Χώρα Νάξου: Επιτέλους! Η πλήρης αποκατάσταση του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία ξεκινά... - Ως προς την ολοκλήρωση του ενδεικνυόμενου έργου, συναινεί και το ΚΑΣ...

Χώρα Νάξου: Επιτέλους! Η πλήρης αποκατάσταση του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία ξεκινά… – Ως προς την ολοκλήρωση του ενδεικνυόμενου έργου, συναινεί και το ΚΑΣ…

Από το 2012 η Ι.Μ.Παροναξίας ξεκίνησε τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της καλής εικόνας, εσωτερικά και εξωτερικά, του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία. Έκτοτε όμως το περί ου ο λόγος έργο δεν προχώρησε. Και τούτο διότι ήρθε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να “παγώσει” και την πλέον “ανεπαίσθητη” επισκευαστική παρέμβαση στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ναού, για λόγους ευνόητους προφανώς… (αλλοίωση των χαρακτηριστικών του ιερού οικοδομήματος κ.λπ.).

Ήταν τότε που η αρμόδια καθ’ ύλην υπηρεσία πρότεινε οι ενδεινυόμενες επισκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν εξωτερικά και στην πίσω πλευρά του ναού, η οποία ως γνωστόν είναι όμορος ιδιόκτητων κατοικιών. Ήταν τότε, που ο πατήρ Απόστολος Βελώνης που (με την σύμφωνη γώμη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλίνικου) προσπάθησε να πείσει τους καθ’ ύλην αρμοδίους ότι το έργο του θα γινόταν ευκολότερο, «εάν (όπως υποστήριξε) τα συνεργεία έπιαναν να “διορθώσουν” την εξωτερική “εικόνα” του ναού, ξεκινώντας από την μπροστινή πλευρά». Και σε έναν βαθμό (θα μπορούσαμε να πούμε ότι) τους έπεισε. Όμως οι εργασίες αποκαταστάσεως του ναού ουδέποτε ξεκίνησαν…

Προφήτης Ηλίας στην Παλιά Χώρα της Νάξου: Πολυετές «πάγωμα» των εργασιών αποκαταστάσεως, εξ αιτίας της ΑρχαιολογίαςΠαρά το γεγονός αυτό, η Ι.Μ. Παροναξίας δεν έμεινε άπραγη. Συγκεκριμένα, επεδίωξε – στο πλαίσιο σύννομων πρωτοβουλιών που, χωρίς χρονοτριβές, ανάλαβε αμέσως μετά το “πάγωμα” των εργασιών”- το σχεδιασθέν έργο να μη μείνει στα χαρτιά. Και τα κατάφερε! Έτσι, περί τα τέλη του 2020, έφτασε στα γραφεία της Ι.Μ. Παροναξίας (που, ειρήσθω εν παρόδω, επί σειρά πολλών ετών πρωτοστατεί στην αποκατάσταση των εντός και εκτός της πόλεως Νάξου “γερασμένων” εκκλησιών και παρεκκλησίων), έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να γίνει εκ νέου εκτίμηση (αυτοψία) στον υπό αποκατάσταση χώρο από την αρμόδια καθ’ ύλην Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι ενδεικνυόμενες εργασίες επισκευής/ανακαινίσεως του ιστορικού ναού.

Η αντίστροφη μέτρηση ως προς το μεγάλο ζητούμενο, είχε ήδη αρχίσει…

Η αυτοψία ολοκληρώθηκε προ εβδομάδων, και καθώς δεν συνέτρεξαν λόγοι για εκ νέου “πάγωμα” των εργασιών, εγκρίθηκαν οι απαιατούμενες/ενδεικνυόμενες επισκευαστικές παρεμβάσεις τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά τού εγγύς του κεντρικού παραλιακού δρόμου της Χώρας, ιερού ναού.

Αίσια έκβαση…

Αίσια έκβαση είχαν οι προσπάθειες της Ι.Μ.Παροναξίας και αυτού του ιδίου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Κατόπιν τούτου, η υλοποίηση του περί ου ο λόγος αυτοχρηματοδοτούμενου έργου αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επομένων εβδομάδων. Ευκαιρίας δοθείσης να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες – ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου (με πρωτοστάτη τον πατέρα Απόστολο Βελώνη, εφημέριο του Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής), θα καλύψει την συνολική δαπάνη για την πλήρη αποκατάσταση του (εικονιζόμενου) ναού του Προφήτη Ηλία.

Ιστορική αναφορά…

Σύμφωνα με την σχετική βιβλιογραφία (σ.σ.: Γεώργιος Μ. Μελισσηνός «Η ΝΑΞΟΣ», έκδοση Γ 1968), “Ο ναός του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στη Παλιά Χώρα, πίσω από το ζαχαροπλαστείο του Μαθιάσου. Ήταν η δεύτερη σε ενορίτες εκκλησία. Πιστεύεται πως την έκτισε για τοΠροφήτης Ηλίας στην Παλιά Χώρα της Νάξου: Πολυετές «πάγωμα» των εργασιών αποκαταστάσεως, εξ αιτίας της Αρχαιολογίαςυς Ορθόδοξους η μεγάλη δούκισσα Φραγκίσκη, μαζί με μια άλλη εκκλησία, της Αγίας Αικατερίνης, για τους καθολικούς, που δε σώζεται σήμερα. Η εικόνα του Αγίου είναι έργο του ζωγράφου Αγγέλου του Κρητός, ο οποίος θεωρείται από τους διδασκάλους του μεγάλου ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Μέσα στην ίδια εκκλησία υπήρχε και η εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας έργο του ίδιου ζωγράφου.

Στο πλακόστρωτο δάπεδο του ναού υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις των αγίων. Παραπλεύρως, βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος.”

– ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο