Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων για την δόμηση εκτός σχεδίου: “Επιχειρείται δήμευση της ιδιωτικής γης πολλαπλάσια αυτής που έχει προκαλέσει στα νησιά η έως τώρα ανάρτηση των δασικών χαρτών”
Ενστάσεις και αμφιβολίες για τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι νέες διατάξεις του νόμου για το νέο χωροταξικό, εκφράζει ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, ειδικά σε ότι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά. Ως γνωστόν, χρόνια υπήρχε το καθεστώς να μπορεί να χτίσει κάποιος εκτός οικισμού στα νησιά μέσα σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων και κλίση εδάφους όχι μεγαλύτερη του 10%, με κάποιες ειδικές διατάξεις που επέτρεπαν τη δόμηση, όπως τα όμορα με δρόμο οικόπεδα και άλλα.
Η κ. Μπιρμπίλη επί κυβερνήσεων Γ.Α. Παπανδρέου αλλά και οι υπουργοί μετά από εκείνη με μια σειρά από διατάξεις ουσιαστικά κατάργησαν την δόμηση εκτός σχεδίου, όπως τονίζουν και οι Μηχανικοί των Κυκλάδων, ενώ σήμερα κινδυνεύει με τα χιλιάδες εμπόδια που μπαίνουν, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, να μαραζώσει η οικοδομική δραστηριότητα, εν μέσω πανδημίας, δίνονται ακόμη μια χαριστική βολή στην οικονομία των νησιών…
Μάλιστα σαφώς καταγράφεται και ο φόβος, ο νόμος αυτός και οι δύο συγκεριμένες διατάξεις να φέρουν χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα που απείλησε να φέρει η αρχική ανάρτηση των δασικών χαρτών στις ακίνητες περιουσίες των Κυκλαδίτων…
Μάλιστα τονίζει προς πάσα κατεύθυνση: “Η μείωση ή και η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να γίνει εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν οι τόσο σοβαρές συνέπειες που αυτή θα επιφέρει.”
Τι λέει το έγγραφο του Συλλόγου:
Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων ζητάει την κατάργηση των άρθρων 28 και 34 του υπό Διαβούλευση (εν μέσω Αυγούστου & πανδημίας) Νομοσχεδίου και επανεξέταση του σοβαρού αυτού θέματος μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εν ευθέτω χρόνω και αφού προηγουμένως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για μια τόσο σοβαρή αλλαγή στο δικαίωμα της δόμησης και της ιδιοκτησίας.
Οι συντάξαντες του Νομοσχεδίου προφανώς αγνοούν ότι σήμερα η δόμηση και εντός των οικισμών γίνεται μετά κόπων και βασάνων.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σχεδόν 10 χρόνια μετά το Νόμο Μπιρμπίλη (Ν.3937/2011) η διαδικασία κύρωσης κοινοχρήστου δρόμου προκειμένου οικόπεδα εντός οικισμών να καταστούν οικοδομήσιμα διαρκεί 1 χρόνο μέχρι την έκδοση του απαιτούμενου ΦΕΚ.
Η προσπάθεια του Υπουργείου να προστατεύσει το περιβάλλον καταργώντας εν μια νυκτί το 90% της εκτός σχεδίου δόμησης, ακολουθεί τη λογική «πονάει χέρι – κόβει χέρι», γίνεται χωρίς σοβαρό σχεδιασμό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Διότι εντός της ασφυκτικής προθεσμίας του άρθρου 34 των 2 ετών και εν μέσω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας χιλιάδες ιδιοκτήτες θα σπεύσουν μαζικά να εκδώσουν οικοδομικές άδειες για κατοικίες μόνο (οι υπόλοιπες χρήσεις «ξεχάστηκαν» να αναφερθούν από το νομοθέτη) και εν συνεχεία να χτίσουν προκειμένου να μη χάσουν τις περιουσίες τους.
Και βέβαια σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχες χρονικές προθεσμίες για τη διασφάλιση και του πολίτη όσον αφορά τη συγκέντρωση των προαπαιτούμενων για τις οικοδομικές άδειες (οριοθετήσεις ρεμάτων, χάραξη αιγιαλών, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία κλπ).
Θα υπάρξουν όμως και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι δεν θα έχουν καν την παραπάνω δυνατότητα αφού το άρθρο 34 προβλέπει για τις περιουσίες τους τον «ξαφνικό θάνατο» και για τους ίδιους τον οικονομικό θάνατο.
Π.χ. εκείνοι που είχαν κατά το παρελθόν αποκτήσει, χρυσοπληρώνοντας, αγροτεμάχια 4 στρεμμάτων ή μεγαλύτερα, αλλά είχαν την ατυχία να έχουν δημιουργηθεί πριν την 17η.10.1978…
Είναι αδιανόητο (και αντισυνταγματικό) σε μια ευνομούμενη κοινωνία να τίθεται σε εφαρμογή νέος Νόμος, όπου με αναδρομική ισχύ προς το δυσμενέστερο για τους πολίτες, να καταργεί παρεκκλίσεις και με πραξικοπηματικό τρόπο ουσιαστικά να υφαρπάζει τις μικρές ιδιωτικές περιουσίες.
Επιχειρείται δήμευση της ιδιωτικής γης πολλαπλάσια αυτής που έχει προκαλέσει στα νησιά η έως τώρα ανάρτηση των δασικών χαρτών με αμφισβήτηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των εκτάσεων των παρ. 5α & 5β του αρθρ.3 του Ν.998/1979 (χορτολιβαδικές εκτάσεις), οι οποίες δεν μπορούν να οικοδομηθούν ή να μεταβιβαστούν…
Η μείωση ή και η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να γίνει εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν οι τόσο σοβαρές συνέπειες που αυτή θα επιφέρει.
Με οργάνωση της εντός σχεδίου και εντός οικισμών δόμησης, με ολοκληρωμένα σχέδια χρήσεων γης, επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και οικισμών, Γ.Π.Σ. εκπόνηση Τ.Π.Σ. σε όλη την επικράτεια, ολοκλήρωση δασικών χαρτών κλπ.
Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων ζητάει την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 28 & 34 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ και τη διατήρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Για το ΣΥ.Μ.ΜΗ.Κ: Η Πρόεδρος, Άρια Χαραλαμπίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Ο Γραμματέας, Γιώργος Αρβανίτης, Πολιτικός Μηχανικός