Τουρισμός: Επιδόσεις «έκπληξη» τον Οκτώβριο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου
Δύσκολο το τελευταίο δίμηνο του έτους, αυξάνονται οι ακυρώσεις κρατήσεων. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για έσοδα 11 – 12 δισ. ευρώ.
Δικαιώνοντας όσους απέφευγαν να κάνουν εκτιμήσεις με νούμερα για τις επιδόσεις του τουρισμού φέτος, οι τελευταίες εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη με την επάνοδο των κατά τόπους lockdown, το «κλείδωμα» της μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα (Γερμανία), αλλά και η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας, αλλάζουν εκ νέου τα δεδομένα.
Ο στόχος των 12 δισ. ευρώ που είχε αρχίσει να φαίνεται ρεαλιστικός λόγω του εξαιρετικού τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου δεν θα επιτευχθεί, καθώς ουσιαστικά το τελευταίο δίμηνο του έτους (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) θα είναι ξανά προβληματικό, ακυρώνοντας το momentum που είχε διαμορφωθεί.
Πλέον, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν προσεγγίσουμε τα 10,5 δισ. ευρώ (ήτοι στο 57% των εσόδων της χρονιάς – ρεκόρ του 2019), καθώς ήδη οι ακυρώσεις λόγω των εξελίξεων είναι πολλές με την κατάσταση να επιδεινώνεται. Θεσμικός παράγοντας κορυφής στον τουριστικό – ξενοδοχειακό κλάδο, τόνισε χθες στο Business Daily πως «η εκτίμησή μου είναι ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν λίγο κάτω των 10 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να δικαιώνονται οι αισιόδοξες προβλέψεις για εισπράξεις 11 ή 12 δισ. ευρώ. Και τούτο διότι το τελευταίο δίμηνο του έτους τα δεδομένα έχουν αλλάξει ξανά, υπάρχουν ακυρώσεις και θα κινηθεί πολύ χειρότερα συγκριτικά με το τελευταίο δίμηνο του ‘19».
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 27/11 σηματοδοτώντας την έναρξη της έκθεσης XENIA 2021, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε πως «πάμε για έναν δύσκολο χειμώνα στον ελληνικό τουρισμό, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία που βρίσκεται πάλι σε έξαρση αλλάζοντας εκ νέου τα δεδομένα, κάτι που δείχνει ότι τα πάντα είναι πολύ ρευστά και απαγορεύουν ασφαλείς εκτιμήσεις για νούμερα. Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει λόγο για 500 χιλ. νεκρούς από Covid-19 παγκόσμια έως το Μάρτιο, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη βιομηχανία τουρισμού».
Με την Ευρώπη λοιπόν να βρίσκεται σε τροχιά (νέων) περιορισμών και τη χώρα μας σε δυσχερή θέση, εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, περιοριστικών μέτρων είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα είναι προβληματικό.
Με βάση πάντως τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο είχαμε κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες ανήλθαν στα 2,175 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 867 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ουσιαστικά υπήρξε ανάκτηση τον Σεπτέμβριο του 75% των εσόδων του 2019, όταν τα τουριστικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 2,886 δισ. ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 9μηνο του 2021 καταγράφηκαν έσοδα 8,757 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 55% των εσόδων του 2019, ενώ το 2020 τα έσοδα το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 3,66 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο των προέδρων της ΠΟΞ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος «η φετινή τουριστική χρονιά κλείνει θετικά, πολύ καλύτερα του αναμενόμενου». Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι «οι χειμερινοί μήνες, με την πανδημία και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, θα είναι δύσκολοι». Γι’ αυτό και πρέπει «ν’ αρχίσουμε δουλειά για την επόμενη μέρα, βάζοντας στο επίκεντρο τις υποδομές, το ποιοτικό προϊόν και τις εμπειρίες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το πλάνο για τα έσοδα του 2022 και οι προκλήσεις
Όλο το βάρος πλέον πέφτει στο 2022, καθώς ό,τι και να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση, θετικά ή αρνητικά. Αντιθέτως, οι προσδοκίες και όλα τα συμφραζόμενα για το 2022 δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία, καθώς διεθνώς ο τουρισμός φαίνεται πως θα επιστρέψει πλησίον των επιπέδων του 2019.
Για την Ελλάδα, ο πήχης για το 2022 στα τουριστικά έσοδα έχει ανέβει στα 15-16 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου στο 80% του 2019 που οι εισπράξεις είχαν φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 18,2 δισ. ευρώ. Αυτή είναι και η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου με βάση τα αναγραφόμενα στον προϋπολογισμό του νέου έτους. Όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος της φετινής χρονιάς μέσα από τις προκρατήσεις θα υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που θα παραπέμπει σε μια ασφαλή πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά.
Πάντως, σχολιάζοντας τις προσδοκίες για τη νέα σεζόν, ο Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει πως «όντως το ’22 έχει δυνατή τάση έως τώρα, υπάρχει momentum, όμως όλα είναι στον αέρα, μπορεί να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, εφόσον η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Επίσης, οι προκρατήσεις που υπάρχουν, όσο πολλές και να είναι, δε λύνουν το πρόβλημα του cash flow των ξενοδοχείων, καθώς δεν υπάρχουν προπληρωμές».
Η επιμήκυνση της σεζόν
Πάντως, ασχέτως με τη νέα έξαρση του Covid-19 και την απότομη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνει ότι έγιναν ισχυρά βήματα για το «άπλωμα» της σεζόν, καθώς προορισμοί με κατ’ εξοχήν καλό και ζεστό κλίμα, όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ήδη κατέγραψαν μια αρκούντως σημαντική επιμήκυνση της σεζόν εισφέροντας στην τόνωση των εσόδων.
Ειδικότερα, οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, μιας περιφέρειας που κινήθηκε με πολύ υψηλές πληρότητες Ιούλιο – Αύγουστο και συνέχισε να υποδέχεται τουρίστες σε μικρότερο βέβαια βαθμό, μέχρι και τον Νοέμβριο, κατέγραψαν επιδόσεις «έκπληξη» τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας μάλιστα σε αριθμό επισκεπτών ακόμη και τη χρονιά ορόσημο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό «τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο». Τα πέντε αεροδρόμια της περιοχής, από τον Μάιο όπου και εκκίνησε η χρονιά έως και τα μέσα Νοεμβρίου όπου και πραγματοποιήθηκε η τελευταία διεθνής απευθείας πτήση στη Ρόδο, υποδέχτηκαν σχεδόν 3 εκατ. τουρίστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μέχρι τον Οκτώβριο το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη του 50% του 2019, παρά τη μηδενική σχεδόν κίνηση των πρώτων μηνών του έτους. Για την ακρίβεια. στο δεκάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 16.344.235 επιβάτες, 94,7% περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε και είχαν διακινηθεί 8.394.999 άτομα.
Το 5ο International Hospitality Forum
Η χαρτογράφηση της νέας τουριστικής πραγματικότητας στην μεταπανδημική περίοδο και οι λύσεις για την επιτυχημένη προσαρμογή των ελληνικών ξενοδοχείων σε αυτή, θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 27/11.
Το κορυφαίο φόρουμ για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα, που διεξάγεται και φέτος σε συνεργασία με την Phocuswright -μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών Consulting παγκοσμίως με εξειδίκευση στον Τουρισμό- θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Metropolitan Expo, και θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της έκθεσης XENIA 2021.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ κορυφαίοι εκπρόσωποι διεθνών ξενοδοχειακών brands θα δώσουν το στίγμα της εποχής, ενώ προσωπικότητες που κυριαρχούν στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, θα αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας φιλοξενίας στην μετά-covid περίοδο.
Το 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας με τίτλο: ”Hospitality in the post-covid era – Η Φιλοξενία στη μετά-covid εποχή” θα έχει υβριδικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες, ενώ θα ακολουθήσει ξεχωριστή συζήτηση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον πρόεδρο και CEO της Accor, Sébastien Bazin. Ειδικότερα οι ενότητες είναι οι εξής:
Ξενοδοχειακή ανάκαμψη: φέρνοντας την επανάσταση στο μάρκετινγκ, στην διανομή & λειτουργία
Επανεφεύρεση ξενοδοχείων: η βιωσιμότητα ως η ύψιστη προτεραιότητα.
Πηγή businessdaily.gr