Μύκονος: Έργα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική μέριμνα – 144.000 για το Λαογραφικό Μουσείο
Ένταξη πέντε έργων της Μυκόνου στο ΠΑΑ 2014 – 2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου. Καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τομέων δράσης , όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική μέριμνα, στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, πέντε έργα στο νησί της Μυκόνου, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τομέων δράσης, όπως πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός και κοινωνική μέριμνα, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό 474.731,61 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για τα έργα:
- Αποκατάσταση Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου (προϋπολογισμού 143.764,99 ευρώ)
- Περίπτερο Πληροφόρησης Άνω Μεράς Μυκόνου (προϋπολογισμού 13.186,70 ευρώ)
- Κατασκευή 3 Γηπέδων Τένις (προϋπολογισμού 121.842,40 ευρώ)
- Φωτισμός – Ήχος στο Γρυπάρειο (προϋπολογισμού 98.775,92 ευρώ)
- Εξοπλισμός Παιδικών Σταθμών (προϋπολογισμού 97.161,60 ευρώ)
Το «Λαογραφικό»…
Το Σωματείο «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου» ιδρύθηκε με σκοπό την διατήρηση της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου ενός ιδρύματος, που αποτελείται από τρία παραρτήματα με βασικότερο το σπίτι του Κάστρου ή Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου το οποίο θεωρείται το παλαιότερο κτίσμα του νησιού και είναι κτισμένο πάνω σε σωζόμενο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου της Μυκόνου. Είναι για μια διώροφη κατοικία η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα, γούρια, φορεσιές και έπιπλα από αστικές κατοικίες του 19ου και 20ου αιώνα. Επίσης στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν σημαντικές συλλογές υφαντών, ταμάτων, κοσμημάτων και πιάτων, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Στο σπίτι του Κάστρου φιλοξενούνται ακόμη γλυπτά της μεταβυζαντινής περιόδου, κανόνια, άγκυρες από μυκονιάτικα πλοία τα οποία έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του ’21. Τα εκθέματα του μουσείου και ο τρόπος που είναι στημένα, αποτυπώνουν την ιστορία και την λαογραφία της Μυκόνου και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού της. Τέλος, μέσα στο σπίτι αυτό υπάρχουν και δύο εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, ένα τμήμα του περιτειχίσματος της πόλης της Μυκόνου και το πηγάδι του πειρατή Μανώλη Μερμελέχα. Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου χρήζει άμεσης αποκατάστασης ειδικότερα αναφορικά με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς σοβάδες, τα κουφώματα και τις ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις. Επίσης απαιτείται η φύλαξή του με εγκατάσταση συναγερμού και καμερών.
Δικαιούχος του έργου είναι το Σωματείο «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου».
Τα τρία γήπεδα τένις
Το έργο θα κατασκευαστεί σε ιδανική τοποθεσία, όπισθεν του υπό κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Μυκόνου και παραπλεύρως του υφιστάμενου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Άνω Μεράς, σε οικόπεδο που έχει δωρηθεί στον Δήμο Μυκόνου με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει στην Μύκονο κανένα δημόσιο γήπεδο αντισφαίρισης, παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά ηλικίας 6-15 ετών (αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα) ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα του τένις. (Σήμερα στην ακαδημία τένις που λειτουργεί στο γήπεδο του ιδιωτικού σχολείου αθλούνται περίπου 35-40 παιδιά). Είναι προφανής συνεπώς η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου στη Μύκονο, καθώς αποτελεί σχήμα οξύμωρο η ύπαρξη αναρίθμητων ιδιωτικών γηπέδων τένις στο νησί τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους ή τους πελάτες των ξενοδοχείων.
Εξάλλου με την ύπαρξη τουλάχιστον 3 γηπέδων, στη Μύκονο θα μπορούν να διοργανώνονται όχι μόνο περιφερειακοί αλλά και πανελλήνιοι αγώνες τένις (κατηγορίας Ε3), στις περιόδους της άνοιξης ή του φθινοπώρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου ειδικά σε offseason περιόδους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών (3) γηπέδων αντισφαίρισης (τένις) με ελαστικό-συνθετικό τάπητα, όπισθεν του κλειστού γυμναστηρίου Μυκόνου, στην περιοχή Καρδαμίδα Άνω Μεράς Μυκόνου και συγκεκριμένα σε οικόπεδο που έχει δωρηθεί στον Δήμο Μυκόνου με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Μυκόνου.