Το μπαράζ λουκέτων της ΑΑΔΕ στα νησιά μας έφερε αντιδράσεις

Το μπαράζ λουκέτων της ΑΑΔΕ στα νησιά μας έφερε αντιδράσεις

Η «Επιχείρηση POS» στο Αιγαίο, που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την συγκεκριμένη κωδική ονομασία, έφερε στην επιφάνεια πολλές παραβάσεις από επιχειρήσεις σε νησιά των Κυκλάδων και μάλιστα η επιβολή των κυρώσεων ήταν άμεση στις περισσότερες των περιπτώσεων, με το “λουκέτο” να είναι μία από αυτές.

Το συγκεκριμένο “σαφάρι” των ελεγκτών της ΑΑΔΕ, αποτελεί μία συντονισμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σκοπό είχε να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ και τα οποία οδηγούν σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος και η Σίφνος. Σε πάρα πολλά καταστήματα, επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο και βαριά πρόστιμα για οικονομικές παραβάσεις.

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν

Στην Πάρο, 8 επιχειρήσεις εστίασης, με 1.184 παραβάσεις, συνολικής αξίας 340.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ψαροταβέρνας, η οποία, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 181 αποδείξεις, συνολικής αξίας 101.000 ευρώ.

Στη Σαντορίνη, 8 επιχειρήσεις εστίασης, με 7.574 παραβάσεις, συνολικής αξίας 260.000 ευρώ. Ξεχωρίζει η περίπτωση εστιατορίου-καφέ, που, μέσα σε τρεις μήνες, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.092 αποδείξεις, συνολικής αξίας 225.000 ευρώ.

Στη Μύκονο, 5 επιχειρήσεις, με 254 παραβάσεις, συνολικής αξίας 230.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, καφέ-μπαρ, μέσα σε έναν μήνα, δεν εξέδωσε αποδείξεις, συνολικής αξίας 105.055,13 ευρώ.

Στην Ιο, 8 επιχειρήσεις εστίασης, με 7.574 παραβάσεις, συνολικής αξίας 292.000 ευρώ. Ξεχωρίζει επιχείρηση, η οποία, από τις αρχές της χρονιάς έως και τον Δεκαπενταύγουστο, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.092 αποδείξεις, συνολικής αξίας 225.000 ευρώ.

Στην Άνδρο, 5 επιχειρήσεις εστίασης, με 1.199 παραβάσεις, συνολικής αξίας 145.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης, η οποία, από τις 19 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 19 αποδείξεις, συνολικής αξίας 18.000 ευρώ, και δεν εξέδωσε 198 αποδείξεις, συνολικής αξίας 14.000 ευρώ.

Μ. Κωβαίος: “Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της νομιμότητος”

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, σχετικά με τα “λουκέτα” και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις του νησιού, ο ίδιος, ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, λέγοντας, ότι, “παρόλο που δεν γνωρίζω ακριβώς τους ελέγχους οι οποίοι έγιναν και σε ποιες επιχειρήσεις, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της νομιμότητος. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει ελέγχους οικονομικού περιεχομένου στις επιχειρήσεις αλλά όπως είπα είμαστε υπέρ της εφαρμογής του νόμου.”

Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου: “Δεν είμαστε κλέφτες”

Την ίδια στιγμή και στην Σίφνο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έβαλαν λουκέτο σε τρεις επιχειρήσεις του νησιού. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων αντέδρασε άμεσα δείχνοντας ενοχλημένος από τις συγκεκριμένες δράσεις της ΑΑΔΕ και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει τη φράση, “Δεν είμαστε κλέφτες,  Δεν είμαστε απατεώνες,  Δεν είμαστε παράσιτα. Είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Πως μπορούν εύκολα να παρεκτραπούν τα πράγματα!!! Κανένας δεν είναι αντίθετος στους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής και το τονίζουμε διαρκώς σε όλες μας τις συνελεύσεις, αλλά αυτό που κληθήκαμε να διαχειριστούμε σήμερα ήταν εντελώς παράλογο και έφερε τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που σφραγίστηκαν σήμερα σε πολύ δύσκολη θέση. Το να μην κόψεις αποδείξεις, ναι είναι παράβαση και πρέπει να ελέγχεται, το να μην αποσταλεί το Ζ όμως είναι εντελώς παράλογο να επισύρει τέτοιο διασυρμό και τιμωρία σε μια επιχείρηση και να μην ελέγχεται πρώτα ο λόγος που έχει συμβεί αυτό. Όπως διαπιστώσαμε σήμερα, ο ελεγκτικός μηχανισμός έδρασε με αστραπιαία ταχύτητα και σφράγισε καταστήματα λόγο μη έγκαιρης αποστολής Ζ, δίχως όμως να μας δώσει τον εύλογο χρόνο αντίδρασης και δίχως να εξετάσει τους λόγους, που στην περίπτωση μας ήταν αρκετοί και τεχνικής φύσης, που συνέβηκε αυτό.

Όταν στο νησί μας το Internet σέρνεται, διακόπτεται, γίνονται αποσυνδέσεις τουλάχιστον για πάνω από μέρα σε διάφορες περιοχές ή κάποιες άλλες ακόμα δεν έχουν ούτε τηλέφωνο ούτε Internet, όταν η τεχνική υποστήριξη είναι προβληματική και αλλά τόσα πολλά προβλήματα βασικών υποδομών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας, πως είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη όλο αυτό το σκηνικό και να επιβάλλεται για μη αποστολή Ζ (το οποίο δεν αποτελεί μη απόδοση εσόδων αφού έτσι και αλλιώς θα περαστεί στο σύστημα) και επιβάλλεται τόσο σκληρή τιμωρία σε επιχειρήσεις μικρές που δύσκολα πλέον φοροδιαφεύγουν!!! Η εικόνα τα λέει όλα και είναι ντροπή να τσουβαλιάζονται έτσι όλοι και όλα μαζί. Δεν είμαστε κλέφτες. Δεν είμαστε απατεώνες. Δεν είμαστε παράσιτα Είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας που προσπαθεί να επιβιώσει και να μην ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής στους επενδυτές, που ούτε καν αγγίζει το σύστημα και τους έχουμε να αλωνίζουν στο Αιγαίο”.

Τι είναι οι διασταυρώσεις και πως λειτουργούν

Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν τα στοιχεία των διασταυρώσεων από τις πλατφόρμες E-SEND και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS. Μέσω αυτής της διαδικασίας, εντόπισαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, που οδήγησαν σε 48ωρα λουκέτα, σε υψηλά πρόστιμα και σε περαιτέρω ενδελεχή φορολογικό έλεγχο. Πρόκειται για 43 επιχειρήσεις, με 36.736 παραβάσεις, που απέκρυψαν τζίρο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Το myDATA αφορά όλα τα παραστατικά με αξία, Χονδρικής και Λιανικής, είτε εκδίδονται με χρήση φορολογικού μηχανισμού, είτε όχι. To E-SEND αφορά όλα ανεξαιρέτως τα παραστατικά Χονδρικής και Λιανικής, είτε με αξία, είτε χωρίς (πχ. Δελτία Αποστολής), που εκδίδονται με χρήση φορολογικού μηχανισμού.

Ρυθμίσεις για τη λειτουργία και διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Προβλέπεται η υποβολή δήλωσης συμμόρφωσης από την πλευρά των παρόχων, η οποία θα δημοσιοποιείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Η μη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται την παύση νόμιμης λειτουργίας των POS, καθώς και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Η υιοθέτηση των τεχνικών αυτών ρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Εντάσσονται δε στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο