Νάξος: Παραγωγή Extra παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας – Μέρος 2ον: Αποθήκευση και διατήρηση της ποιότητας του ελαιοκάρπου όλο το χρόνο
Νάξος…
Προ εβδομάδων από τούτη την ιστοσελίδα κάναμε αναφορά στην σε τοπικό επίπεδο ιδιωτική πρωτοβουλία, σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την παραγωγή Extra παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, σημειώνοντας – υπό τον γενικό τίτλο – “Νάξος: Η ιδιωτική πρωτοβουλία στα καλύτερά της!”, τα ακόλουθα:
“Συντοπίτης μας μετά από ετήσιες επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αυστηρών δοκιμών και λεπτομερούς μελέτης παράγει εδώ και μερικές εβδομάδες extra παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με πολυφαινόλες πλέον των 800 mg/kgr (και) με οξύτητα 0,60 χωρίς το λάδι να χάνει την φρουτώδη γεύση του.
Η συγκομιδή του καρπού έγινε περί τα τέλη Οκτωβρίου τού 2024 και στο τέλος του περασμένου Ιουνίου (οκτώ μήνες μετά) παράγεται το extra παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ποιότητας. Το κατά γενική ομολογία άριστο αποτέλεσμα προέκυψε, αφού ο ελαιόκαρπος μετά την συγκομιδή του αποθηκεύτηκε, προστατεύτηκε και συντηρήθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες και χωρίς χημικές παρεμβάσεις…
-Σε επόμενη αναφορά/ανάρτησή μας, θα δώσουμε μεγαλύτερη έκταση στο θέμα που ομολογουμένως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αναμένεται να απασχολήσει πολύ κόσμο. Ειδικούς και μη.
Καλή συνέχεια, του ευχόμαστε!”
Παραγωγή Extra παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας…
Μέρος 2ον:
Αποθήκευση και διατήρηση της ποιότητας του ελαιοκάρπου όλο το χρόνο
Bitter Oil
Η καινοτομία μας προσδιόρισε και διαχειρίζεται το περιβάλλον, κάτω από το οποίο ο ελαιόκαρπος συντηρείται και παράλληλα διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά διαχρονικά και σε υψηλά επίπεδα.
Η προετοιμασία με τα απαραίτητα φιαλίδια που χρησιμοποιήσαμε για το τεστ ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης είναι στην πρώτη φωτογραφία.
Στην δεύτερη εμφανίζεται το χρωματικό αποτέλεσμα της ανάλυσης. Όπως βλέπουμε ο βαθμός του δείγματος εντάσσεται στην κλίμακα από 750 έως 1000mgr/kgr.
Η καινοτομία μας στηρίζεται σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο ελαιόκαρπος μετά την συγκομιδή του μπορεί να αποθηκευθεί, συντηρηθεί και να ελαιοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς το λάδι να χάνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (οξύτητα 0,60 – 0,70 και πολυφαινόλες > 800mg/kgm) καθώς και την φρουτώδη γεύση του.
Διαχειριστήκαμε διαχρονικά και πιλοτικά μια δραστηριότητα με επαναλαμβανόμενες δοκιμές και μετρήσεις όπου προσδιορίσαμε και καταγράψαμε τις ειδικές εκείνες συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης του καρπού. Αντιμετωπίζουμε πλέον, και κάτω από διαφορετική οπτική γωνία, όλο το φάσμα παραγωγής ελαιολάδου από την διαδικασία της συγκομιδής, την ελαιοποίηση και τον χρόνο διάθεσης του στην αγορά.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε μας δίνει την δυνατότητα να ελαιοποιούμε από 1Kgr ελαιοκάρπου και μέχρι 25Kgr, όχι μόνο μέσα σε στεγασμένο χώρο εντός οικισμών αλλά και εκτός οικισμών και κάτω από κάθε ελαιώνα. Παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα tests, για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού πριν την ολική του συγκομιδή, παίρνοντας ένα μικρό δείγμα από πολλούς και διαφορετικούς ελαιώνες, και σε διαφορετικές ημέρες πριν την ολική ελαιοποίηση της παραγωγής. Προς τούτο γνωρίζουμε πότε ο καρπός έχει φθάσει στο μέγιστο βαθμό ποιότητας και είναι έτοιμος για συγκομιδή.
Παρακολουθείστε μερικά φώτο-αποσπάσματα από τις δοκιμαστικές διαδικασίες ελαιοποίησης, τα test οξύτητας και τα test πολυφαινολών (ελαιοκανθάλης, ελαιασίνης) που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο 2025 (οκτώ μήνες μετά την συγκομιδή).
1. Μια μικρή ποσότητα ελαιοκάρπου οκτώ μήνες μετά την συγκομιδή
Η συγκομιδή αυτού του ελαιοκάρπου έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2024 και η ελαιοποίησή του στις 15 Ιουνίου 2025.
2. Η παραχθείσα ελαιόπαστα μεταφέρεται στον συμπιεστή
Αφού ελαιοποιήσαμε στον σπαστήρα μας την μικρή ποσότητα ελαιοκάρπου την μεταφέρουμε στον συμπιεστή για την παραγωγή ελαιολάδου. Η συγκομιδή καρπού έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2024 και η ελαιοποίηση στις 15 Ιουνίου 2025 (μετά από οκτώ μήνες). Χωρίς το λάδι να χάνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
3. Εκροή ελαιόλαδου
Εδώ βλέπουμε το ελαιόλαδο που αρχίζει να ρέει και μας δίνει ποσότητα υπεραρκετή να κάνουμε τις μετρήσεις μας, για την οξύτητα και τις πολυφαινόλες (ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης).
4. Μέτρηση οξύτητας
Το τεστ για την οξύτητα έχει τελειώσει όπου το δείγμα ελαιολάδου έχει αποκτήσει την ερυθρότητα που απαιτείται και σύμφωνα με τεστ η οξύτητα του πλησιάζει το 0,70.
Θυμίζουμε ότι η συγκομιδή του συγκεκριμένου καρπού έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2024 και η ελαιοποίηση 15 Ιουνίου 2025 (μετά από οκτώ μήνες).
5. Μέτρηση των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο
Η προετοιμασία με τα απαραίτητα φιαλίδια που χρησιμοποιήσαμε για το τεστ ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης είναι στην πρώτη φωτογραφία.
Στην δεύτερη εμφανίζεται το χρωματικό αποτέλεσμα της ανάλυσης. Όπως βλέπουμε, ο βαθμός του δείγματος εντάσσεται στην κλίμακα από 750 έως 1000mgr/Kgr.
Η καινοτομία, μας δίνει την δυνατότητα στα επίμενα πλάνα μας να διαχειριστούμε ή να συνδιαχειριστούμε, (με οντότητες του χώρου), την διαχρονική παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου.
Το ίδιο ισχύει και για αναπτυσσόμενες συνεργασίες ερευνητικού χαρακτήρα με Επιστημονικές Κοινότητες.






