Τρύγος στη Νάξο: Καλή ποιότητα βγάζουν τα αμπελοτόπια.
Σε εξέλιξη είναι ο τρύγος στη Νάξο, το νησί με τα περισσότερα αμπέλια και την μεγαλύτερη παραγωγή στις Κυκλάδες, σχεδόν διπλάσια από αυτή της Σαντορίνης και με τρία μεγάλα και σημαντικά αμπελοτόπια…
Ζητήσαμε από τον Γιώργο Μακρυδημήτρη, χημικό, οινολόγο, αμπελουργό και φυσικά υπεύθυνο του χημικού εργαστηρίου Matter. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι είναι και καθηγητής στο τμήμα Οινολογίας-Αμπελουργίας στο ΔΙΕΚ Νάξου, να μας μιλήσει για τον φετινό τρύγο στη Νάξο… Ποιος άλλωστε θα ήταν πιο κατάλαληλος να μιλήσει;
«Φέτος ο τρύγος είχε κάποιες ιδιαιτερότητες στη Νάξο.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το νησί χωρίζεται σε τρία αμπελοτόπια. Το βορειοδυτικό, που τρυγάει πρώτο, το νοτιοδυτικό που έχει ένα υψόμετρο 150 με 200 μέτρα και το τρίτο αμπελοτόπι είναι και το μεγαλύτερο, είναι το ορεινό, πάνω από 450 μέτρα που τρυγάει τελευταίο…
Το πρώτο αμπελοτόπι, το βορειοδυτικό μας έβγαλε ένα πολύ ωραίο τρύγο, λίγο πιο πρώιμο και με απουσία ασθενειών. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις η ποσότητα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Δηλαδή δεν είχαμε καλή καρπόδεση και έτσι τα αμπέλια μας δεν μπόρεσαν να βγάλουν αυτό που έπρεπε να βγάλουν. Σε κάθε περίπτωση, είχαμε πολύ καλύτερο τρύγο σε σχέση με πέρσι. Και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Αυτές τις μέρες εξελίσσεται ο τρύγος στο δεύτερο αμπελοτόποι που είναι το νοτιοδυτικό που πιάνει την περιοχή από Εγγαρές μέχρι Καστράκι και Πυργάκι. Σε αυτή την περιοχή τα πράγματα είναι καλύτερα
-Στα ορεινά, η ποιότητα πως είναι;
-Ακόμη δεν έχουμε την έχουμε δει γιατί , στα ορεινά ο τρύγος γίνεται αργότερα. Πάντως τα πρώτα δείγματα είναι πολύ καλά.
-Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν ώστε να έχουμε αυτή την καλή ποιότητα;
-Είχαμε καλό χειμώνα, καλές βροχοπτώσεις, καλή αυξομείωση θερμοκρασίας του ημερήσιου εύρους και μας έδωσε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ειδικά την περίοδο της καρπόδεσης. Αυτό βοήθησε πολύ τους καλλιεργητές. Επίσης είχαμε πολύ καλούς ανέμους και δεν χρειάστηκε να κάνουμε επεμβάσεις θεραπευτικές ειδικά για το ωίδιο το οποίο εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό. Άρα οι κλιματολογικές συνθήκες βοήθησαν αρκετά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Βέβαια οι λιπάνσεις είναι ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο δεν το παρακολουθούν ιδιαίτερα οι παραγωγοί της χωρικής οινοποίησης. Εκεί μένουμε λίγο πίσω, αλλά αφορούν μικρά αμπελοτόπια και μικρές παραγωγές, οπότε δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα γι αυτό.
-Το μέλλον της αμπελουργίας στη Νάξο ποιο είναι;
-Η Νάξος σαν νησί με μεγάλη έκταση, έχει μεγάλη δυναμική στην αμπελουργία. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί χωρικοί οινοποιητές. Καταγράψαμε περίπου 3000 ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με το κρασί. Οι ποσότητες είναι αρκετά σημαντικές. Απλά να σας αναφέρω ότι η ποσότητα της παραγωγής της Νάξου είναι σχεδόν διπλάσια από την παραγωγή της Σαντορίνης, νησί στο οποίο υπάρχουν 23 οινοποιεία και είναι και το πιο προβεβλημένο οινικά νησί, σε σχέση με τη Νάξο η οποία δεν είναι τόσο προβεβλημένη… Αλλά η παραγωγή, η υποδομή που έχει για να αναπτυχθεί είναι πολύ καλή. Μας λείπει η τεχνογνωσία, μας λείπουν οι υποδομές οινικού περιεχομένου, όπως οινοποιεία κλπ αλλά έχουμε πολύ καλές προοπτικές. Επίσης, στο νησί βασιζόμαστε στις πολύ καλές γηγενείς ποικιλίες που έχουν αναδειχθεί όπως το ποταμίσι, το αθύρι, το αϊδάνι, το μαυροτράγανο που είναι εξαιρετικές ποικιλίες, απόλυτα προσαρμοσμένες στο τόπο και γι΄ αυτό έχουν πολύ καλή απόδοση.