Σας αρέσει το μπλε καβούρι, το λεονταρόψαρο και ο γερμανός;
Πέρασε και από τα νησιά μας και μας είπε «Φά’ το πριν τα φάει»…
Μιλάμε για την περιβαλλοντικής οργάνωσης i Sea, όπου μέλη της βρέθηκαν σε Πάρο, Αμοργό και Νάξο όπου «σέρβιραν» μεζεδάκια με μπλε καβούρι, λεονταρόψαρο και γερμανό σε επαγγελματίες της γεύσης αλλά και ειδικούς της γαστρονομίας, με στόχο να προτρέψουν το κοινό στην κατανάλωση ξενικών ειδών.
Οι ενημερωτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει» ξεκίνησαν από την Πάρο. Στη συνέχει πήγαν στην Αμοργό και ολοκληρώθηκε αυτή η ιδιαίτερη απόβαση στη Νάξο και τη Σαντορίνη.
Στη Νάξο “Το “Φά’το πριν τα φάει” έκανε μια στάση “αστραπή” ενημερώνοντας και τα καταστήματα Τορτούγκα, Blue Fin, Πόρτα του Γιαλού, Αντάμωμα και Αποστόλης.
Παράλληλα το προσωπικό και οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γεύσεις που ετοίμασε το λεγόμενο …Καρτέλ των Γεύσεων από ξενικό είδος γερμανός
Ενημέρωσε τους υπεύθυνους των καταστημάτων και τους σεφ για τα βρώσιμα ξενικά είδη, τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν στο περιβάλλον και στην οικονομία αλλά και πώς μπορούμε μέσω της γαστρονομίας να εμποδίσουμε την εξάπλωση τους!
Πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα από συνταγές που δημιουργεί «Το Καρτέλ των Γεύσεων» και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, ο στόχος είναι να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρωσίμων ξενικών ειδών, όπως το μπλε καβούρι (Callinectes sapidus), το λεονταρόψαρο (Pterois miles) και ο γερμανός (Siganus luridus & Siganus rivulatus). Παράλληλα, έχουν μοιραστεί στα νησιά των Κυκλάδων ειδικά κουτιά δειγματοληψίας για τη συλλογή δειγμάτων ξενικών ή σπάνιων ειδών, τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια για τη διερεύνηση της οικολογίας και της βιολογίας των ξενικών ειδών.
Το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει» χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών της Πάρου, της Αμοργού της Νάξου και της Σαντορίνης για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στη περιοχή, τις επιπτώσεις π
ου επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.