Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το Αλυκό - Η παραχώρηση - Η άρνηση - Η εναλλακτική

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Το Αλυκό – Η παραχώρηση – Η άρνηση – Η εναλλακτική

«Πιστεύουμε ότι η παραχώρηση της περιοχής του Αλυκού στο Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την προστασία και  πολύπλευρη αξιοποίηση της περιοχής του Αλυκού» επεσήμαινε στο από τον Μάιο του 2013 έγγραφο αίτημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης. Έξι μήνες αργότερα (12.11.2023) – και αφού Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (13.05.2013),

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το Αλυκό - Η παραχώρηση - Η άρνηση - Η εναλλακτική Γενική Δ/νση Δασών Κυκλάδων (11.10.2013), Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (30.10.2013) και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (12.11.2013) πήραν θέση στο θέμα που έβαλε στην διαδικασία της διαπραγματεύσεως, η υπό τον κ. Μαργαρίτη δημοτική αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – ήρθε η Αποκεντρωμένη η Διοίκηση Αιγαίου, να επισημάνει:

«Θεωρούμε ότι η παραχώρηση της έκτασης δεν είναι εφικτή με την κείμενη νομοθεσία, ο δε σκοπός ανάδειξης και προστασίας της έκτασης μπορεί να εξυπηρετηθεί με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νάξου με το ΥΠΕΚΑ».

Η εναλλακτική… – “Πάγωσε”…

Κάπου εκεί το θέμα που «άνοιξε» ο πολυνησιακός Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η «Αποκεντρωμένη» (ας μας επιτραπεί να πούμε ότι) το «έπνιξε», παρά το γεγονός ότι φρόντισε ως προς την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή του Αλυκού (όπου το κεδροδάσος κυριαρχεί, όπως κυριαρχεί και μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και ανέλεγκτη), να καταθέσει πρόταση εναλλακτική.

Χαρακτηριστική, η υπόδειξή της… «ο δε σκοπός ανάδειξης και προστασίας της έκτασης μπορεί να εξυπηρετηθεί με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νάξου με το Υ.Π.Ε.Κ.Α.).

Κοντολογίς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου την ώρα που, επιχειρηματολογώντας σχετικά, ΑΡΝΗΘΗΚΕ την παραχώρηση της εκτάσεως του Αλυκού στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την ίδια ώρα του ΠΡΟΤΕΙΝΕ, όπως προαναφέραμε, να προχωρήσει στην σύναψη (σχετικής) προγραμματικής συμβάσεως με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Έκτοτε, το όλο εξαιρετικής σημασίας κεφάλαιο που έχει ονοματεπώνυμο («Αλυκό Νάξου») «πάγωσε». Προφανώς, το «ιδιοκτησιακό» (το θέμα της παραχωρήσεως, δηλ.), ήταν η αιτία…

“…Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του Ναξιακού φυσικού περιβάλλοντος και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνας”

Να, πώς έχει το από 13 Μάϊου 2013 αίτημα του πολυνησιακού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που πλην της υπογραφής του δημάρχου, Μανόλη Μαργαρίτη, φέρει και την υπογραφή του (τότε) προέδρου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, Ιάκωβου Ναυπλιώτη – Καραντινού.

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Γραφείο Δημάρχου)

Νάξος, 13.05.2013

Προς: Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημοσίας Περιουσίας – Γενικό Γραμματέα, Αβραάμ Γούναρη)

Θέμα: Αίτηση παραχώρησης Δημόσιας έκτασης Αλυκού Νάξου.

Με τις αποφάσεις με αριθμ. 301/2004 του Εφετείου Αιγαίου και 1417/2010 του Αρείου Πάγου έληξε προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου μια αντιδικία που ξεκίνησε πριν από εξήντα (60) περίπου χρόνια…!!!

Με τις ανωτέρω αποφάσεις αποδόθηκε οριστικά και τελεσίδικα στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μια ολόκληρη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που ονομάζεται Αλυκό, βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Νάξο, είναι δασική και παραθαλάσσια και έχει έκταση εξακοσίων πενήντα (650) στρεμμάτων, περίπου.

Η ανωτέρω περιοχή έχει πλούσια χλωρίδα που αποτελείται από αυτοφυή δενδρώδη ή ξυλώδη βλάστηση, που  περιλαμβάνει τον κέδρο, ο οποίος  κυριαρχεί  και φτάνει σε ύψος τα πέντε (5) μέτρα, την άρκευθο, που  φτάνει σε ύψος δύο (2) μέτρα και τον σκίνο σε μορφή θάμνου. Η χλωρίδα αυτή περιλαμβάνει ακόμη πολυετή φρυγανώδη βλάστηση, που αποτελείται από ρείκι ή χαμορείκι, θυμάρι, πυξάρι ή λαθανιά,  θρούμπι και ασπάλαθρο.

Η δασοκάλυψη… Οι αμμώδεις λοφίσκοι…

Η δασοκάλυψη καταλαμβάνει περίπου 85% της εκτάσεως του Αλυκού, ενώ όλη η περιοχή του καλύπτεται από  στρώμα άμμου και υπάρχουν ακόμη εκεί εγκατεσπαρμένοι αμμώδεις λοφίσκοι.

Παρά τις πολυετείς προσπάθειες διαφόρων να ιδιοποιηθούν τμήματα ή και το σύνολο της προαναφερόμενης περιοχής και να τα «αξιοποιήσουν» προς ίδιον όφελος αλλά και τις απαράδεκτες έως καταστροφικές επεμβάσεις που υπέστη η περιοχή του Αλυκού, δεν έφτασε στο σημείο αλλοιώσεως που έφτασαν άλλες περιοχές της Νάξου.

Παραμένει λοιπόν η ανωτέρω περιοχή, ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του Ναξιακού φυσικού περιβάλλοντος και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνας.

Η προαναφερόμενη έκταση ακόμη και σήμερα δεν έχει «ησυχάσει». Συνεπώς, υπάρχουν επίβουλοι της περιοχής, όπως επίδοξοι καταπατητές και παράνομοι κατασκηνωτές. Ειδικά οι τελευταίοι αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο, γιατί πέραν των απορριμμάτων που εγκαταλείπουν στο χώρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθούν πυρκαγιές από τις φωτιές που οι προαναφερόμενοι ανάβουν στα σημεία που κατασκηνώνουν.

Το ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους οικοσύστημα του Αλυκού απειλείται επίσης και από  άλλους παράγοντες όπως παράνομη συνεχής αμμοληψία, αλόγιστη βόσκηση, κόψιμο κλαδιών και άλλες επικίνδυνες πρακτικές ατόμων χωρίς ευαισθητοποίηση στην προστασία  του περιβάλλοντος.

Μια τέτοια σπουδαία από περιβαλλοντικής απόψεως περιοχή για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν μπορεί να αφεθεί άλλο απροστάτευτη.

Πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν ενέργειες που να διασφαλίσουν το χώρο και να τον κάνουν χρήσιμο και ευχάριστο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, και εμβληματικό για τη Νάξο και τις Κυκλάδες.

Φύλαξη  του χώρου, απαραίτητη καθαρισμοί,  περιφράξεις, απομάκρυνση μπαζών και  εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, φροντίδα της χλωρίδας και ειδικότερα προστασία του δάσους αλλά και άλλα απαραίτητα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα.

“Μπορεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…”

Πέρα από την προστασία του περιβαλλοντικά μοναδικού αυτού τόπου, μπορεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να αναλάβει πρωτοβουλίες και να οργανώσει δραστηριότητες και δράσεις υπερτοπικού και ακόμη υπερθετικού  χαρακτήρα, με αντικείμενα την περιβαλλοντική προστασία, την προβολή του τόπου και του φυσικού πλούτου του, μέσα από ημερίδες, συναντήσεις, συνέδρια και άλλες παρόμοιες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα έχουν αναφορά στην περιοχή του Αλυκού. Ήδη στην Νάξο με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (MAICh – Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Κέντρου Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Μελετών) και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώθηκε στις 24 Απριλίου 2013 εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο: «Προστασία και αποκατάσταση του οικοτόπου προτεραιότητας των παράκτιων αμμοθινών με είδη Κέδρων-Δράσεις που εφαρμόστηκαν στην Κρήτη», με σκοπό την ενημέρωση – εκπαίδευση του προσωπικού των αρμοδίων φορέων της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου που εμπλέκονται στη διαχείριση περιοχών του δικτύου NATURA 2000, σχετικά με τις δράσεις  που εφαρμόστηκαν στην Κρήτη για την προστασία του οικοτόπου των παράκτιων αμμοθινών με είδη κένδρων στο πλαίσι του προγράμματος JUNICOAST, καθώς και την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης και διάδοσης των αποτελεσμάτων στην Κρήτη και στις περιοχές του Νοτίου Αιγαίου (Μήλος, Πολύαιγος-Κίμωλος, Νάξος, Ρόδος) που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000.

Το Νομικό  Πρόσωπο Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος – Παιδείας – Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ), έλαβε μέρος δια του Προέδρου του Δ.Σ. αυτού στην ανωτέρω διοργάνωση και συζήτησε με το MAICh τρόπους συνεργασίας για την επιδίωξη των κοινών στόχων, μέσω των σχετικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και άλλων μεθόδων.

Περαιτέρω εκτός από τις προαναφερόμενες περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η περιοχή του Αλυκού επειδή κατά μεγάλο μέρος είναι παραθαλάσσια μπορεί να φιλοξενήσει,  με την κατάλληλη οργάνωση και υποδομές, ναυταθλητικές δραστηριότητες, που θα κάνουν την Νάξο ναυταθλητικό κέντρο στην καρδιά του Αιγαίου, θα προβάλλουν το ναυταθλητισμό και τον τόπο μας πανελλήνια και πανευρωπαϊκά και θα αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών μας, για να ασχοληθεί με το ναυταθλητισμό σε όλες του τις μορφές.

Το Νομικό Πρόσωπο – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος – Παιδείας – Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που είναι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, είναι ο αρμόδιος φορέας και έχει εκ του νόμου όλες τις αρμοδιότητες  που σχετίζονται με την αναγκαιότητα της διοίκησης και κατάλληλης διαχείρισης, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, της περιοχής του Αλυκού. Έχει τακτικά και έκτακτα έσοδα από το Ελληνικό Δημόσιο και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για να ασκεί τις αρμοδιότητες που του έχουν παραχωρηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και λειτουργεί με διοικητική αυτοτέλεια. Τη διοίκησή του ασκεί δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Η παραχώρηση στο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ…

Η παραχώρηση της ως  άνω περιοχής του Αλυκού στο Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) λόγω της διοικητικής του αυτοτέλειας αλλά και του γεγονότος ότι διαθέτει δικό του προϋπολογισμό, εξασφαλίζει ότι όλοι οι προαναφερόμενοι στόχοι και οι προτεινόμενες χρήσεις και δράσεις, με κέντρο και αναφορά την περιοχή του Αλυκού, θα καταστεί δυνατόν να επιδιωχθούν και να επιτευχθούν κατά τον καταλληλότερο τρόπο. Περαιτέρω, το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει αυτοτελώς σε Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα (όπως το LIFE που αναφέρθηκε ανωτέρω και ήδη συντάσσεται σχετική πρόταση προς υποβολή ) και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του έχουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και τη σχετική εμπειρία να διαχειριστούν τα θέματα που θα ανακύψουν και σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής αυτής. Επί πλέον, το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ συνεργάζεται πλήρως και δρα συμπληρωματικά με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ιδιαίτερα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες , ενώ την Ταμειακή του διαχείριση (πληρωμές ενταλμάτων) ασκεί η Οικονομική Υπηρεσία  του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ανάλογες παραχωρήσεις με την απαιτούμενη δια του παρόντος θεωρούμε ότι είναι αυτές που γίνονται στα Λιμενικά Ταμεία των Δήμων, στα οποία παραχωρείται η χρήση και διοίκηση της χερσαίας ζώνης των λιμένων, ώστε να ασκείται αποτελεσματικότερη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και να προάγεται  το δημόσιο συμφέρον σε όλες τις μορφές του.

Πιστεύουμε ότι η παραχώρηση της περιοχής του Αλυκού στο Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την προστασία και  πολύπλευρη αξιοποίηση της περιοχής του Αλυκού και λόγω των πολυθεματικών δραστηριοτήτων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και της συνεργασίας του σχεδόν με όλους τους συλλόγους του Δήμου μας, θα συντελέσει στην ολοκληρωμένη ανάδειξη της περιοχής και στην καθιέρωση της ως ενός περιβαλλοντικού, οικολογικού, εκπαιδευτικού και ναυταθλητικού κέντρου πανελλήνιας εμβέλειας, που θα συμβάλλει συνεχώς και στην τουριστική προβολή του νησιού μας.

Ναυπλιώτης – Καραντινός, πρόεδρος ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Εμμανουήλ Μαργαρίτης

                                                                                                                                                                                                                                                         ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ…

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο