Ψήφισμα δημάρχων εναντίον του περιβαλλοντικού κόστους λόγω ανεμογεννητριών
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, πανελλαδικού ενδιαφέροντος, που ανατρέπει τους ισχυρισμούς του αιολικού λόμπι στη χώρα μας περί συντριπτικής αποδοχής της καθαρής ενέργειας που προέρχεται από τα βιομηχανικού τύπου αιολικά, αποτελεί η διεύρυνση του Δικτύου δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, που ξεκίνησε πριν από περίπου 4 μήνες, την πλαισιώνουν πλέον 27 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν την απειλή της εκτεταμένης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στους δήμους τους, τόσο σε νησιά όσο και σε σημαντικούς ορεινούς όγκους, και την οποία στηρίζει με τη συμμετοχή του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο ψήφισμα που εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο Δίκτυο αναφέρουν πως καταρχήν συμφωνούν ότι θεωρούν αναγκαίο, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, έναν εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους και όχι μια πολιτική προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στα ηλιακά πάνελ.
«Επιπλέον, αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους δημότες, και εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος», αναφέρουν.
Και επισημαίνουν ότι για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Τέλος, απαιτούν την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των δήμων τους, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών τους και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.
Οπως διευκρινίζουν, το Δίκτυο των Δημάρχων αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα, έξω και πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, με σαφή στόχο και προσανατολισμό την αποτροπή της ανεξέλεγκτης, άναρχης και υπερμεγέθους εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Στους στόχους του περιλαμβάνονται ο συντονισμός των δράσεων των δήμων και η διασύνδεση των κυρίαρχων βουλήσεων των τοπικών κοινωνιών.
Το Δίκτυο, που θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, απαρτίζεται από τους δημάρχους Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Τήνου, Ανδρου, Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνης, Αστυπάλαιας, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Αμοργού, Μετεώρων, Νοτίου Πηλίου, Κυθήρων, Αργιθέας, Ανάφης, Ιου, Ξυλοκάστρου, Διρφύων Μεσσαπίων, Σάμης, Σαμοθράκης και Μονεμβασιάς.
πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών