Συγκέντρωση στην Αμοργό ενάντια στα αιολικά και τις ανεμογεννήτριες (φωτο)
Μαζική προσέλευση και πλούσια συζήτηση υπήρξε στη συγκέντρωση – εκδήλωση στην Αμοργό ενάντια στα αιολικά και τις ανεμογεννήτριες την Κυριακή 13 Ιουνίου μετά από πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Νήσος Αμοργός».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Μωυσής Μυλωνάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης στον Τομέα Βιολογίας Οργανισμών, Πληθυσμών, Περιβάλλοντος και Θαλάσσιας Βιολογίας, Τρύφων Κόλλιας, Δικηγόρος με εξειδίκευση μεταξύ άλλων στο Περιβαλλοντικό – Χωροταξικό Δίκαιο, εκπρόσωπος της Τήνου και της Άνδρου στον αγώνα τους ενάντια στις ανεμογεννήτριες, Άκης Παπασαράντης, μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, Δημήτρης Γκότσης, Μηχανικός Σχεδίασης Συστημάτων και Προϊόντων, Πέτρος Κουσουνάδης, Μεταπτυχιακός σπουδαστής Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου, μέλος της επιτροπής αγώνα της Τήνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες και Ροδόπη Σφυρίδη, μηχανικός, μέλος της επιτροπής αγώνα της Νότιας Καρυστίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες.
O Άκης Παπασαράντης μίλησε μετά την εκδήλωση. «Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν υποδειγματική, η καλύτερη που έχω δει, όπως και η φιλοξενία. Η προσέλευση του κόσμου ήταν επίσης εξαιρετική. Γέμισε η πλατεία. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι παρουσιάσεις έθεσαν το θέμα ολόπλευρα. Πιάσαμε και το τοπικό, και τις επιπτώσεις των αιολικών που θα έχουν εδώ στο νησί. Ήρθανε και ομιλητές και από νησιά που ζούνε το πρόβλημα. Ήρθαν από την Τήνο όπου ακόμα δεν έχουν γίνει τα αιολικά, αλλά έχουν γίνει οι γνωστές συγκρούσεις και είναι γνωστή η αντιπαράθεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας με αυτό το θέμα.
Επίσης, ήρθαν από τη νότια Εύβοια, την Καρυστία όπου εκεί έχει συντελεστεί ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής. Οπότε μιλάμε πλέον για υπαρκτά πράγματα, τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε και να δούμε τι έρχεται και εδώ. Δεν χρειάζεται να τα φανταζόμαστε. Υπάρχουν και πάμε να τα προλάβουμε», μας δήλωσε αρχικά.
Τι απασχολούσε τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση
Στη συνέχεια ο κ. Παπασαράντης μίλησε για τα ερωτήματα που είχαν οι κάτοικοι του νησιού. «Υπήρχαν διάφορα ερωτήματα που ήταν διευκρινιστικά σε θέματα ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα καινούργιο πράγμα. Ένα πράγμα που δεν το έχει ζήσει ο κόσμος και δεν το καταλαβαίνει. Οπότε υπήρχαν διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και πάνω στο τι έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει.
Μιλήσαμε και για τις νησίδες. Για τη μεγάλη επιτυχία που απορρίφθηκε το έργο στις 14 νησίδες, το οποίο θα έφερνε και τη διασύνδεση υψηλής τάσης και στην Αμοργό. Θα έφτανε στα νησάκι που είναι δίπλα. Στο Λιάδι.
Άρα, η διασύνδεση θα έφτανε και εδώ πλέον. Υψηλής τάσης διασύνδεση που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν τα βιομηχανικού τύπου αιολικά. Επίσης, κατάλαβε ο κόσμος ότι οι σχεδιασμοί για την Αμοργό δεν έχουν καμία λογική. Γιατί; Υπάρχουν πέντε υβριδικά που σχεδιάζονται. Τα πέντε υβριδικά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της Αμοργού, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνουν τόσα υβριδικά εδώ. Από την άλλη μεριά τα υβριδικά έχουν μία λογική σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ τώρα προχωράει η διασύνδεση μέσης τάσης της Αμοργού. Άρα, αυτή η διασύνδεση καθιστά άχρηστα τα υβριδικά. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν. Οπότε αυτό είναι μια αντίφαση».
Για τις ανεμογεννήτριες
Έπειτα, ο Άκης Παπασαράντης αναφέρθηκε στο ζήτημα των ανεμογεννητριών. «Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν να γεμίσει η κορυφογραμμή της Αμοργού με βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες. Αυτό δεν το θέλει κανείς. Όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι παράλογος. Να υπάρχουν 73 ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου όταν για τις ανάγκες του νησιού χρειάζονται, σύμφωνα με τις καταναλώσεις που έχει, μια ανεμογεννήτρια και μερικά φωτοβολταϊκά.
Θα καταστραφεί το ανάγλυφο του νησιού, ο τουρισμός θα δεχθεί πολύ σοβαρό πλήγμα, όπως και η μελισσοκομία. Όσοι ήταν εκεί μπόρεσαν να καταλάβουν ότι ο σχεδιασμός έχει πολλά αντικρουόμενα μέρη».