ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ – ΙΝΔΑΛΜΑ! – Β. Τσούμπας (βετεράνος αλεξιπτωτιστής-2η Μοίρα): «Εσείς εκεί στην Νάξο, πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που έχετε έναν τεράστιο αξιωματικό, τον στρατηγό Χρήστο Μανωλά, που, προ ετών, τον “έστειλαν” σπίτι του, γιατί δεν ήταν “γεσ-μεν”»
Τι δηλώνει στον «Κ», ο πολύπειρος δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός και βετεράνος αλεξιπτωτιστής (2η Μοίρα Αλεξιπωτιστών), Βασίλης Τσούμπας, για τον εκ Νάξου ορμώμενο στρατηγό, Χρήστο Μανωλά (που αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 2015, με τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ και το βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία).
Ο πολύπειρος δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός, Βασίλης Τσούμπας – που υπηρέτησε στην 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1979 -, σε μια από τις τελευταίες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα μαζί του, εκτός του ότι μου θύμισε γεγονότα που κατά το μακρινό παρελθόν από κοινού βιώσαμε στον ίδιο χώρο εργασίας, σε χρόνο ανύποπτο και σε μια αποστροφή του λόγου του, παρατήρησε:
«Γιάννη, εσείς εκεί στην Νάξο, πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που έχετε έναν τεράστιο αξιωματικό, τον στρατηγό Χρήστο Μανωλά, που, προ ετών, τον “έστειλαν” σπίτι του, γιατί δεν ήταν “γεσ-μεν”».
Ομολογώ ότι με ξάφνιασε. «Δηλαδή, τι θέλεις να πεις, Βασίλη;», ρώτησα. Η απάντησή του ήρθε χωρίς χρονοτριβές. Λες και κρεμόταν απ’ τα χείλη του:
«Ο ανυπέρβλητος στρατηγός Μανωλάς, επί των ημερών του στο στράτευμα, δίδαξε με το ήθος και την ανθρωπιά του τους καταδρομείς και εξακολουθεί ακόμη και τώρα να διδάσκει όλους τους νεότερους. Γιατί το ήθος και η ανθρωπιά είναι δυο πολύ μεγάλα προτερήματα που είναι συνυφασμένα με την προσωπικότητα ενός τεράστιου ανώτατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού. Προτερήματα που ο χρόνος δεν τα σβήνει. Τέτοιος ήταν για όλους μας, ο συμπατριώτης σας στρατηγός, ο ηγέτης Χρήστος Μανωλάς. Γι’ αυτό και είμαστε όλοι εμείς οι καταδρομείς, παλαιοί και νέοι, περήφανοι γι’ αυτόν και ευγνώμονες. Γράψε, ως φόρο τιμής σε αυτόν τον τεράστιο ανώτατο αξιωματικό και άνθρωπο, αυτά ακριβώς που θα σου πω. Τα έγραψα και δημόσια όλα αυτά, προ ετών:
Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, αποχωρώντας από το στράτευμα, δήλωσε: “Ευχαριστώ τον Ελληνικό Λαό, με τα έξοδα του οποίου σπούδασα, τοποθετήθηκα σε υψηλές θέσεις, απέκτησα εμπειρίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνω καθαρές απόψεις, για την λήψη αποφάσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου.”
“Και ο Βασίλης Τσούμπας, πρόσθεσε:
“Κατάλαβες, τώρα για τί αξιωματικό και άνθρωπο, μιλάμε;;;!!! Τεράστιο μέγεθος! Ευχαριστεί τον Ελληνικό Λαό. Αυτή είναι η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά του Ανδρός! Από τούς κορυφαίους στρατηγούς και κυρίως Άνθρωπος! Δείγμα Ανδρός, ο Χρήστος Μανωλάς!”
«Τον “έστειλαν” σπίτι του, γιατί δεν ήταν, “γεσ-μεν”…»
«Σκάλισα» τις αναρτήσεις του αδελφικού φίλου και συναδέλφου, Βασίλη Τσούμπα, στο internet, και βρήκα την… άκρη.
Να, τι έγραψε για τον γεννηθέντα στην Αθήνα, εκ Κορώνου Νάξου ορμώμενο, απόστρατο ανώτατο αξιωματικό, Χρήστο Μανωλά:
«Τον “έστειλαν” σπίτι του, γιατί δεν ήταν “”γεσ-μεν”…
Στρατηγέ, έκανες όμως και λάθη… Πολλά λάθη…
Όπως για παράδειγμα, γιατί να μιλάς έξι ( 6), ξένες γλώσσες;;;;…
Γιατί τελείωσες ΟΛΑ τα σχολεία Ειδικών Δυνάμεων;;;…
Γιατί από την αρχή της σταδιοδρομίας σου, ήσουν στις πλέον επίλεκτες μονάδες;;;…
Γιατί διοίκησες τις πιο μάχιμες Ελληνικές μονάδες και επίλεκτα τμήματα άλλων χωρών;;;…
Γιατί Στρατηγέ Μανωλά, έστειλες τους γόνους στην παραμεθόριο;;;…
Γιατί ΕΣΥ τους έστειλες, κι όχι οι δήθεν στοχοποιημένοι πολιτικάντηδες…
Στρατηγέ – Καταδρομέα – Αλεξιπτωτιστή – Βατραχάνθρωπε εν ενεργεία ώς την τελευταία στιγμή, Χρήστο Μανωλά, έκανες και άλλα πολλά…
Ήσουν για κάποιους «κόκκινο πανί»…
Για τους παλαιούς και νέους “Πρασινοσκούφηδες”, θα είσαι Ένας από Εμάς…»
Το βιογραφικό του Χρήστου Μανωλά
Ο στρατηγός Χρήστος Μανωλάς, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (24 Φεβρουαρίου 2014 – 25 Φεβρουαρίου 2015) με καταγωγή από την Κόρωνο Νάξου, γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1959 στην Αθήνα.
Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος, 2 κόρες
Εκπαίδευση
-Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1980 (Ανθυπολοχαγός Πεζικού).
-Παρακολούθησε το Σχολείο Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού.
-Παρακολούθησε το σύνολο των προβλεπομένων Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων και διορίστηκε ως εκπαιδευτής στο ILRRPS (κατάρτιση SOF) στη Γερμανία.
-Διοικητής Σχολείων/Εκπαιδευτής στο κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου.
-Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.
-Αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης.
-Εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας.
Σταδιοδρομία
19 Φεβρουαρίου 2014- Τοποθετείται Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, απ’ όπου αποστρατεύεται τον Μάρτιο του 2015, με τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ και το βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία.
9 Μαρτίου 2013- Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
2012-2013: Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2011-2012: Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ.
2010-2011: Διοικητής της ΣΜΥ.
2009-2010: Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ.
2008-2009: Διευθυντής Διεύθυνσης Εθνικών και Διεθνή Σχεδίων ΓΕΕΘΑ.
2005-2008: Διευθυντής 9ου ΕΓ (ACOS J9) στο SHAPE.
2004-2005: Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών.
2000-2003: Διευθυντής J3JOPS.
Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων J3.
Διοικητής της Διοίκησης του Ελληνικού Τάγματος στην ISAF (Αφγανιστάν).
1999-2000: Διοικητής στο 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών.
1996-1998: Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
1995-1996: Διοικητής στο ΚΕΑΠ.
1993-1995: Διοικητής στο 5ο ΕΤΕΘ.
1991-1993: Διοικητής στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.
Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Σερβοκροατικά, Βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, Ιταλικά και Ισπανικά.
Διαμνημονεύσεις- Μετάλλια
Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από τον βαθμό του και το Μετάλλιο του ΝΑΤΟ και του Βελγίου, αφού διοίκησε βελγικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις (IFOR).
“Μη μασάτε, εμείς είμαστε πάντα εδώ!”
Στην ανάρτηση του Χρ. Μανωλά στον ιστότοπο iThesis (veteranos.gr) της 02.08.2016, διαβάζουμε: “ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ: «ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ!»
Σε μια κατάθεση ψυχής όπου ο Στρατηγός δεν μάσησε τα λόγια του και τα είπε όλα όπως πρέπει και δεν κρύφτηκε πίσω από διφορούμενες Απόψεις!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στρατηγέ, πώς κρίνετε πρώτα από όλα την ανάμειξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πραξικόπημα και γιατί τώρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ολόκληρη η περιοχή της Ν.Α Μεσογείου ευρίσκεται υπό διαμόρφωση, υπό νέο σχεδιασμό από τον οποίο θα προκύψουν πιθανώς νέες κρατικές οντότητες. Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην περιοχή, ισχυρή αλλά έκανε υπό τον σημερινό Πρόεδρο μεγαλύτερη εξαγωγή ισχύος από ό,τι της αναλογούσε.
Παράλληλα, ο Πρόεδρός της έχει ενοχλήσει με την προσωπική αλλά και την θεσμική του συμπεριφορά τους ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, ενώ και στο εσωτερικό της χώρας του δεν πολιτεύτηκε με σύνεση με αποτέλεσμα να θίγει τόσο το Κεμαλικό κατεστημένο και τους εκφραστές του με αιχμή τις ΕΔ αλλά και τους οπαδούς του Γκιουλέν στο Δικαστικό Σώμα, την ΜΙΤ και την Αστυνομία.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Συρία τρέχουν και η δημιουργία Ομόσπονδου Κουρδικού Κράτους, εντός της επικράτειας της Συρίας βραχυπρόθεσμα φαίνεται ότι είναι γεγονός και πρέπει να προχωρήσει άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία ευρίσκεται σε αστάθεια αυτή την στιγμή και ο Πρόεδρος της προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση εσωτερικά, ενώ στο εξωτερικό είναι αποδυναμωμένος και θα παραμείνει έτσι.
Η Ελλάδα κακώς για εμάς αλλά αναμείχθηκε σε μια κρίση που δεν έπρεπε να εμπλακεί. Και αναφερόμαστε στην λιποταξία και την αίτηση ασύλου των οκτώ (8) Τούρκων στρατιωτικών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στρατηγέ, πώς κρίνεται την αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης; Γιατί στρατιωτική εμπλοκή και αντίδραση δεν είχαμε. Κατά την γνώμη σας ποια πρέπει να είναι η αντίδραση και η στάση μας από εδώ και πέρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα δεν έχει αναμειχθεί ακόμη στην κρίση ούτε υπάρχει κρίση αυτή την στιγμή. Πιθανώς να υπάρξει ανάλογα με το πώς θα χειριστούμε την κατάσταση. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μία υποβόσκουσα ένταση που εκφράστηκε και με την στιχομυθία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και με τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε εμείς να εξελιχθεί σε κρίση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και λαμβάνονται.
Έχουμε αντιδράσει ήρεμα μέχρι στιγμής. Θα έπρεπε από την αρχή να έχουμε μεταφέρει τους «οκτώ (8)» στην Αθήνα και να μη τους κρατάμε στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Και να έχουμε αποφασίσει ήδη το τί θα κάνουμε.
Το δίλημμα της Ελλάδος είναι αν θα δράσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ή σύμφωνα με τα Εθνικά συμφέροντα.
Πάντοτε αποφασίζω με βάση το εθνικό συμφέρον, γιατί όλα τα κράτη όταν έρχονται σε αυτό το σημείο, πράττουν το ίδιο.
Το πρόβλημα είναι ότι εμείς στις Διεθνείς διαπραγματεύσεις μας χρησιμοποιούμε πάντοτε επιχειρήματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η πεποίθησή μου είναι όμως ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει μέρος ενός καθαρά τουρκικού προβλήματος.
