Τ’ αβγά της θαλάσσιας χελώνας λιάζονται στην παραλία λουομένων του Αγίου Γεωργίου!

Τ’ αβγά της θαλάσσιας χελώνας λιάζονται στην παραλία λουομένων του Αγίου Γεωργίου Νάξου!

Η χελώνα έκανε το πέρασμά της από το νησί μας πριν από περίπου 3 μήνες. Έκοψε μια βόλτα στην παραλία ανοιχτά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και επέστρεψε. Επέστρεψε και γέννησε τ’ αβγά της πριν από μερικές ημέρες. Και τώρα τ’ αβγά λιάζονται στην παραλία λουομένων του Αγίου Γεωργίου.

Για την προστασία των αβγών της φιλικής στην Νάξο χελώνας ενδιαφέρθηκαν οι του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής. Η συμβολή του προέδρου του εν λόγω συλλόγου, Γιάννη Ορφανού, αξιοπρόσεκτη. Ας αναφερθεί και επισημανθεί αυτό.

Τώρα, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, ο χώρος στον οποίο επωάζονται κάτω από την φθινοπωρινή ζέστη των ημερών και την άμμο τ’ αβγά της χελώνας που ενδέχεται να επιστρέψει στο νησί μας μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, είναι προστατευμένος και … περιχαρακωμένος.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου λειτουργεί εδώ και 7 και πλέον έτη στο νησί της Νάξου, κυρίως ως σταθμός πρώτων βοηθειών για τα άγρια ζώα του νησιού. Ο εν λόγω σύλλογος συνεργάζεται με το Νοσοκομείο και Κέντρο Περιθάλψεως Άγριων Ζώων “Αλκυόνη” και με τον σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας). Οι δύο εν λόγω σύλλογοι  έχουν δημιουργήσει το Δίκτυο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στις Κυκλάδες.

Επί τη ευκαιρία, ας αναφερθούν και τα ακόλουθα:

-Ο Αρχέλων, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο». Και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι…

«Είναι το 2020 η χρονιά της Καρέτα; Οι φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα που καταγράφηκαν φέτος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα 75χλμ. των κύριων παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.500, αριθμό εντυπωσιακά μεγαλύτερο από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στις ίδιες παραλίες Ανάλογη αύξηση υπήρξε και σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια –και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού…

…Ο κορωνοϊός πάντως είχε ως αποτέλεσμα φέτος τη μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως αυτών από το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ωστόσο o ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέτα σε 75 χλμ. παραλιών ωοτοκίας. Σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους…

…Λιγότεροι από 100 ερευνητές/εθελοντές συμμετέχουν φέτος στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και η προσπάθεια των ολιγομελών ομάδων του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πεδίο συνεχίζεται. Πόσα άραγε χελωνάκια θα εκκολαφθούν φέτος; Αυτό θα διαπιστωθεί μετά την εκκόλαψη των φωλιών και τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τον αριθμό των νεοσσών που βγήκαν από τις φωλιές…

…Όμως, όπως είναι γνωστό, δεν φθάνουν στη θάλασσα όλα τα χελωνάκια που εκκολάπτονται. Αυτά που θα βγουν απ’ τις φωλιές πρέπει να κάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διάφορους θηρευτές αλλά και τη φωτορύπανση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας. Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα…

…Από τις αρχές Αυγούστου ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες των περιοχών ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι Δήμοι και τα κατά τόπους λιμεναρχεία για την κατάλληλη αντιμετώπιση συμβάντων αποπροσανατολισμού νεοσσών στις περιοχές τους. Προσοχή λοιπόν για ακόμη λίγες εβδομάδες!

φωτο: Naxos island wildlife protection

ΔΕΙΤΕ το VIDEO…

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο