"Πρωταθλήτρια" στο Νότιο Αιγαίο η Νάξος στα ετοιμόρροπα σπίτια!!!

“Πρωταθλήτρια” στο Νότιο Αιγαίο η Νάξος στα ετοιμόρροπα σπίτια!!!

Τα περισσότερα ετοιμόροπα κτήρια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τα έχει η Νάξος και με …διαφορά.

Είναι μια πρωτιά που κανείς δεν  ζηλεύει…

Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι ένα ετοιμόρροπο κτήριο είναι υπεύθυνο που έχασαν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά κατά τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο…

Στη Νάξο σαν και το σπίτι της Σάμου δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 246!!!

ΝΑ φανταστείτε ότι η Ρόδος που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό δεν έχει ούτε το ένα ΄εκτο των ετοιμόρροπων σπιτιών.

Ακόμη και η Κως που …ακολουθεί τη Νάξο που χτυπήθηκε πέρσι από τον σεισμό έχει το ένα τρίτο των εοιμόρροπων της Νάξου.

Ακόμη και η έδρα της Περιφέρειας, η Σύρος έχει (μαζί με τη Μύκονο, την Τζια και την Κύθνο) μόνο 27.

Σχεδόν 9.500 ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια καταγράφηκαν από τους δήμους της χώρας αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια. Για την αντιμετώπιση των κτιρίων αυτών το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα δαιδαλώδες και πεπαλαιωμένο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη.

Η θεσμική παρέμβαση θα βασίζεται στην αρχή συντήρηση ή κατεδάφιση, ενώ θα περιλαμβάνει και πλέγμα ειδικών παρεμβάσεων και για τα περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια και μνημεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέρχεται σε 9.342. Ωστόσο δεδομένου ότι λίστες με τα ετοιμόρροπα κτίρια έδωσαν μόνο οι 111 από τους 330 δήμους της χώρας, ο συνολικός αριθμός των επικίνδυνων κτιρίων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

Τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια – όπως ήταν αναμενόμενο – δήλωσε ο δήμος Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθούν οι δήμοι Λήμνου με 1.500, Ορεστιάδας με 399, Μυτιλήνης με 285, Τεμπών με 249, Νάξου με 246 και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου με 233 ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις – οι οποίες βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση – αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δήμοι.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι πέντε άξονες του σχεδίου του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:

– Οι δηλώσεις από τους δήμους για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

– Οι αυτοψίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη σε συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

– Η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

– Η ανάληψη ειδικής μέριμνας για τα διατηρητέα ώστε – όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης – «να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία».

  • Η προετοιμασία των μηχανισμών χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων με προγράμματα, όπως το «Διατηρώ» που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ 2  
  ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΑΞΟΥ 246  
  ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΙΦΝΟΥ 2  
  ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΗΝΟΥ 11  
  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΛΕΡΟΥ 20  
  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ 41  
  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΩΣ 82  
  ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΥΚΟΝΟΣ_ΣΥΡΟΣ_ΚΕΑΣ_ΚΥΘΝΟΥ 27  

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο