Δ. Πρίνια (υπ. βουλευτής Κυκλάδων – ΝΔ): “Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά “επαγγελματίας πολίτης”- “Θα είμαι εδώ, και μετά τις εκλογές”
Η υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις Κυκλάδες, Δέσποινα Πρίνια, είχε με τον “Κυκλαδίτη” λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κυριακάτικης κάλπης, τον παρακάτω διάλογο:
– Πώς έχει το εκλογικό σώμα σε γενικές γραμμές σε ολόκληρη την χώρα, και στα νησιά μας, ειδικότερα;
Έχω πει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά “επαγγελματίας πολίτης”, ενεργός πολίτης. Αισθάνομαι λοιπόν ότι είμαι σε θέση να μιλάω ακόμα από την πλευρά του ψηφοφόρου χωρίς να έχω χάσει την επαφή με την κοινωνία.
Νομίζω ότι και το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες έζησαν μια “ενηλικίωση” τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έμαθαν να ξεχωρίζουν ένα σύγχρονο κράτος που στέκεται δίπλα τους ότι κι αν συμβεί. Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, ανασφάλειας και απαξίωσης της χώρας, έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η θέση της χώρας στη διεθνή κοινότητα είναι πια σεβαστή σε κάθε επίπεδο. Όμως για να ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση, βασική προϋπόθεση είναι εκτός από την οικονομική και η “κοινωνική ανάπτυξη”, η βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, πιο εξειδικευμένες πολιτικές για τους πιο ευάλωτους, παιδεία συνδεδεμένη με την εργασία, υγεία ακόμα και για τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας με χρήση τηλε-ιατρικής και νέων τεχνολογιών, ρεαλιστικές πολιτικές για το περιβάλλον που να βρίσκονται όμως σε ισορροπία με το ανθρώπινο περιβάλλον.
Σαν νησιώτισσα και σαν πολίτης αυτά θα ήθελα να δω για να αισθανθώ ότι “ενηλικιώθηκαμε” πλήρως και είμαστε εξοπλισμένοι για τις σύνθετες προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει. Να νιώθω ότι είμαι ασφαλής στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και βιώσιμου κράτους.
Νομίζω ότι και ο μέσος πολίτης αυτά θα κληθεί να αναλογιστεί για να επιλέξει. Αν θέλει μια κυβέρνηση που μπορεί να σταθεί δίπλα του και είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με το παρελθόν και τον κακό της εαυτό ή μια κυβέρνηση που θα αναπαράγει παθογένειες και κοινωνικές ανισότητες.
– Μπορούμε από το πολιτικό προσωπικό που διεκδικεί την ψήφο μας εδώ στις Κυκλάδες, να προσδοκούμε με βάσιμες ελπίδες την υλοποίηση των ενδεικνυόμενων λύσεων στα σημαντικότερα προβλήματα των νησιών μας;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι μπορεί ν’ αλλάξει την Ελλάδα, δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά και νομοθετώντας ακόμα και για κοινωνικά ζητήματα που ως τώρα ήταν εκτός πλαισίου, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική μπορεί να είναι και απάντηση στα αυτονόητα, που δυστυχώς δεν ήταν ώς τώρα αυτονόητα.
Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ με το πλαίσιο της προσβασιμότητας, την κακοποίηση των γυναικών, τη γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση, την αποδαιμονοποίηση του ιδιωτικού επιχειρείν και πολλά άλλα που αποδεικνύουν την πολιτική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει τη χώρα στον επόμενο αιώνα σαν ένα σύγχρονο κράτος. Υιοθετώντας μια πιο τεχνοκρατική αντίληψη, που θέλει αποτελέσματα και τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Αυτό προϋποθέτει εκτός από πολιτικούς και τεχνοκράτες και ανθρώπους από την κοινωνία στο πολιτικό μείγμα. Νομίζω ότι αυτό ήταν και η λογική πίσω από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.
– Η ψήφος των νέων ψηφοφόρων σε τι βαθμό/ποσοστό δύναται να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα;
Η ψήφος των νέων ψηφοφόρων είναι πάντα ένα crash test που τα δημοσκοπικά δεδομένα αδυνατούν να αποτυπώσουν. Μια καινούργια γενιά πολιτών έχει πάντα πιο απαιτητικά κριτήρια και καλά κάνει να μην επιλέγει το παλιό αν με ρωτάτε. Δουλεύοντας με νέα παιδιά αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να εμπιστευτώ το αισθητήριο τους σε πολλά. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα και η πολιτική τους αντίληψη είναι πιο social αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Θέλουν άλλες ταχύτητες και μεγαλύτερες ανατροπές, θέλουν το ουσιαστικό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε προτεραιότητα στους νέους, επιχειρώντας να αγγίξει θέματα που τους απασχολούν:
-παιδεία συνδεδεμένη με την εργασία, για να έχουν τα πτυχία τους αντίκρυσμα,
-στήριξη της στέγης για νέα ζευγάρια,
-επιδότηση του πρώτου ένσημου για την πολυπόθητη προϋπηρεσία και άλλα πολλά.
Είναι μια κυβέρνηση που έδειξε ότι δε φοβάται να συγκρουστεί με την Ελλάδα του παρελθόντος, που δημιουργούσε ανέργους και brain drainers. Δεν φοβάμαι τους νέους, τους πιστεύω και νομίζω ότι οι γενικεύσεις του τύπου “οι νέοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν γιατί είναι περίοδος διακοπών η δουλεύουν σεζόν” τους αδικεί. Οι νέοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες αν με ρωτάτε και πολύ συχνά μας δείχνουν το δρόμο. Αντίθετα, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός δεν τους ταιριάζει και είμαι βέβαιη ότι θα καταψηφίσουν τον εμπαιγμό που τους γίνεται. Γιατί το να ανακοινώνει π.χ. η αντιπολίτευση μείωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ 15 μέρες πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις μόνο εμπαιγμό και προσπάθεια εργαλειοποίησης των νέων φανερώνει.
– Ο/Η νέος/α από τις Κυκλάδες προφανώς και θα ψηφίσει/επιλέξει μια παράταξη με διαφορετικά κριτήρια, σε σχέση με τον/την συνομηλικό του/της που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα. Ποια τα κοινά στοιχεία και ποιες οι διαφορές των δύο “ψήφων”;
Οι νέοι άνθρωποι έχουν πιστεύω παντού τις ίδιες προτεραιότητες, είτε ζουν στην Αθήνα είτε στις Κυκλάδες. Θέλουν ευκαιρίες και τις συνθήκες να τις δημιουργήσουν. Είναι αλήθεια ότι η νησιωτικότητα δημιουργεί μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά δεν πιστεύω ότι περιορίζει τα όνειρα και τη δημιουργικότητα κανενός. Ας πούμε πως οι νέοι ψηφίζουν πιο “δημιουργικά” και ίσως πιο απρόβλεπτα για κάποιους αλλά τα αιτήματα είναι παντού τα ίδια.
Όπως είχε πει και ο B. Obama σε κάποια ομιλία του στην Αθήνα, “στις μέρες μας οι διακρίσεις δεν είναι ταξικές, τοπικές, ηλικιακές ή φυλετικές. Η διάκριση είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που πιστεύουν στη Δημοκρατία και σ’ εκείνους που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στη Δημοκρατία”. Η ψήφος των νέων είναι για μένα το καλύτερο πείραμα Δημοκρατίας.
– Η ακτοπλοϊκή ανταπόκριση νησιού με νησί σε τι βαθμό καλύπτει την προεκλογική σας προσπάθεια;
Περιοδεύοντας τα νησιά ένα από τα μεγάλα αντικειμενικά ζητήματα που διαπίστωσα ήταν η έλλειψη επικοινωνίας και διασύνδεσης των νησιών μας. Κάτι που δημιουργεί αντικειμενικά ζητήματα όχι μόνο στην άσκηση πολιτικής αλλά και σε ζητήματα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Μπορεί να είμαστε ο νομός που κάνει πρωταθλητισμό στο τουριστικό προϊόν και την οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας το 5/100 του ΑΕΠ, αλλά χρειάζεται άμεσος εξορθολογισμός των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και της διασύνδεσης όλων των νησιών και το χειμώνα, για να μπορούμε να ισχυριστούμε την κοινωνική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Είναι προφανής η έλλειψη, που δημιουργεί νησιά δύο ταχυτήτων, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό για έναν τουριστικά αναπτυγμένο νομο. Το ίδιο και την έλλειψη στέγης για γιατρούς και καθηγητές, που απαξιώνει τα νησιά μας, την ποιότητα της υγείας και της παιδείας.
– Δηλώνετε ικανοποιημένη απο τον προεκλογικό σας αγώνα;
Αισθάνομαι ότι είχα μια συνεχή παρουσία δίπλα στα νησιά από τη θέση ευθύνης μου στο υπουργείο τουρισμού αλλά και ως τομεάρχης βιωσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στα περισσότερα νησιά οι άνθρωποι του τουρισμού και του πολιτισμού με γνωρίζουν από τις δράσεις μου. Αλλά σίγουρα μια προεκλογική περίοδος σου δίνει την ευκαιρία να βάλεις και προτεραιότητες, όπως προκύπτουν μιλώντας με την κοινωνία και έχοντας όλη την εικόνα. Ναι, είμαι ικανοποιημένη από τον προεκλογικό μου αγώνα. Μου έδωσε μέσα από το διάλογο με την κοινωνία την ευκαιρία να έχω όλη την εικόνα.
– Η Δέσποινα Πρίνια στις κατ ιδίαν συναντήσεις με τον/την αυριανό/η ψηφοφόρο, λίγες ώρες πριν από την κάλπη, τι έχει να του/της πει;
Θα έλεγε ότι δεσμεύεται να είναι εδώ και μετά τις εκλογές, γιατί εκτός από επαγγελματίες πολιτικούς τα νησιά μας χρειάζονται και ανθρώπους από την κοινωνία, με γνώση και εμπειρία να λύνουν ζητήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Έτσι κι αλλιώς, στις μέρες μας οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές δεν γίνονται πια από τους πολιτικούς, αλλά από τους πολίτες.
Καταλήγοντας, η κα Πρίνια, σημείωσε:
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψηφίους μου. Όπως σας είπα, εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά σαν επαγγελματίας και σαν τεχνοκράτης νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. Δουλεύω από τα 17 και νομίζω ότι η εμπειρία μου μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξη. Επιπλέον, από μια κυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν απλή ποσόστωση, θα ήθελα να δω περισσότερα γυναικεία χαρτοφυλάκια στην επόμενη κυβέρνηση. Όχι για λόγους πολιτικής ορθότητας αλλά γιατί το κερδίσαμε και το αξίζουμε.