Νάξος, το πιο χειμωνιάτικο κυκλαδονήσι και πως θα αξιοποιηθεί…
Όπως είναι φυσικό, τα ελληνικά νησιά είναι συνδεδεμένα κυρίως με το Καλοκαίρι και δευτερευόντως με την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Διότι ελληνικό νησί σημαίνει Καλοκαίρι, ήλιος και θάλασσα. Έτσι ένα άρθρο με τίτλο «Τα νησιά του χειμώνα» φαντάζει καταρχήν παράδοξο. Κι όμως, υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά, τα οποία αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί και το χειμώνα. Κάποια μάλιστα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμη και σε χειμερινά θέρετρα, καθώς δεν τους λείπουν ούτε τα ψηλά βουνά ούτε και τα χιόνια.
Θα επιχειρήσω να καταγράψω αυτά τα νησιά, χρησιμοποιώντας τρία κριτήρια:
α) Την ύπαρξη ψηλών βουνών και εν γένει ορεινών τοπίων.
β) Την ύπαρξη πόλεων ή ορεινών και ημιορεινών χωριών με τουριστικό ενδιαφέρον.
γ) Την ύπαρξη αξιοθέατων που μπορείς να τα απολαύσεις εξίσου και το χειμώνα.
Ξεκινώντας λοιπόν από τα Επτάνησα, το πρώτο «νησί του χειμώνα» είναι αναμφισβήτητα η Κέρκυρα. Ένα νησί τεσσάρων εποχών. Με μια πανέμορφη βενετσιάνικη πόλη που παραμένει το ίδιο εντυπωσιακή χειμώνα και καλοκαίρι. Με πολλά παραδοσιακά χωριά, τα οποία μπορούν να κρατήσουν τον τουρίστα «απασχολημένο» ακόμα και ολόκληρο το χειμώνα. Και με το όρος Παντοκράτορα στα 906 μέτρα, να προσφέρει και αυθεντική χειμερινή εμπειρία.
Ακολουθεί η Λευκάδα, το αγαπημένο μου νησί στα Επτάνησα, με τις εντυπωσιακές παραλίες και τα εξωτικά γαλάζια νερά. Πέρα από αυτά όμως, το νησί προσφέρει και ένα καθαρά ορεινό τοπίο με μέγιστο υψόμετρο τα 1.184 μέτρα, καθώς και αρκετά ημιορεινά ή ορεινά χωριά με τουριστικό ενδιαφέρον και παραδοσιακές ταβέρνες κάτω από αιωνόβια πλατάνια. Τελευταία επιλογή στα Επτάνησα είναι βεβαίως η Κεφαλονιά, με την ενδιαφέρουσα πρωτεύουσά της, τα πολλά παραδοσιακά χωριά της και φυσικά, το όρος Αίνος, ύψους 1.628 μέτρων, με τον εθνικό δρυμό της περίφημης μαύρης ελάτης και το καθαρά ορεινό και ενίοτε χιονισμένο τοπίο.
Αλλάζοντας πέλαγος, ερχόμαστε καταρχήν στις Κυκλάδες. Τα περισσότερα κυκλαδονήσια δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των «νησιών του χειμώνα», χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον κάθε εποχή του χρόνου. Θα ξεχωρίσω ορισμένα νησιά, σύμφωνα με τα κριτήρια που προανέφερα.
Καταρχήν τη Σύρο, καθώς η πρωτεύουσά της, η Ερμούπολη αλλά και η Άνω Σύρος, συνθέτουν μια πανέμορφη πόλη, που μπορείς να επισκεφτείς όλο το χρόνο.
Ακολουθεί η Σαντορίνη, η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο μοναδικής ομορφιάς, το οποίο μπορείς να απολαύσεις χειμώνα καλοκαίρι. Μάλιστα, το χειμώνα, όπως και στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του φθινοπώρου, έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις και να φωτογραφίσεις το μοναδικό φυσικό και οικιστικό τοπίο του νησιού χωρίς τις ορδές των χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τη Σαντορίνη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος, η Νάξος, το πιο «χειμωνιάτικο» κυκλαδονήσι, με την πανέμορφη και το χειμώνα χώρα της, τα πολλά παραδοσιακά ημιορεινά χωριά της (Απείρανθος, Φιλώτι, Κόρωνος κ.ά.) και το όρος Ζας, με ύψος 1.002 μέτρα, το οποίο προσφέρει και ένα καθαρά ορεινό τοπίο, με πλούσια βλάστηση, ρεματιές και τρεχούμενα νερά.
Φεύγοντας από τις Κυκλάδες με προορισμό τα Δωδεκάνησα και ξεκινώντας από το νότο, το πρώτο νησί είναι η δυσπρόσιτη Κάρπαθος, με το εντυπωσιακό παραδοσιακό χωριό της Ολύμπου και το έντονο ορεινό ανάγλυφο, με ψηλότερη κορυφή στα 1.215 μέτρα. Θα συναντήσετε βραχώδη βουνά, αλλά και δασώδεις περιοχές, καθώς και αρκετά παραδοσιακά ημιορεινά χωριά με πολύχρωμα σπίτια, όπως οι Μενετές, το Απέρι, η Βωλάδα, το Όθος, τα Σπόα κ.ά. Κορυφαίο βεβαίως «νησί του χειμώνα» στα Δωδεκάνησα είναι αναμφισβήτητα η Ρόδος. Εύκολη πρόσβαση, πανέμορφη πόλη όλο το χρόνο, εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο μπορείς να απολαύσεις ευκολότερα το χειμώνα, χωρίς τα πλήθη των τουριστών, καταπράσινα δασώδη τοπία, τη φημισμένη κοιλάδα των πεταλούδων με την υπέροχη φυσική ομορφιά, ορεινό τοπίο με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 1.215 μέτρα και πολλά παραδοσιακά και μη χωριά, τα οποία για να καταφέρετε να τα επισκεφτείτε όλα θα χρειαστείτε ολόκληρο το χειμώνα. Τέλος, παραβιάζοντας ελαφρώς τα κριτήρια που έθεσα στην αρχή του άρθρου, θα αναφέρω και το νησί της Σύμης, καθώς η γραφικότερη χώρα των Δωδεκανήσων δημιουργεί έναν πραγματικό πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος είναι εξίσου υπέροχος τόσο το καλοκαίρι όσο και σε μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα. Άλλωστε οι περισσότερες από τις υπέροχες φωτογραφίες των νησιών μας, που προβάλλονται σε όλα τα τουριστικά έντυπα και περιοδικά, είναι τραβηγμένες το χειμώνα.
Ανεβαίνοντας βορειότερα, η πρώτη στάση είναι η Σάμος, το νησί όπου μεγάλωσα. Η Σάμος λοιπόν διαθέτει δύο πολύ όμορφες πόλεις, το Βαθύ και το Καρλόβασι, δύο γραφικά παραθαλάσσια χωριά, το Πυθαγόρειο και το Κοκκάρι και πολλά ακόμη πανέμορφα ορεινά και ημιορεινά χωριά, τα οποία ακόμη και εγώ δεν έχω καταφέρει να τα επισκεφτώ όλα. Διαθέτει επίσης δύο ψηλά βουνά, τον Κέρκη με ύψος 1.437 μέτρα και τον Καρβούνη με ύψος 1.153 μέτρα. Τα δύο αυτά βουνά συνθέτουν ένα καθαρά ορεινό τοπίο, με πλούσια βλάστηση, πανέμορφα δάση, ρεματιές, φαράγγια και τρεχούμενα νερά, καθώς και πολλά παραδοσιακά ορεινά χωριά, όπως προαναφέρθηκε. Αν σε αυτά προσθέσετε και το ξακουστό γλυκό σαμιώτικο κρασί, τότε έχετε το απόλυτο χειμερινό σκηνικό που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε.
Για την Κρήτη και την Εύβοια δεν θα κάνω κάποια ιδιαίτερη αναφορά, καθώς είναι προφανές ότι τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας προσφέρονται για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Η Κρήτη με τις τρεις οροσειρές άνω των 2.000 μέτρων (με τον Ψηλορείτη στα 2.456 μέτρα) και η Εύβοια με το όρος Δίρφυς στα 1.743 μέτρα, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς και τους χειμερινούς μήνες.
Θα κάνω όμως ιδιαίτερη αναφορά σε δύο νησιά της Βόρειας Ελλάδας, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο.
Τα δύο αυτά νησιά συνιστούν ιδανικούς προορισμούς και για χειμερινές διακοπές, ειδικά για όποιον αναζητά έναν εναλλακτικό προορισμό, μακριά από την πολυκοσμία. Θα ξεκινήσω από τη Σαμοθράκη, το «μυστικό» χειμερινό μου προορισμό. Η Σαμοθράκη λοιπόν, τυπικά είναι νησί. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα βουνό μέσα στη θάλασσα. Το όρος Σάος έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα και δημιουργεί ένα καθαρά ορεινό τοπίο, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους διάσημους ορεινούς προορισμούς της χώρας. Εντυπωσιακά βουνά, φαράγγια, δάση, ρεματιές, καταρράκτες, βάθρες και αγριοκάτσικα συνθέτουν το ιδανικό χειμερινό σκηνικό. Και φυσικά, από ένα τέτοιο ορεινό τοπίο δεν λείπει ούτε το χιόνι, το οποίο είναι ιδιαίτερα συχνό κατά τους χειμερινούς μήνες. Όλο αυτό το πανέμορφο φυσικό τοπίο, το συμπληρώνει η γραφική χώρα της Σαμοθράκης, με τα παραδοσιακά και συχνά χιονισμένα σπίτια της. Και βεβαίως δεν λείπει και το καλό φαγητό, με σπεσιαλιτέ το κατσικάκι. Ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός για λίγους και τυχερούς.
Όσο λοιπόν και αν ακούγεται παράδοξο, πολλά ελληνικά νησιά προσφέρονται για διακοπές ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Συνιστούν ιδανικούς προορισμούς ακόμα και για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο των «νησιών του χειμώνα». Ελπίζω κάποια στιγμή, η εγχώρια τουριστική βιομηχανία να αφυπνιστεί και να καταφέρει να αναδείξει τα νησιά μας και ως χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, που προσφέρουν πραγματικά αυθεντική εμπειρία την οποία δεν μπορείς να βιώσεις το καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε εμείς οι λίγοι και τυχεροί, παρέα με τους ντόπιους, με καλό φαγητό, παραδοσιακό κρασί ή ούζο και νησιώτικα γλέντια μέχρι πρωίας.
(*) Ο κ. Ιωάννης Γκιτσάκης (twitter @gitsakis) είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στις Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ, Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου και Σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων και επενδύσεων
Αρθρο του στο: money-tourism.gr