Προνόμια: Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη στην εστίαση – «Έρχεται» ειδική εφαρμογή

Προνόμια: Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη στην εστίαση – «Έρχεται» ειδική εφαρμογή

Αλλάζουν όλα στη λειτουργία της εστίασης και όχι μόνο, καθώς μετά τις «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους, οι επιχειρήσεις εστίασης καλούνται να επιλέξουν το πλαίσιο λειτουργίας τους προκειμένου να υποδεχθούν μόνον τους εμβολιασμένους ή μεικτό κοινό.

Στόχος της κυβέρνησης, με τις «διευκολύνσεις» είναι να λειτουργήσουν και ως κίνητρο για να εμβολιαστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει ώστε να ανέλθει το ποσοστό όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από το 44% σήμερα στο 70 – 80% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η πρόταση της κυβέρνησης ωστόσο για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μεικτά προκάλεσε αντιδράσεις των φορέων του χώρου, που μιλούν για καταστήματα πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ δημιούργησε και ερωτηματικά ως προς τον τρόπο ελέγχου των πελατών.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως από σήμερα τίθεται σε πανευρωπαϊκή ισχύ, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, με το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος στις πύλες εισόδου στα σύνορα, όπου θα ελέγχεται η αυθεντικότητα του.

Κάτι ανάλογο θα γίνεται και στα καταστήματα Εστίασης, μέσω μιας νέας εφαρμογής, λεπτομέρειες για την οποία θα γίνουν σύντομα.

Συμπλήρωσε δε πως οι καταστηματάρχες δεν θα χρειαστεί να εφοδιαστούν με τίποτα για τον έλεγχο αυτό και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί δεν θα υπάρχει διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Θα υπάρχει μία δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov. gr και βάσει αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αρνητικού τεστ».

Με δυο λόγια, η διαδικασία μπορεί να γίνεται εύκολα, δεν χρειάζεται προσωπικό ειδικά για τη λειτουργία αυτή, εξήγησε ακόμη.

Πρόσθεσε επίσης ότι η επιλογή της χρήσης του καταστήματος ως «μόνο για εμβολιασμένους» μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν με εμβολιασμένους. Η επιχείρηση που θα επιλέξει να δουλέψει μόνο με εμβολιασμένους θα μπορεί να αξιοποιήσει ποσοστό του χώρου που προσεγγίζει το 100% και για την ακρίβεια θα ανέρχεται στο 85%.

Αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες

Το διπλό μοντέλο με το οποίο θα λειτουργεί η εστίαση, δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς επιχειρηματίες του χώρου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης στο MEGA: «Είμαστε σε πολύ δεινή θέση όσοι διατηρούμε εστιατόρια καφέ και μπαρ γιατί μπαίνουμε σε μια κατάσταση που η ευθύνη του εμβολιασμού μετατίθεται από το κράτος στους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι οι πελάτες ή μεικτού σχήματος, κάτι που τους προβληματίζει πολύ. Τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί πλήρως είναι στο 36%. Άρα μειώνεται πολύ η πελατεία. Το μέτρο αφορά στους κλειστούς χώρους. Κατά τη γνώμη μου το μέτρο ανακοινώθηκε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε. Η κυβέρνηση φοβάται πολύ την μετάλλαξη. Το συμβούλιο που καθορίζει αυτές τις διατάξεις, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να συμπληρωθεί από ανθρώπους της εστίασης. Θα διώξει ο εστιάτορας τον πελάτη που ξέρει 10 χρόνια; Θα γίνουν διαπληκτισμοί, και η πιθανή πελατεία του μαγαζιού θα μειωθεί σημαντικά».

Παράλληλα σημείωσε πως «ο έλεγχος σε μαγαζιά που έχουν εύρος πελατείας θα απαιτήσει την πρόσληψη νέου προσωπικού. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ αυτού που λέμε εστιατόριο και καφέ μπαρ. Στα καφέ μπαρ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Και οι εισπράξεις είναι μικρότερες και αν δε γεμίσει αυτό το μαγαζί πάει για καταστροφή. Ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Επίσης, αν θέλω να πάω σε ένα εστιατόριο, θα πρέπει να πάρω τηλέφωνο την παρέα μου να ρωτήσω αν είναι στους εμβολιασμένους ή στους μεικτούς. Και θα πρέπει να φροντίσω να έχουν όλοι πιστοποιητικά».

«Είμαι από τα τυχερά μαγαζιά γιατί έχω μεγάλο εξωτερικό χώρο, αλλά και τον εσωτερικό μου χώρο μπορώ να τον μοιράσω. Αλλά είμαστε εδώ και παλεύουμε όλοι για το ίδιο πράγμα. Έχουμε μπλέξει και πρέπει να ξεμπλέξουμε. Είναι προφανές ότι αυτό που συμβαίνει είναι αμήχανο», είπε στην ίδια εκπομπή, η κ. Φωτεινή Παντζιά, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας.

«Από τη μία καταλαβαίνω την αγωνία της κυβέρνησης, από την άλλη είμαστε όλοι εμείς που δεν μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο και δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Όλο αυτό γίνεται γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Εκλιπαρώ όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτό που έχει συμβεί. Το προσωπικό μου εμβολιάστηκε όλο. Έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο μια συνάντηση μαζί τους και τους παρακάλεσα να εμβολιαστούν γιατί δεν έχουμε περιθώριο να κλείσουμε. Δεν μπορούμε, ούτε θέλουμε να απολύσουμε κανέναν», τόνισε η κ. Παντζιά.

Ανέφικτο το μέτρο

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σωτήρης Βαγιανός, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Ρόδο: «Είχαμε την επιλογή λόγω της εποχικότητας να επιλέξουμε να πούμε στο προσωπικό ότι θέλουμε να είναι εμβολιασμένοι. Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, το θεωρούμε ανέφικτο. Δραστηριοποιούμαι και συλλογικά και εκπροσωπώ αρκετούς συναδέλφους. Είναι αδύνατο να μπούμε σε μια λογική να χωρίσουμε τους χώρους και να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεν μπορεί ένα μαγαζί να έρχεται σε ρήξη με τους θαμώνες του επειδή κάποιος φοβάται να κάνει το εμβόλιο».

«Τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται τους ξέρω, και ξέρω ότι έχουν εμβολιαστεί. Σε προσωπικό επίπεδο δε νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα, αλλά δεν μιλάω μόνο για εμένα. Δεν είναι όλα τα μαγαζιά ίδια, δεν έχουν όλα τις ίδιες συνθήκες και τις ίδιες δυνατότητες. Όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά όταν προσπαθεί να δουλέψει μετά από δέκα μήνες», σημείωσε κλείνοντας η κ. Παντζιά.

http://koinoniki.gr/

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο