Πρώιμοι … χειμωνιάτικοι «πονοκέφαλοι» για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι δύο «πονοκέφαλοι»…
Πονοκέφαλος νούμερο ένα: Τα κατά 3 εκατ. ευρώ μειωμένα έσοδα του Δήμου, εν όψει της καταρτίσεως του προϋπολογισμού του οικ. έτους 2021.
Πονοκέφαλος νούμερο δύο 2: Ο ΦοΔΣΑ και το αίτημα της Περιφέρειας Ν. Αγίου να αναλάβει την διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α Νάξου.
Ως προς τον πρώτο, περιθώρια «ελιγμών», δεν υπάρχουν μεσούσης της οικονομικής κρίσεως που έχει προκαλέσει η καλπάζουσα υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού και όχι μόνο (μεταμνημονιακή είναι η περίοδος που διανύουμε, να θυμίσουμε). Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός του νέου έτους θα είναι (πετσο)κομμένος και ραμμένος στα νέα οικονομικά δεδομένα.
Ως προς το δεύτερο, ας λάβουμε υπ’ υπόψιν τα ακόλουθα:
- Για τους Φορείς Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων εντός των επομένων εβδομάδων θα κληθεί το Δημοτικού Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να καταθέσει την άποψή του και την ψήφο του.
- Ο Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φέρεται διατεθειμένη να αναλάβει την διαχείριση των κατά τόπους Χ.Υ.Τ.Α, μεταξύ των οποίων και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (που λειτουργεί στην περιοχή Κορυφή Ξύδη, πλησίον του κάμπου Γαλήνης-Εγκαρών).
- Δημοτικοί σύμβουλοι σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων του ημετέρου δήμου (φοβούμενοι ότι στην περίπτωση που συμφωνήσει το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το δικαίωμα της διαχειρίσεως του Χ.Υ.Τ.Α, δεν αποκλείεται στην Νάξο και στον ΧΥΤΑ του νησιού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να μεταφέρονται στερεά απόβλητα από το γειτονικό νησί της Πάρου), εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν να εννοηθεί (κάποιοι μάλιστα ευθαρσώς κάνουν και σχετικές δηλώσεις) ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην πρόταση/αίτημα του περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου να πάρει στα χέρια της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τις τύχες του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (που αν οι ήδη δρομολογηθείσες σχετικές ενέργειες έχουν αίσιο τέλος) θα μετεξελιχτεί/εκσυγχρονιστεί σε Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
- Προ ημερών (05.11.2020), στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παραδόσεως – Παραλαβής του Χ.Υ.Τ.Α Νότιας Ρόδου από τον Δήμο Ρόδου στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, προέβησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου και Αντιπρόεδρος του νεοσύστατου φορέα, Αντώνης Καμπουράκης.
- Το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αναφέρονται τα ακόλουθα: Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε παρόντων των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ, στην αίθουσα εθιμοτυπίας στο Δημαρχείο της Ρόδου. Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς, όσο και από την άποψη ότι αποτελεί απτό αποτέλεσμα της διαφορετικής αντίληψης με την οποία αντιμετωπίζονται πλέον προβληματικές καταστάσεις δεκαετιών που στοίχισαν στον τόπο, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί τη σχέση εντιμότητας προς τους πολίτες.
- Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Είναι μια σημαντική μέρα η σημερινή για το περιβάλλον. Για μένα σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου ανευθυνότητας. Σε ένα τόπο που ζει από τον τουρισμό, το περιβάλλον είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας. Σε αυτό το περιβάλλον όπου πρακτικές, συμπεριφορές και αντιλήψεις ανεύθυνες, επί δεκαετίες, έχουν αφήσει πολύ σοβαρές πληγές, καλούμαστε με μια νέα αντίληψη , μέσα σε δύο ή τρία το πολύ χρόνια, να καλύψουμε το έλλειμμα 20 τουλάχιστον ετών. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Και δεν με τρομάζει ο στόχο, όπως δεν τρομάζει και τον Δήμαρχο της Ρόδου και χαίρομαι γι αυτό. Έχω στοιχηματίσει πως μόλις ο ΦοΔΣΑ αναλάβει την πρώτη υποδομή, θα αρχίσουν και οι σχετικές καταγγελίες από τους γνωστούς «ευαίσθητους». Είναι τόσο προβλέψιμοι! Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ότι δεν ανακόπτουν καμία πορεία. Θα συνεχίσουν να είναι δολιοφθορείς του μέλλοντος , εραστές του νοσηρού παρελθόντος , αλλά μοναχικοί. Από σήμερα ξεκινάμε μια πολύ μεγάλη μάχη, να δώσουμε τέλος σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μπαίνουμε σε αυτή τη μάχη με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Για να σταματήσει ο περιβαλλοντικός κατήφορος και να ξεκινήσουμε να χτίζουμε την περιβαλλοντική διαχείριση που όλοι έχουμε ανάγκη. Είναι μια καινούργια περίοδος περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και σε αυτήν θα κληθούμε να συμμετάσχουμε όλοι. Σε μια νέα εποχή όπου θα πρέπει να αναλογιστούμε γιατί φτάσαμε εδώ. Εποχή περιβαλλοντικής υπευθυνότητας σημαίνει ότι και οι πολίτες θα κληθούν από εμάς να συμμετάσχουν σε ένα καινούργιο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπου ο καθένας θα είναι ένας κρίκος σε μια μακριά αλυσίδα η οποία θα έχει ως στόχο την μικρότερη δυνατή βλάβη στο περιβάλλον».
- Θυμίζουμε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου 2015, κατεπείγουσα επιστολή με αποδέκτες τους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, στους οποίους επεσήμανε ότι η μη ανταπόκρισή τους στην υποχρέωση σύνταξης και έγκρισης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, όχι μόνο τινάζει στον αέρα την διαδικασία εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά ταυτόχρονα μπλοκάρει, λόγω μη άρσης της αντίστοιχης αιρεσιμότητας, τις σχετικές δαπάνες του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Χατζημάρκος στην επιστολή του εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης των δημάρχων στις κοινοτικές οδηγίες όσον αφορά το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, για το οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί με υπέρογκα πρόστιμα. Ειδικότερα, από το σύνολο των 34 Δήμων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μόνο τρεις (3) ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έθεσε ως βασική προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά, παρότι η εκπόνηση ΠΕΣΔΑ δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Παρά ταύτα, και προκειμένου να λυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, η Περιφέρεια ανέλαβε ενεργό ρόλο και συνήψε σύμβαση με εξωτερικό σύμβουλο – συνεργάτη για την υποστήριξη της Περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ κατά την διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
Επιπλέον, με αλλεπάλληλα έγγραφά της προς του δημάρχους των νησιών, η Περιφέρεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα σύνταξης και έγκρισης από κάθε Δήμο, Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την επιτυχή ολοκλήρωση της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ, η έγκριση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη και υλοποίηση κατηγορίας δράσεων του νέου ΕΣΠΑ.
Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο ενημερωτικές συναντήσεις, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου έγινε ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους μελετητές για το πλαίσιο που διαμορφώνει το ΕΣΔΑ, για την διαδικασία επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ. Διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκπόνηση από πλευράς των δήμων τον Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίες επιβάλουν την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ανά νησί, καθώς τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είτε πλήρους έλλειψης υποδομών, είτε κορεσμού των υφισταμένων υποδομών τους.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για χαμένες ευκαιρίες δεκαετιών, μετά από τον πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων που εισέρευσαν στη χώρα, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα την επιβολή υπέρογκων προστίμων στην χώρα μας από πλευρά της ΕΕ. Ωστόσο, η ανυπαρξία τοπικών σχεδίων για την διαχείριση των αποβλήτων καθιστούν το στόχο αυτό επί της ουσίας ανέφικτο.
Θα έχομε «θόρυβο»…
Ζωηρές θα είναι οι αντιδράσεις (αν όχι όλων, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις) των περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων, στο παραπάνω αίτημα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Που δηλώνουν, σε κάθε ευκαιρία ότι… «Δεν θα επιτρέψουμε να αναλάβει την διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α η Περιφέρεια, δίνοντάς της ουσιαστικά το δικαίωμα να κουβαλήσει στο νησί μας τα απόβλητα του γειτονικού νησιού της Πάρου. Θέλουμε ν προστατέψουμε το νησί μας».