Σε καθαρά ανθρώπινη βάση και πρακτικά, μην ξεχνάμε ότι είναι πραξικοπηματίες, αλλιώς δεν θα έφευγαν από την χώρα τους. Είναι επίορκοι, έστρεψαν τα όπλα τους κατά του λαού τους, παρέδωσαν τα όπλα τους σε ξένη χώρα και έφυγαν και άφησαν τις οικογένειές τους στο έλεος του κράτους και ήδη έχουν συλληφθεί οι οικογένειές τους. Ποιος Έλληνας θα το έκανε αυτό;
Ο Έλληνας πεθαίνει για την οικογένειά του και τα παιδιά του, δεν κοιτάει τον εαυτό του. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι κατακριτέοι, από εμένα. Το δυνατόν συντομότερο πρέπει να παραδοθούν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στρατηγέ, κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Α/ΓΕΣ αντιμετωπίσατε επιτυχώς μια μεγάλη κρίση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και μάλιστα ίσως με προσωπικό ρίσκο, αντιμετωπίσατε τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που εκτελούσαν ασκήσεις αποκλεισμού των νησιών με …επίσκεψη και επιθεώρηση όλων των μονάδων και των φυλακίων, δίνοντας έναν αέρα και μια δύναμη σιγουριάς, τότε. Υπάρχει τώρα αυτή η σιγουριά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων ανέκαθεν έτσι έκαναν και έτσι κάνουν, γιατί απλά έτσι εκτελούν τα καθήκοντά τους. Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι παραπάνω. Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια της αρχηγίας μου υπήρχε υψηλό ηθικό. Εκτιμώ ότι και τώρα υπάρχει υψηλό ηθικό και αυτό αποτελεί διαρκή μέριμνα των διοικούντων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σήμερα, από την πλευρά του στρατηγού αλλά με την τέχνη του πολέμου, του καταδρομέα που γνωρίζεται, πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς την κρίση που είναι σε εξέλιξη με τους Τούρκους κομάντος που προσπαθούν να διαφύγουν στα ελληνικά νησιά; Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έκανε λόγο για πάνω από 1.000 Κομάντος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως σας απήντησα και προηγουμένως δεν υπάρχει κρίση και πιστεύω ότι η πολιτεία και οι Ε.Δ αντιμετωπίζουν το θέμα με επαγγελματισμό.
Το θέμα της πιθανής αντιμετωπίσεως του σεναρίου που αναφέρετε, είναι γνωστό στις Ε.Δ. Υπάρχουν αρκετοί καταδρομείς στρατηγοί, που είναι γνώστες των Ειδικών Επιχειρήσεων. Και εάν συμβεί, θα το αντιμετωπίσουν με άριστο τρόπο.
Έχουν άριστη εκπαίδευση και γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν. Άλλωστε οι επιχειρήσεις αυτές είναι απλές και τις εξετάζουμε στα διάφορα παίγνια. Να μην ανησυχείτε.
Στην Τουρκία υπάρχει διχασμός αυτή τη φορά. Και για πρώτη φορά ο στρατός δεν απολαμβάνει το σεβασμό των πολιτών. Είναι μια ευκαιρία αυτό για την Ελλάδα ή είναι μια Κρίση προς εξαγωγή.
Η Τουρκία είναι γεγονός, ότι ευρίσκεται σε κρίση και είναι σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Πολλές χώρες ευρίσκονται κατά διαστήματα σε τέτοιες καταστάσεις.
Εκτιμώ ότι πρέπει να μην γίνουμε μέρος των προβλημάτων της και να την αφήσουμε να επιλύσει τα του οίκου της με τον τρόπο που επιθυμεί ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚA ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Όσο δεν κάνουν εξαγωγή αποσταθεροποίησης σε εμάς, ας επιλύσουν τα του οίκου τους. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα υπάρχουν και κοινά οικονομικά, ενεργειακά, και άλλα συμφέροντα από τα οποία δεν θα πρέπει εμείς να έχουμε βλάβη, κατά το δυνατόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος από την Βουλή των Ελλήνων για συνδικαλισμό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η άποψη σας; Όταν, μάλιστα, κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Α/ΓΕΣ, ήσασταν και είστε πολύ αγαπητός στα χαμηλόβαθμα στελέχη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι κατά του συνδικαλισμού στο στράτευμα, κατ’ αρχήν. Πιστεύω ότι εάν η Διοίκηση ασκείται χρηστά κι έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, με διάθεση από τους διοικούντες να βοηθούν και να υποστηρίζουν το προσωπικό πρωτίστως, τότε ο συνδικαλιστικός ρόλος ασκείται θεσμικά από τον Αρχηγό και τα ανώτατα συμβούλια των κλάδων. Γι’ αυτό και τα όργανα αυτά είναι συλλογικά, πρέπει να λειτουργούν έτσι και δεν είναι αρχή του ενός ανδρός. Αν λοιπόν λειτουργούν σωστά, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για ύπαρξη συνδικαλισμού. Διαφαίνεται παρ’ όλα αυτά ότι υπάρχει χώρος για επαγγελματικά σωματεία, όχι όμως συνδικαλιστικά, λόγω της υπάρξεως πολλών επαγγελματιών οπλιτών και στελεχών. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων σωματείων π.χ οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν επαγγελματικό σωματείο. Αυτό δεν έχει επηρεάσει το αξιόμαχο τους και την πειθαρχία τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη πρόσφατη του επίσκεψη στην 1η ΤΑΞΑΣ μίλησε για ίδρυση Γραμματείας Βετεράνων στο Πεντάγωνο (παλιά σκέψη στο Πεντάγωνο). Θα συμμετείχατε σε μια τέτοια Γραμματεία, δίνοντας την εμπειρία σας και τις γνώσεις σε ένα, ας πούμε, Συμβούλιο Βετεράνων; Αν σας γινόταν πρόταση, που είναι πολύ πιθανό… Να σημειωθεί, Αρχηγέ, ότι στο Ισραήλ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό Άτυπο Συμβούλιο Βετεράνων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ιδέα είναι πράγματι παλαιά και την βρίσκω σωστή. Ως αρχηγός είχα καλέσει όλους τους παλαιότερους Αρχηγούς. Τους είχα αναφέρει την κατάσταση του στρατού, που βρισκόμαστε, τις εξελίξεις και είχα ζητήσει την άποψή τους.
Είχε επακολουθήσει ευρεία συζήτηση και είχαν εξεταστεί αρκετά θέματα. Είχα μαζέψει αρκετές συμβουλές, οι οποίες και με βοήθησαν σημαντικά στην εκτέλεση των καθηκόντων μου.
Πιστεύω στην ύπαρξη ενός τέτοιου οργάνου, με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, με νομοθετημένους όρους λειτουργίας. Βεβαίως, θα συμμετείχα. Γιατί εδώ μιλάμε για την Πατρίδα και τις Ε.Δ.
Τα θέματα αυτά δεν είναι προσωπικά και έχουν θέση όλοι όσοι έχουν ή είχαν θεσμικό ρόλο και επιθυμούν να συνεισφέρουν. Προσωπικές διαφορές, διαφωνίες, πικρίες κ.λπ. παραμερίζονται. Η επιβίωση της Πατρίδας και του Έθνους αποτελεί αποστολή όλων, ως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα στο άρθρο 1 και το άρθρο 51, ερμηνευόμενα υπό την ευρεία τους μορφή.
Και μια ακόμη (αυτή τη φορά, προσωπική) ερώτηση: Είστε πολύ νέος ακόμη για να αποστρατευτείτε. Τα σχέδια σας για την επόμενη μέρα;;; Ακούστηκε ότι σας έγινε πρόταση να κατεβείτε και στη πολιτική. Αληθεύει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θεωρώ ότι έχω αποστρατευθεί από την ζωή. Το γεγονός ότι αποστρατεύθηκα από τον στρατό, μου άνοιξε άλλους δρόμους στην ζωή μου, στους οποίους βέβαια η εμπειρία και γνώσεις που απέκτησα από την υπηρεσία μου στο Στράτευμα, είναι χρήσιμες και με βοηθούν.
Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να κοιτάμε μπροστά, γιατί το να ζεις με το ένδοξο παρελθόν δεν είναι υγιές. Αρχίζεις και γερνάς διανοητικά. Φυσικά, ως οργανισμός και γερνάς. Δεν μεγαλώνεις.
Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Αρχηγού στην συγκέντρωση των Αποστράτων της Θεσσαλονίκης.
Είμαι ενεργός ως άνθρωπος και δεν θα άντεχα να κάθομαι στον καναπέ μου και να αναπολώ. Ναι, μου έγιναν προτάσεις για να κατέβω στην πολιτική, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει έρθει η ώρα αυτή, ακόμη. Εφόσον υπάρξουν προτάσεις μελλοντικά, και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, πιθανώς να πολιτευθώ. Επί του παρόντος όμως ασχολούμαι στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν με απασχολούν τα κοινά, ως μέλος της ελληνικής πολιτείας, η οποία με ετίμησε και με τιμά και στην οποία οφείλω τα πάντα.
-Σε μια κατάθεση ψυχής όπου ο στρατηγός δεν μάσησε τα λόγια του και τα είπε όλα όπως πρέπει και δεν κρύφτηκε πίσω από διφορούμενες απόψεις!
Το αν χρειαζόμαστε ανθρώπους με τέτοιες γνώσεις (Ο στρατηγός Χρ. Μανωλάς, μιλάει άπταιστα πέντε «5» γλώσσες ) και γνωρίζει όσο κανείς άλλος την στρατιωτική διπλωματία και των χειρισμό των στελεχών. Σας το αφήνουμε στην κρίση σας!
«Δεν σας εκτιμώ ιδιαιτέρως»
Στον ιστότοπο «Ανιχνεύσεις», ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, δήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018:
«Έχω σκοπό να ζήσω μέχρι τα 110 για να μου πληρώνετε σύνταξη έως τότε.»
Μια εξαιρετικά σκληρή επιστολή κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις δηλώσεις των Τσίπρα-Τσακαλώτου αναφορικά με τους συνταξιούχους άνω των 70, έγραψε ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Χρήστος Μανωλάς
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή του κ. Μανωλά:
“Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Ο Θεός να σας κόβει ημέρες και να μου δίνει χρόνια, για να παίρνω τη σύνταξη μου την οποία απέκτησα υπηρετώντας το Ελληνικό κράτος, δηλαδή κάτι τύπους σαν κι εσάς , προσφέροντας ασφάλεια και άμυνα στη Πατρίδα. Για να έρθουν μετά από 40 χρόνια να αποφασίζουν για το αν θα μου ξανά κόψουν την ήδη πετσοκομμένη σύνταξη μου.
Με συγχωρείτε που δεν πεθαίνω από τώρα για να σας τη δώσω ολόκληρη.
Σας γνωρίζω δε ότι γυμνάζομαι ανελλιπώς, προσέχω τη διατροφή μου, διάγω μια ήρεμη ζωή οι δε αποθανόντες συγγενείς μου διήγαν τον βίον τους μέχρι το 100 έτος της ηλικίας τους.
Μετά από τα παραπάνω έχω σκοπό να ζήσω μέχρι το 110ο έτος της ηλικίας μου για να μου πληρώνετε σύνταξη μέχρι τότε.
Ελπίζω παράλληλα μέσα στα πλαίσια των μειώσεων των δαπανών του Δημοσίου να προβείτε κάποια στιγμή σε μείωση του μισθού του δικού σας και των συντρόφων σας στο ίδιο επίπεδο που μειώσατε τη σύνταξη τη δική μου.
Ελπίζω να μη σας στεναχωρώ με τη πρόθεση μου αυτή και σας προτρέπω να βρείτε άλλα επιχειρήματα για να περισώσετε τα ψίχουλα που δίνετε για συντάξεις, γιατί όπως το βλέπω στο Eurogroup του Δεκεμβρίου δεν θα είστε και πολύ πειστικός.”
Δεν σας εκτιμώ ιδιαιτέρως,
Χρήστος Μανωλάς, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ.
Υ.Γ. Οι μελλοθάνατοι σάς χαιρετούν! Υπάρχουν κι αυτοί. Υπάρχουν ακόμα ΑΝΤΡΕΣ…”
-Το video που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στον εκ Κορώνου Νάξου ορμώμενο στρατηγό, Χρήστο Μανωλά.