λίστας» η Ελλάδα– Καμιά εξαίρεση για νησιά
Παραμένει και επίσημα εκτός της βρετανικής «πράσινης λίστας» η Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, παρά τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί και τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ίσως επιτραπούν τα ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους Βρετανούς τουρίστες τουλάχιστον σε κάποια νησιά της χώρας μας.
Mάλιστα, καμία νέα χώρα δεν προστέθηκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, ενώ η Πορτογαλία υπέστη και αυτή ισχυρό πλήγμα αφού έπεσε από την «πράσινη» στην κίτρινη λίστα. Ως αιτίες παρουσιάστηκαν η αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και τα κρούσματα ανάμεσα σε ποδοσφαιρόφιλους που είχαν ταξιδέψει στο Πόρτο για τον τελικό του Champions League μεταξύ Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.
Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε τις ανακοινώσεις είπε ότι προτεραιότητα είναι η εγχώρια πλήρης άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου και ότι η κυβέρνηση «απλά δε θέλει να πάρει το ρίσκο».
«Καταλαβαίνω ότι είμαστε όλοι απεγνωσμένοι να επιστρέψει ο κόσμος στο κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το εγχώριο ξεκλείδωμα», συμπλήρωσε ο κ. Σαπς.
Η επόμενη αξιολόγηση των λιστών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Oι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Ιουνίου.
Έτσι, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παραμένουν «κίτρινες» χώρες για τους Βρετανούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παράνομα τα ταξίδια στις χώρες αυτές, αλλά υπάρχει «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται.
Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της κίτρινης λίστας, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).
Αρκετοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εκδικητική» για το Brexit και ότι δεν έγινε απλά στο πλαίσιο της διαφύλαξης της χώρας από τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, έχει καθυστερήσει να αποφασίσει αν θα βάλει τη Βρετανία στη «λευκή λίστα» της για ταξίδια.
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος η χώρα να απαλλαγεί από όλους τους περιορισμούς στις 21 Ιουνίου και είχε προειδοποιήσει ότι αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα.
Επικρίσεις – Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των αεροπορικών
Με το που έγινε γνωστό από δημοσιεύματα ότι η Βρετανία δεν θα προχωρούσε σε προσθήκες στην πράσινη λίστα της, οι μετοχές των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών βυθίστηκαν. Η British Airways και η EasyJet έπεσαν κατά 5%, ενώ η Ryanair κατά 3%.
Πολιτικοί ακόμα και από το κόμμα του Τζόνσον και εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού κλάδου έχουν επικρίνει έντονα τις αποφάσεις αυτές της βρετανικής κυβέρνησης, την ώρα που ο τουρισμός και τα ταξίδια βρίσκονται σε βαθιά κρίση από πέρσι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.
H αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού Βιρτζίνια Μεσίνα έκανε λόγο για «τεράστια απογοήτευση», ενώ σε ανακοίνωσή της η EasyJet κάνει λόγο για «απόφαση-σοκ».
Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του πρακτορείου πολυτελών ταξιδιών, The PC Agency, Πωλ Τσαρλς ο οποίος ανέφερε στη Daily Mail: «Είναι τραγική απόφαση και απειλεί θέσεις εργασίας και την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα».
«Δείχνει ότι δεν γνωρίζουν τους ασφαλείς προορισμούς διεθνώς και δεν συνάδει με το πώς ταξιδεύουν οι πολίτες άλλες χωρών, πχ. όπως των ΗΠΑ. Οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα έπρεπε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε περισσότερους πράσινους προορισμούς. Κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες δουλειές στις αερομεταφορές και στον τουρισμό. Θέλουν να διαιωνίσουν ένα κλίμα φόβου στα ταξίδια», είπε στις σκληρές δηλώσεις του.