36 χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart (ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας) στην Νάξο
Εκτελεί ήδη την ερευνητική αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart, ένα πιστό αντίγραφο του πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής. Το «ζωντανό» και πλωτό κομμάτι ιστορίας που αγκυροβόλησε λίαν προσφάτως στο λιμάνι του Πειραιά, για να κάνει μιας ιστορικής σημασίας ταξίδι στα αγαιοπελαγίτικα νησιά (μεταξύ των οποίων τα κυκλαδονήσια Πάρος (όπου πραγματοποιήθηκε αξιοσημείωτη εκδήλωση με την φροντίδα και την συμμετοχή του Δήμου Πάρου), Νάξος και Μύκονος.
Δεκάδες ήσαν οι Ναξιώτες που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το εντυπωσιακό ιστιοφόρο. Μεταξύ αυτών και αυτοδιοικητικοί παράγοντες-αιρετοί, μεταξύ των οποίων ο δήμαχρος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Ορφανός κ.ά. Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στο Shtandart, τον κ. Λιανό πλαισίωσε ο γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, Νίκος Καραβίας.
Η ανακοίνωση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Εγκαίρως και πριν από τον κατάπλου του ιστιοφόρου στο νησί, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
“Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου θα καταπλεύσει στην Νάξο το Ρωσικό ιστιοφόρο “Shtandart”, ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, Τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.
Εντός του πλοίου, το οποίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στον κεντρικό προβλήτα του λιμανιού της Χώρας για μία ημέρα, λειτουργεί έκθεση που αφορά στην Ελλάδα και έχει τίτλο “Η πιο όμορφη χώρα’’. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αυτό κατά τις ώρες 11:00-18:00, με μέγιστο αριθμό επισκεπτών τα 25 άτομα ταυτοχρόνως.
Η άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου στο Αρχιπέλαγος έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και της διεθνούς ιστορικής και εκπαιδευτικής αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νικηφόρα Ρωσική Εκστρατεία του Αρχιπελάγους και την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου. Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι των διοργανωτών της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και εταιρείας παραγωγής ταινιών, για τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ αναφορικά με την παρουσία του Ρωσικού στόλου στο Αρχιπέλαγος κατά την διάρκεια των Ορλωφικών 1764 – 1774. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.
Για την επίσκεψη του πλοίου στην Νάξο ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νίκο Καραβία και την κα Ελενα Κισελέβα – Καραβία, καθώς και το Λιμεναρχείο Νάξου“.
Με γνώμονα την ιστορική μνήμη, στη συνέχεια της αποστολής το πλοίο “χάραξε” το δρομολόγιο Νάξο, Μύκονο, Πάτμο, Χίο και Λήμνο, θα είναι δε προσβάσιμο σε όλους όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν αλλά και να συμμετάσχουν ως πλήρωμα.
Όλες οι κινηματογραφικές λήψεις θα δεθούν σε ντοκιμαντέρ για τηλεοπτικά κανάλια Ελλάδας και Ρωσίας που θα ξετυλίξουν κομμάτια της ιστορικής εμπειρίας.
«Ένα από τα άγνωστα κομμάτια ιστορίας αποτελεί το ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί πίστευαν ότι αυτός ο λαός έπρεπε να έχει το αυτοδιοίκητο και όσοι θα διοικήσουν να είναι καταρτισμένοι. Για το λόγο αυτό είχαν ιδρύσει εκπαιδευτική δομή στη Νάξο, στο δεύτερο σταθμό του ταξιδιού» προσθέτει ο κ. Νικούλιν.
Τα κανόνια του πλοίου και η λειτουργία τους
Από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του πλοίου αποτελούν τα κανόνια του. Ένα τέτοιο καράβι διέθετε 28 κανόνια και τέσσερα άτομα για κάθε ένα από αυτά, ενώ κάθε οβίδα είχε βάρος 2,8 κιλά που εξωθούνταν με έμβολο, εξήγησε στο Sputnik ο πλοίαρχος, Βλαντίμιρ Μάρτους, συμπληρώνοντας ότι πυροδοτούνταν με μαύρη πυρίτιδα, ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό που χρειαζόταν προσοχή στη φύλαξη του.
Πρόβλημα των ναυτών ήταν η ταχυβολία και για το λόγο αυτό το πλήρωμα έπρεπε να είναι άρτια εκπαιδευμένο και να καθαρίζει τα κανόνια από τα κατάλοιπα αμέσως μετά από κάθε βολή, υπογραμμίζει ο καπετάνιος.
«Ποτέ δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονη βολή από όλα τα κανόνια καθότι η ανάκρουση που ενδεχομένως προκαλούνταν, θα μπορούσε να καταστρέψει το σκάφος. Για το λόγο αυτό υπήρχε αλληλουχία βολών» εξηγεί ο κ. Μάρτους.
Η νίκη εναντίον των Τούρκων
Οι Ρώσοι ναύτες του 18ου αιώνα υπέφεραν από τεράστιες στερήσεις, αντιμετώπιζαν σκουλήκια της θάλασσας και για το λόγο αυτό τα πλοία διαβρώνονταν. Την ίδια στιγμή επρόκειτο για ανθρώπους από τη ρωσική επαρχία, ασυνήθιστους στη θάλασσα, εξηγεί στο Sputnik o επιστημονικός διευθυντής της αποστολής.
Ωστόσο με πλοία σαν το Shtandart ο ρωσικός στόλος κατατρόπωσε τον οθωμανικό, στη ναυμαχία του Τσεσμέ κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.
«Επί ένα χρόνο έκαναν τον περίπλου της Ευρώπη με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία τους και την ψυχολογική τους κατάσταση. Παρ όλα αυτά κατάφεραν στο Τσεσμέ να πετύχουν μια περήφανη νίκη έναντι ενός σημαντικού αντιπάλου. Αυτό προκαλεί την κατάπληξη και τον ενθουσιασμό μας» προσθέτει μεταξύ άλλων ο κ. Νικούλιν.
Στο Αιγαίο είχαν να αντιμετωπίσουν επίσης τα μεγάλα βάθη των θαλασσών και κατ’ επέκταση τη δυσκολία για αγκυροβόληση, όπως μας εξήγησε ο πλοίαρχος, συμπληρώνοντας ότι οι συχνές και απότομες αλλαγές του καιρού και οι ελιγμοί που έπρεπε να πραγματοποιήσουν χωρίς μηχανή, απαιτούσε πολύ καλή γνώση των συνθηκών του Αρχιπελάγους.
«Σε όλα τα ρωσικά έγγραφα φαίνεται η απουσία μαύρου ψωμιού από τη διατροφή τους, κάτι που οι ναύτες το θεωρούσαν ως πρόβλημα της καθημερινότητας τους» προσθέτει ο κ Νικούλιν.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο άνδρες υπέβαλλαν τα σέβη τους στους Έλληνες ναυτικούς υπενθυμίζοντας ότι ο πλοηγός του Μαγγελάνου ήταν Έλληνας.
Η παρουσίαση του πλοίου
Το πλοίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση – συνέντευξη τύπου το πρωί του Σαββάτου (09/10), με το πλήρωμα να παρέχει τιμητικό μετάλλιο στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, αντίγραφο του μεταλλίου που είχε παραδώσει η Αικατερίνη η Μεγάλη στους Ρώσους νικητές της ναυμαχίας του Τσεσμέ, πριν από 250 χρόνια.
Τη μετάφραση της συνέντευξης πραγματοποίησε o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».
Στην παρουσίαση βρέθηκαν ο διακεκριμένος ομογενής ιστορικός Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης, καθώς και ο ομογενής ιστορικός και συγγραφέας Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης (που θα συμμετάσχει στην αποστολή).
Ο Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης, καθώς και ο Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης
Οι δύο άνδρες εκπροσώπησαν την Εθνική και Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας, όπου προεδρεύει ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβαν Σαββίδης, ανοίγοντας τη σημαία της μπροστά από το πλοίο.