Εορτάζει η πολιούχος της Χώρας Νάξου, Παναγία Χρυσοπολίτισσα
Με λαμπρότητα αναμένεται να εορταστεί αύριο η θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου με επίκεντρο του εορτασμού τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας
Μπορεί η εορτή του Αγίου Νικοδήμου στις 14 Ιουλίου να συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας αλλά η εορτή της Χώρας δεν είναι άλλη από την θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την 21η Νοεμβρίου.
Μία εορτή που έχει ως σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, που είναι άλλωστε και η πολιούχος της Χώρας της Νάξου και στη συνέχεια η εορτή μεταφέρεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
Παραδοσιακά, ο εορτασμός θα προσέλκυε χιλιάδες πιστούς ενώ η λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας από τον Μητροπολιτικό Ναό (όπου εκεί φυλάσσεται) στον εορτάζοντα φερώνυμο Ναό, τη παραμονή της εορτής με τη τέλεση σειρά ιερών ακολουθιών θα προσέθεταν ένα μοναδικό τόνο κατάνυξης στην εορτή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα έθιμα στους προσκυνητές το βράδυ της παραμονής προσέφεραν λουκούμια και ρακή ενώ μετά την τέλεσης της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την Πέμπτη θα πραγματοποιούνταν η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς (και μη) δρόμους της παραλίας με τη συνοδεία και στρατιωτικού αγήματος.
Όλα αυτά αναβάλλονται λόγω της καλπάζουσας υγειονομικής κρίσης που πλήττει και τη Νάξο. Οι Ακολουθίες θα τελεστούν κανονικά κεκλεισμένων των θυρών ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς δρόμους της Χώρας η καθιερωμένη λιτανία…
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Χαλκί πανηγυρίζει και η Παναγιά την Ακαδημιώτισσα με τους κατοίκους της ορεινής Νάξου να αναφέρονται στα Εισόδια της Παναγίας με την έκφραση «Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα».
Στην Ηρακλειά πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στο χωριό Παναγία και είναι o μεγαλύτερος ναός του νησιού. Μάλιστα, ο ναός είναι πετρόκτιστος, άρχισε να χτίζεται το 1919 και περατώθηκε το 1930, χωρίς, ωστόσο, να είναι ολοκληρωμένος, καθώς οι προσθήκες ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, αλλά και πιο σημαντική είναι πανήγυρις με όλο το βυζαντινό τυπικό, της Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.