Νάξος (Άλσος Έλλης): Την Πέμπτη, 25/11, ο Γ. Πεταλωτής για την υποψηφιότητα Παπανδρέου και το στοίχημα της “Αλλαγής” του ΚΙΝΑΛ
Την προσεχή Πέμπτη στις 7 το απόγευμα από το Καφέ Άλσος (στο Άλσος Έλλης – στην Χώρα Νάξου) ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής -κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης, εκεί, δημόσιας ομιλίας του-, θα απευθυνθεί στους φίλους και τους υποστηρικτές του υποψηφίου προέδρου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Παπανδρέου.
“Η στόχευση του Παπανδρέου είναι να γίνει μεγάλη αυτή η δημοκρατική παράταξη και να πάρει η σοσιαλδημοκρατία την πιο αυθεντική της έκφραση – δεν έχει ανάγκη από άλλα αξιώματα” υπογράμμισε μιλώντας προ μηνός ο κ. Πεταλωτής στο “Ράδιο Παρατηρητής 94fm” – συνέντευξη που ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας από τον ιστότοπο Παρατηρητή της Θράκης.
Να, πώς έχει το περιεχόμενο της περί ης ο λόγος συνεντεύξεως.
“Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας σάκος του μποξ, που αρέσκονται να τους χτυπάνε οι πάντες”
Ως “πρόκληση Δημοκρατίας” χαρακτήρισε την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου κ. Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας, προ μηνός, στο “Ράδιο Παρατηρητής 94fm”.
Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική δημοκρατική εκλογική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τις πολλές υποψηφιότητες ως ένα «δείγμα υγείας ενός πολιτικού χώρου». Ερωτηθείς ως προς την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ο ίδιος εξήγησε πως τα δεδομένα άλλαξαν από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά αποσύρθηκε από την υποψηφιότητά της λόγω των προβλημάτων υγείας, δημιουργώντας ένα «εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό και μέσα στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής και για όσους από μας πραγματικά αγωνιούμε για την δημοσκοπική και εκλογική στασιμότητα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και βλέποντας το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα κίνημα που να θέσει τη χώρα ξανά σε δημοκρατική τροχιά, διερωτώμενοι τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε».
«Οι πολλές υποψηφιότητες δείγμα υγείας του πολιτικού χώρου»
«Σε αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι μπήκε και ο Γιώργος Παπανδρέου όπως και το σύνολο των υποψηφιοτήτων, το πλήθος των οποίων εγώ προσωπικά θεωρώ ως δείγμα υγείας ενός πολιτικού χώρου» συνέχισε εξηγώντας πως «ασχέτως με το αν συμφωνώ περισσότερο με κάποιες και με κάποιες λιγότερο, έχουν να προσφέρουν και τώρα στην προεκλογική διαδικασία, εφόσον τηρηθούν τα εχέγγυα της σοβαρότητας, αλλά και κυρίως μετά, γιατί αλίμονο αν πιστέψουμε ότι με την εκλογή του αρχηγού τελείωσε, όλο αυτό που πάει να γίνει». «Θεωρώ δηλαδή ότι ήδη δημιουργείται μια ηγετική ομάδα σοβαρών ανθρώπων και στελεχών, νεότερων και ωριμότερων, ικανών όμως όλων, και αυτό είναι το αισιόδοξο στην όλη διαδικασία» συμπλήρωσε.
«Το να επανέρχεται κάποιος ο οποίος ήταν υποψήφιος σε προηγούμενες εκλογές και έχασε, είναι πολύ λογική εξέλιξη»
Εμμένοντας στην υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, αλλά και στην νέα προσπάθεια τόσο για τον κ. Ανδρουλάκη όσο και για τον κ. Λοβέρδο που έχουν διεκδικήσει και στο παρελθόν την ηγεσία, ο ίδιος επεσήμανε πως «μιλώντας για έναν ζωντανό πολιτικό οργανισμό, ειδικά όταν πρέπει να υπάρχει η ουσία της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαεριστεράς, που συνεπάγεται με ενεργά και ζωντανά πολιτικά χαρακτηριστικά, το να επανέρχεται κάποιος ο οποίος ήταν υποψήφιος σε προηγούμενες εκλογές και έχασε, θεωρώ ότι είναι μια πολύ λογική εξέλιξη όπως φυσικά είναι και το δικαίωμα που έχουν να κριθούν». Ως προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου και το ερώτημα που αναπτύσσεται στον δημόσιο διάλογο, ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για δύο διαφορετικές λογικές.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας ενεργός πολιτικός που προσφέρει στον χώρο και διεκδικεί όχι τον διορισμό αλλά την εκλογή του θέτοντας εαυτόν στην διάθεση των πολιτών»
«Μια είναι η λογική ότι ένας πρώην πρωθυπουργός κάθεται στο ράφι και γίνεται βουλευτής, όπως ο κ. Καραμανλής, δεν μιλάει επί 12-13 χρόνια που έχει φύγει από την εξουσία, παρόλα αυτά κατέχει μια βουλευτική θέση, και κάθεται και βλέπει υπεράνω τα πράγματα. Είναι ένα μοντέλο πρώην πρωθυπουργού, σε όποιους αρέσει είναι δικαίωμά τους, ωστόσο προσωπικά ως επιλογή τη θεωρώ καθαρά συντηρητική και κυρίως έξω από την πολιτική μου λογική. Από την άλλη υπάρχει η λογική ενός πρώην πρωθυπουργού ο οποίος είναι ενεργότατος πολιτικός, εκφράζει τις αντιρρήσεις του και τις προτροπές του με έναν τρόπο θετικό, και ο οποίος κάνει αγώνα για να εκλεγεί βουλευτής – όπως έκανε ο Παπανδρέου ο οποίος δεν διορίστηκε βουλευτής- αλλά έρχεται να πάρει όντως μεγάλα ρίσκα θέτοντας υποψηφιότητα σε ένα “μικρό” εκλογικό ακόμη κόμμα. Που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που την ώρα που υπάρχει μια απαξίωση στο πολιτικό σύστημα, ο ίδιος είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστική Διεθνούς, έχει καθημερινά επαφές με τον διεθνή περίγυρο, είναι ένας ενεργός πρώην πρωθυπουργός που προσφέρει προς τον χώρο, δεν θέλει να τον διορίσουν αρχηγό αυτού του κόμματος, αλλά τίθεται στην κρίση των πολιτών, των ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά και όλων των πολιτών» ανέφερε.
«Μιλούν πάρα πολλοί, είναι άλλωστε δικαίωμά τους, και δημιουργούν κλίμα αυτοί οι οποίοι ποτέ δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή δεν θα ψήφιζαν τη σημερινή εποχή ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής, άρα μιλούν εκ του ασφαλούς. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο δείγμα, που προέρχεται από τις ενδοκομματικές φαρέτρες, όπου εκεί αντί να έχουμε στόχο την ενίσχυση της εκλογικής διαδικασίας και του κόμματος στο οποίο ανήκουμε και πιστεύουμε, ερχόμαστε και βάζουμε τις προσωπικές μας πολιτικές στρατηγικές, χρησιμοποιώντας τα πολύ έντεχνα καλλιεργημένα fake news, τα ψεύδη που έχουν κυκλοφορήσει, τα Καστελλόριζα, τα μνημόνια, κλπ, όλη αυτή την παραφιλολογία, όπου αν καθίσει κανείς και τη δει λογικά, θα αντιληφθεί ότι αυτοί που μιλούσαν για μνημόνια μας φέρανε πολύ βαρύτερα μνημόνια»
Ως προς την κριτική που ασκείται και κάνει λόγο για επιστροφή στο παρελθόν ο ίδιος τόνισε πως «η πρόοδος ή η οπισθοδρόμηση κρίνεται εκ των πραγμάτων». «Η στόχευση του Παπανδρέου είναι μία και έχει να κάνει με την ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν χώρο να γίνει μεγάλη αυτή η δημοκρατική παράταξη και να πάρει η σοσιαλδημοκρατία την πιο αυθεντική της έκφραση. Δεν έχει ανάγκη από άλλα αξιώματα» συνέχισε αντιπαραβάλλοντας τα παραδείγματα του Μπάιντεν που «παρά το γεγονός ότι είναι ένας πολιτικός 80 ετών φέρνει δημοκρατικές αλλαγές στην Αμερική», της Γερμανίας και της Ιταλίας με την ελληνική πραγματικότητα που όπως τόνισε «σκεφτόμαστε με παρωπίδες, με μικρότητες και με ρητορική μίσους που βγαίνει πολλές φορές ακόμη και από τους ίδιους τους συναγωνιστές». Κληθείς να σχολιάσει όσους επιρρίπτουν ακόμα στον πρώην πρωθυπουργό ευθύνες για την υπογραφή του μνημονίου και τα χρόνια που ακολούθησαν ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου ως «έναν σάκο του μποξ, που αρέσκονται να χτυπάνε οι πάντες. Από την άκρα δεξιά, τους χρυσαυγίτες, μέχρι την άκρα αριστερά και όλους όσους θεωρούν ότι μπορούν να μειώνουν κάποιον πολιτικό με τα fake news, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει κατά κόρον, από το “λεφτά υπάρχουν”, που δεν ειπώθηκε καθόλου έτσι και όπου υπάρχει είναι κοπτοραπτική».
«Η προσφορά του παρελθόντος λησμονείται»
«Μιλούν πάρα πολλοί, είναι άλλωστε δικαίωμά τους, και δημιουργούν κλίμα αυτοί οι οποίοι ποτέ δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή δεν θα ψήφιζαν τη σημερινή εποχή ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής, άρα μιλούν εκ του ασφαλούς. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο δείγμα, που προέρχεται από τις ενδοκομματικές φαρέτρες, όπου εκεί αντί να έχουμε στόχο την ενίσχυση της εκλογικής διαδικασίας και του κόμματος στο οποίο ανήκουμε και πιστεύουμε, ερχόμαστε και βάζουμε τις προσωπικές μας πολιτικές στρατηγικές, χρησιμοποιώντας τα πολύ έντεχνα καλλιεργημένα fake news, τα ψεύδη που έχουν κυκλοφορήσει, τα Καστελλόριζα, τα μνημόνια, κλπ, όλη αυτή την παραφιλολογία, όπου αν καθίσει κανείς και τη δει λογικά, θα αντιληφθεί ότι αυτοί που μιλούσαν για μνημόνια μας φέρανε πολύ βαρύτερα μνημόνια» τόνισε για να επισημάνει πως «λησμονείται η μόνη προσφορά του παρελθόντος. Ότι αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτός ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι αυτός που μας κράτησε στην Ευρώπη και μας απέτρεψε από μια τακτική χρεοκοπίας της χώρας, όταν το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε και πολιτικά μόνο του». «Αυτό αποσιωπάται, όπως αποσιωπώνται και δεκάδες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες “καθίσαν” οι επόμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, για να ρίχνουν το ανάθεμα στο ΠΑΣΟΚ και στον Παπανδρέου. Είναι η εύκολη τακτική» συνέχισε.
«Το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμπληρωματικός πόλος κανενός, αλλά ως συνειδητή επιλογή των προοδευτικών πολιτών της χώρας»
Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο εκλογών και τον ρυθμιστικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΚΙΝΑΛ ο κ.Πεταλωτής τόνισε πως «αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας είναι ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε το ΚΙΝΑΛ ως συμπληρωματικό πόλο, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να απευθυνθούμε στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας». «Αυτό είπε ο Παπανδρέου, αυτή είναι και η δική μου άποψη, η οποία βέβαια διαστρεβλώθηκε πολύ συνειδητά από κάποιους όταν μίλησε για προοδευτική διακυβέρνηση, γιατί είτε κάποιοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν την έννοια του προοδευτικού, ακόμη και μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, είτε το κάνουμε και το διαστρεβλώνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι προοδευτικοί πολίτες υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ και παντού, και εμείς, ο χώρος ο δικός μας της κεντροαριστεράς, οφείλει να απευθυνθεί σε αυτούς που θέλουν αλλαγές για τη χώρα τους, που είναι απέναντι στη συντήρηση, που θέλουν μια διαφορετική πολιτική στην οικονομία, στην κλιματική αλλαγή, στην οικολογία, στην ανάπτυξη» σημείωσε. «Όταν θα δούμε τις ατζέντες που έχει ο καθένας, τότε θα δούμε πραγματικά τι σημαίνει πρόοδος, και τι σημαίνει συντήρηση» ανέφερε για να καταλήξει απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής και στην εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου. «Θεωρώ ότι θα πρέπει οι πολίτες της Ροδόπης να συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, γιατί κερδισμένη βγαίνει η Ροδόπη, και φυσικά κερδισμένο βγαίνει και το Κίνημα Αλλαγής, για όσους πιστεύουν ότι είναι ένας απαραίτητος χώρος δημοκρατίας» κατέληξε. Πηγή : www.paratiritis-news.gr